La 93 de ani predă yoga şi dansează cha cha cha

Tao Porchon Lynch este cea mai bătrână profesoară de yoga din lume. Predă de peste 63 de ani şi practică de la 8 ani, pe când a ajuns să trăiască în India. I s-a spus, când a întrebat ce sunt acele posturi pe care toată lumea le făcea acolo, că e ceva ce doamnele nu fac, că e numai pentru băieţi. A fost prima oară în viaţa ei când şi-a arătat adevărata faţă: “Dacă băieţii pot, înseamnă că pot şi eu.” Zis şi făcut!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwrel&v=gip5sjGy8pM]

A mai avut şi alte evenimente asemănătoare bineînţeles, cel mai spectaculos fiind cel de la 84 de ani, când a suferit o operaţie de înlocuire de şold, şi i s-a spus că nu va mai putea să facă yoga. “S-o credeţi voi” – şi-a zis domniţa, pentru care “nu se poate” este încă cel mai provocator lucru. Nu numai că se îndoaie mai dihai ca studenţii ei cei mai tineri, dar ca să-şi învingă neputinţa şi teama, s-a apucat de dansat profesionist, ajungând de multe ori pe podiumul concursurilor la categoria sa.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hruBWP3kugU&feature=endscreen&NR=1]

A avut o viaţă plină de aventură. Pe jumătate franţuzoaică, jumătate indiancă, a crescut în ambele ţări, apoi a ajuns să fie actrăţă şi model. Între anii 1940 şi 1950, a avut contract cu MGM, la Hollywood.

În prezent, predă yoga pentru 13 clase de cursanţi pe săptămână în New York, ia săptămânal lecţii de dans şi participă la competiţii, a scris o carte şi a făcut două DVD-uri despre yoga – printre altele. Pune mare preţ pe respiraţia corectă, se îmbolnăveşte rar şi nu e niciodată obosită, deşi se culcă în fiecare zi după miezul nopţii şi se trezeşte dimineaţa la 5. E vegetariană şi îi place să bea sucuri de fructe în loc de apă.

Şi când o întreabă cineva care e secretul ei, spune poezii despre zâmbet, soarele dimineţii, vânt şi nori. Ce mai vreţi, oameni buni, nu vedeţi că se poate? Viaţa merită trăită! M-a impresionat în unul din filmuleţe, când povesteşte cum s-a dus la un azil de bătrâni, unde oameni mai tineri decât ea aşteptau să moară, considerând că nu mai au nimic de făcut. Dar doamna îţi trezeşte o poftă de viaţă şi de bucurie pe care nu ai cum să n-o crezi. Ea e o dovadă vie! Mi-aş dori să fiu şi eu ca ea la 90 de ani…

0 comments
  1. FANTASTIC E CE-AM VAZUT E UN EXEMPLU DE VIATA SI DE CREDINTA. DA E MINUNAT SA FACI YOGA SI SA DANSEZI SA ADUCI SPERANTA SI BUCURIA IN MEDIUL IN CARE TRAIESTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like