Naturelul simţitor la grădiniţă – Portret-robot al unui imatur emoţional

509386291b263f3c6a8bff17805d2180

Aşa cum v-am promis, revin cu o încercare de portret-robot al unei fiinţe imature din punct de vedere emoţional. Un portret flagrant – pentru că, într-o măsură mai mică sau mai mare, toţi mai avem de învăţat. Cum spuneam: maturizarea e o operă de-o viaţă care, de multe ori, nu are nicio legătură cu vârsta biologică. Prin urmare, aşa ceva nu există 🙂 :

Primul semn care te duce cu gândul că ai putea avea de-a face cu o persoană imatură emoţional este modul ei de a reacţiona în situaţii mai mult sau mai puţin normale. Dacă întâlneşti pe cineva care face din ţânţar armăsar şi sare de fund în sus când nu e cazul, nu te speria. S-ar putea ca cea mai înţeleaptă decizie să fie să îl tratezi ca pe un copil de trei ani. Indiferent că este funcţionară la ghişeul de la primărie sau designer de renume mondial.

Persoanele imature emoţional sunt pline de toane şi ciudăţenii. Încearcă să controleze întreaga lume din jurul lor, transformând-o mai degrabă în ceea ce îşi doresc şi idealizează decât să o accepte aşa cum este şi să lucreze în direcţia unei transformări reale. Sunt puternic egocentrice şi narcisiste – acestea sunt, în mod normal, trăsături caracteristice copiilor. Copiii au nevoie de tratament special, contribuie foarte puţin la ceea ce li se petrece şi se plâng când viaţa nu corespunde cererilor lor.

Imaturii emoţional dau vina pe persoanele apropiate din viaţa lor pentru problemele pe care le au sau pentru circumstanţele dificile pe care le trăiesc. Dau vina pe alţii pentru că sunt furioşi, trişti sau depresivi, şi rareori se uită în interiorul lor. În loc să-şi asume responsabilitatea pentru cea ce simt, ei aşteaptă ca ceilalţi să-i înţeleagă. Ei îşi imaginează că îi pot controla pe ceilalţi şi sunt foarte nemulţumiţi dacă nu reuşesc.

Persoanele imature sunt dependente emoţional. Ele caută să găsească mereu motive pentru a se justifica şi adesea au talent în a-i manipula pe ceilalţi. Mai degrabă decât să accepte realitatea, fiinţele dependente emoţional tind să devină obsedate să-i facă pe ceilalţi să gândească la fel ca ele. Vor apela chiar la comportamente nesănătoase pentru a-şi atinge scopurile, chiar şi când aceasta le costă ceea ce odată fusese o relaţie de iubire…

Atunci când persoanele imature emoţional nu obţin ceea ce vor, adesea reacţionează în mod iraţional din cauza lipsei acute de control pe care o simt. Se bosumflă, se vaită, plâng, manipulează sau distrug obiectul obsesiei lor – şi li se pare că sunt îndreptăţiţi să facă toate acestea. Neagă complet ideea că ceea ce fac este distructiv pentru relaţia lor, sabotându-şi astfel propriile scopuri.

Una din cele mai sigure modalităţi de a descoperi un imatur emoţional este să-l găseşti pe acela care arată cu degetul. Persoanele imature emoţional rareori îşi asumă responsabilitatea pentru problemele pe care le au în viaţă. Întotdeauna este vina altcuiva. Este dificil să ai o discuţie cu sens cu cineva care întotdeauna dă vina pe alţii. Genul acesta de oameni refuză să vadă lucrurile din punctul de vedere al altcuiva sau să-şi asume vreodată un rol. Sunt convinşi că ei sunt cei care sunt în regulă şi tot restul lumii are nevoie de reparaţii.

Persoanele imature emoţional sunt foarte sensibile când cineva le răneşte, dar complet oarbe faţă de rănile pe care le provoacă ei altora. Dacă le greşeşti în vreun fel, se răzbună imediat. Cu toate acestea, se aşteaptă ca tu să nu reacţionezi în nici un fel faţă de comportamentul lor, indiferent cât de schimbător sau lipsit de maniere ar fi el. Tu eşti obligat să-i accepţi aşa cum sunt, dar ei nu te pot accepta pe tine în acelaşi mod.

Persoanele imature emoţional sunt victime. Li s-au întâmplat tot felul de lucruri rele, faţă de care alegerile lor n-au jucat niciun rol. Ca urmare, vor vedea realitatea în mod distorsionat, omiţând unele lucruri care totuşi s-au petrecut sau scoţând altele din context. Îşi vor alege parteneri cu care vor împărtăşi tot felul de lucruri, dar cel mai adesea vor căuta drama, deoarece numai aşa îşi pot păstra rolul de victime şi pot să se răzbune pe lucrurile care nu s-au desfăşurat aşa cum au dorit.

Au relaţii de scurtă durată. Pentru persoanele imature emoţional, este o provocare să menţină orice fel de relaţie pe termen lung. Motivul este că aceşti oameni îşi transformă imediat prietenii în duşmani, la cel mai mic sentiment de ameninţare. Nu cunosc deloc calea de mijloc şi vor tăia imediat orice legătură cu cineva care nu le va face meandrele în totalitate. Sau vor sfârşi prin a fi ei înşişi părăsiţi datorită pretenţiilor exagerate pe care le au.

Sursa: heartspiritmind.com

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like