Nevoile imaginare, nevoile impuse și nevoile adevărate ale unei femei

 

Nu știu cum se plictisesc unii în casă, că eu n-am timp nici să respir. Spre exemplu, mă chinui să scriu textul ăsta de aproape două săptămâni, și dacă nu mă mobilizez poate că nici nu mai are relevanță… pentru că ce vreau să vă povestesc s-a petrecut în altă epocă, o epocă apusă brusc, despre care nu știm când și cum se va mai întoarce, iar bănuiala noastră secretă este că nu va mai fi niciodată la fel.

Ca să n-o mai lungesc, vreau să vă povestesc despre două evenimente la care am fost înainte de carantină, cele dedicate femeilor, de 8 martie: Fit Your Life și Devi Festival. Tu, redescoperită. Și despre concluziile la care am ajuns în legătură cu nevoile pe care le avem noi, ca femei, în ziua de azi.

Evenimentele au început de sâmbătă, 7 martie – Fit Your Life și Devi Festival simultan, iar Devi s-a continuat și duminică, pe 8 martie, până seara.

Fit Your Life a avut loc la hotelul Sheraton, unde au participat aproape 360 de femei, venite să-i asculte pe cei patru speakeri: medicul dermatolog Victor Clătici, stilista Irina Markovits, profesorul de yogilates Carlos L’Abbate și nutriționistul Șerban Damian. Pentru că printre sponsori se aflau Medicover și Synevo, am beneficiat și de invitați-surpriză – cum a fost Dr. Antoanela Curici – care ne-a prezentat lucruri utile despre analizele preventive pe care le putem face periodic doar ca să ne verificăm.

Doctorul Clătici este foarte simpatic, prezentarea lui era documentată și presărată cu glumițe… ne-a povestit despre Biosil, un supliment care ajută corpul să producă colagen. Spunea că a fost de multe ori abordat de reprezentanții unor companii pentru a promova diferite produse, și mereu îi trimitea la plimbare, din lipsă de studii. Biosilul l-a convins atât de tare, încât l-a testat întâi pe el însuși, iar rezultatele l-au entuziasmat. Nu știu cum arăta înainte și după, ce pot să spun cu siguranță este că dl. Clătici are un suflet mult mai tânăr decât arată. Și mi-a rămas în minte un sfat la îndemâna oricui: dacă vreți să vă protejați colagenul cât mai mult și natural, nu mergeți la solar, nu fumați și nu mâncați zahăr.

Mi-a plăcut și alternativa pe care am descoperit-o în pauză, printre surprizele pregătite de organizatori la ieșirea din sală: Face yoga! Mă atrage foarte tare ideea și s-ar putea să revin cât de curând cu precizări. Tot în pauză, între o cafea și o prăjiturică sau ciocolățică, după pofta inimii – cu zahăr! – puteai să-ți testezi vârsta metabolică pe un cântar special adus de Medicover.

Eram curioasă să văd ce-o să spună Irina Markovitz, într-o lume scindată între consumerism și minimalism. Ne-a vorbit, bineînțeles, despre shoppingul inteligent și despre cum se construiește o garderobă – idei de care nicio femeie nu s-ar plictisi vreodată. M-am gândit imediat la femeile apropiate mie, pentru care cumpărarea unei rochii e un eveniment cel puțin astral, dacă nu face parte dintr-o adevărată sincronicitate, pentru care fiecare bijuterie înseamnă ceva și nimic din aparența lor nu e lipsit de o semnificație profund simbolică.

Încerc să fac astfel trecerea către un alt gen de nevoi pe care, din ce în ce mai multe femei le au în ziua de azi: nevoile profunde de a se înțelege, de a se vindeca și a se iubi pe sine. De a se dezvolta și de a-și lua zborul într-o condiție de libertate și putere senină și protectoare. Cu alte cuvinte, de a se bucura de darul de a fi femei și de a-l dărui cu toată inima mai departe.

Expunerea lui Carlos a fost ca o respirație adâncă, o incursiune în centrul liniștit din mijlocul iureșului cotidian. În realitate, în tot ceea ce facem căutăm fericirea, dorindu-ne să eliminăm suferința. În sală s-a lăsat o liniște de parcă nu-ndrăzneai nici să respiri. Carlos este o prezență foarte charismatică, nici nu-i nevoie să spună multe lucruri ca să intri într-o stare meditativă. Am căzut și eu pradă farmecului său, dorindu-mi să fiu mai conștientă în fiecare moment și să mă molipsesc de modul smerit și autentic în care își asumă viața sa.

Acestui tip de nevoi interioare s-au adresat cu precădere organizatoarele festivalului Devi. Tu redescoperită, aflat la prima ediție. Printre numeroșii speakeri s-au numărat: Dan Puric, Giulia Nahmani, Zoltan Vereș și Camelia Bara, Ștefania Comșa și Ionuț Costin, Aida Călin și mulți alții – mulți, pentru că programul a fost două zile plin, de dimineața până seara. Recunosc, n-am avut cum să ajung la tot, dar atmosfera pe care am găsit-o la Hotelul Lev Or, unde s-a desfășurat festivalul, m-a făcut să mă simt imediat îmbrățișată într-o căldură familiară, atât de feminină.

Când am ajuns eu fetele făcuseră deja yoga, trecuseră prin worshopuri în care învățaseră tehnici de masaj și dans, despre tipologiile și gusturile din Ayurveda – și câte altele. Bineînțeles, abia așteptam să-l văd pe Dan Puric, care nu venise cu mâna goală: a venit cu cărțile sale, de care ne-am bucurat din plin. Ce pot să spun? Am râs, am plâns și am rămas cu o sete de mine pe care numai arta îmbinată cu înțelepciunea ți-o poate da. Cum poate o femeie, cu valorile ei sensibile și aproape copilărești, să îmblânzească lumea aspră a bărbaților și să aducă pacea, acolo unde bărbații nu văd decât conflict. Cum știe o femeie să fascineze un bărbat, trezindu-i vigoarea și conducându-l acolo unde vrea ea. Și cum înțelepciunea feminină știe calea către Dumnezeu. Și, bineînțeles, toate aceste minuni se regăsesc de veacuri în tradiția poporului român.

Apoi au venit Zoltan Vereș și Camelia Bara, care au vorbit, așa cum au promis, despre greșelile pe care fiecare dinte noi, femei sau bărbați, le facem în cuplu. Ah, cât aș fi vrut să audă toți bărbații ce-a spus Zoltan despre greșelile bărbaților! Numai că abordarea lor nu urmărea să ne arate cu degetul și să ne învrăjbească, ci să ne facă să fim independenți și să ne învețe să lucrăm fiecare individual pentru a ajuta cuplul. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost când a spus că femeia este construită în așa fel încât să germineze sămânța pe care i-o oferă bărbatul. E un principiu care nu e valabil numai la nivel fizic, ci la orice nivel. Spre exemplu: vii cu o stare, cu un gând. Îl exprimi în fața femeii, iar ea îți face o lume întreagă din el.

Dacă gândul sau starea ta nu e armonioasă, nu te mira că femeia ți-a amplificat marasmul. Noroc că femeia, conștientă de condiția sa, va putea să aleagă ce dorește să cultive și ce nu în relația sa. Femeia vede în bărbatul pe care îl iubește cea mai înaltă versiune a sa, și cu aceea îl compară ea atunci când e nemulțumită de el. Un bărbat inteligent poate folosi această calitate a iubitei sale pentru a se dezvolta, pentru a evolua cu adevărat.

M-a uns pe suflet prezentarea Aidei Călin. Cu blândețea ei caracteristică, a abordat o temă extrem de îndrăzneață: plăcerea feminină. Plăcerea cu care poate prea puțin ne întâlnim, savoarea propriei senzualități, orgasmul care ne împlinește și ne aureolează pe noi, ca femei. Știați că clitorisul nu are altă funcție în organism în afara aceleia de a produce plăcerea? Și conține 8000 de terminații nervoase, dublu față de penis! Se pot scrie cărți întregi despre asta, dar cel mai interesant ar fi să-i înțelegem tainele. Și cum putem, plutind pe aripi de plăcere, să eliminăm inhibițiile și tabuurile și să ajungem direct în noi înșine, dirijând energia gigantică a plăcerii spre sferele înalte.

Dacă există o nevoie intensă de ceva în zilele noastre, aceasta este nevoia de a ne trezi, de a ne înțelege condiția, de a ne dezvolta, de a evolua. Sufletul nostru țipă după mai mult, după sens, după răspunsuri la întrebarea: la ce bun toate acestea?

Avem nevoie de asemenea evenimente care să ne ajute să înțelegem mai bine cine suntem și cum putem să facem o lume mai bună și să fim fericiți.

Festivalul Devi s-a încheiat cu un ritual magic – sună ca-n povești, și chiar aveam impresia că ne jucăm. Deși starea de împlinire și bucurie cu care am plecat de acolo m-a făcut să mă gândesc că vraja în care ne scufundam când eram copii și ne jucam, în care timpul părea să nu mai existe iar întrebările fundamentale nici măcar nu aveau nevoie să se ridice, era ceva autentic, la care ne putem întoarce oricând. Cu mintea de acum, însă. Și cu sufletul plin.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like