Bărbatul tău și mama lui – cum te influențează pe tine și relația

Simți că n-o să te ridici niciodată la înălțimea așteptărilor lui sau nu ești niciodată sigură dacă te-a ales sau nu? Te deranjează că nu poți construi nimic împreună cu el din cauză că e mereu nehotărât? Vrea mereu să te repare sau te evită neîncetat? E posibil ca toate acestea – și alte asemenea – să aibă legătură cu felul în care l-a crescut mama lui.

Nu contează cât de des vorbește el cu mama lui, dacă o mai vede sau dacă nu mai este printre noi, legătura dintre mamă și fiu este vie și trăiește în continuare în alegerile pe care el le face… iar una dintre cele mai importante (dacă nu chiar cea mai) ești tu!

De ce te-a ales, dacă te-a ales și cum te vede în realitate, ca să știi cam încotro se îndreaptă relația voastră sunt întrebări care contează. Și ca să le răspunzi, te ajută enorm să o cunoști pe mama lui. Să o înțelegi ca om și influența pe care o are asupra fiului ei.

Am găsit informații valoroase despre acest subiect într-o carte care se adresează bărbaților, dar sincer, eu am parcurs-o cu sufletul la gură, nu doar de curiozitate să înțeleg ce se află în mintea lor, ci și pentru că m-am regăsit în ea: Misiunea interioara a Barbatului. Ghidul practic ce te va ajuta sa-ti infrunti partea intunecata, sa pui capat autosabotarii si sa-ti descoperi libertatea, de Connor Beaton.

Fragmentul pe care l-am selectat din carte vorbește despre influența arhetipului Anima în psihicul unui bărbat, dar și Animusul pentru femei este la fel de important, ca dovadă că am simțit că mă îmbogățește interior o carte pentru bărbați.

Dacă ar fi să o spunem foarte pe scurt, Anima și Animus sunt respectiv „imaginea interioară pe care bărbatul o deține asupra femeii și imaginea bărbatului activă în psihicul femeii.” (Dicționar critic al psihologiei analitice jungiene – Samuels, Shorter, Plaut)

Ce spune Connor Beaton:

Conform lui Jung, Anima este „personificarea tuturor tendințelor psihologice feminine din psihicul unui bărbat, cum ar fi valoarea sentimentelor și a stărilor de spirit, presimțirile profetice, receptivitatea față de ceea ce este irațional, capacitatea de a avea intimitate, deschiderea față de natură și, nu în ultimul rând, relația sa față de inconștient”. De regulă, Anima din interiorul unui bărbat este modelată de mama sa.

Însă lucrurile se complică atunci când intervine Umbra, un alt arhetip important despre care vorbește Jung, și care este definit ca „ceea ce un individ nu vrea să fie”. „Partea negativă a personalității, ca sumă a tuturor trăsăturilor neplăcute pe care individul vrea să le ascundă, ca latură inferioară primitivă și lipsită de valoare a naturii umane, ca cealaltă persoană din om, ca latură întunecată a omului.” (același dicționar citat mai sus)

„Pentru a cultiva o relație cu Anima ta – spune Connor Beaton, adresându-se bărbaților – trebuie să fii capabil să îți clarifici umbra și influența pe care mama ta le-a avut asupra dezvoltării tale.”

Iată câteva exemple de umbre ale mamei:

Mama excesiv de apropiată sau de legată de fiul ei.

Ea se ocupă de toate treburile fiului ei, având nevoie de atenția constantă a acestuia din punct de vedere emoțional, fizic și relațional. Uneori, această mamă își poate trata fiul ca pe un surogat de iubit sau de soț, punându-l să facă toate lucrurile pe care ar vrea să i le facă partenerul ei. Acest tip de mamă poate a fost băgăcioasă când erai băiat, cotrobăind prin lucrurile tale, punând întrebări prea personale și trebuind în mod constant să știe totul despre tine sau împărtășind în mod exagerat lucruri personale despre ea însăși. Nu poți să scrii cuvântul sufocant fără să te gândești la cuvântul mamă (Joc de cuvinte în engleză, în original: smother mother).

Mama excesiv de protectoare.

De obicei, aceste mame sunt foarte temătoare și anxioase, iar aceste trăsături devin piatra de temelie a stilului lor parental. Ele pot fi autoritare și te pot împiedica să îți asumi riscuri ca băiat, exagerând potențialul risc, folosind frica pentru a controla și a menține apropierea. Acest lucru poate crea un sentiment profund de anxietate interioară, făcându-te pe tine, ca bărbat, să te temi de orice fel de asumare a riscurilor. Te poți trezi că îți ia o veșnicie să iei decizii, cântărind în mod constant argumentele pro și contra, în timp ce alteori iei decizii iraționale, sălbatice și periculoase, care au un rezultat sau un impact dăunător.

Mama neglijentă.

Poate din cauza alcoolului sau a unei forme de dependență, aceste mame pot fi dezangajate emoțional, respingându-și în mod deschis copiii și manifestând un interes scăzut față de viața lor. Ele pot fi închise emoțional, secretoase și, adesea, au o formă de obsesie (aglomerarea de obiecte, se îndoapă cu emisiuni TV). Aceste mame pot trece cu vederea nevoile fiului lor, evitând conexiunea fizică sau emoțională și ignorând orice fel de interes față de viața lui. Ele se caracterizează, de obicei, printr-o lipsă de autoîngrijire (consum exagerat de mâncare, alcool, bârfe etc.). Acest lucru poate face ca un băiat să devină un bărbat care se neglijează pe sine însuși și propriile nevoi, nu vorbește pentru el însuși în relațiile sale și nu are capacitatea de a se îngriji singur.

Mama critică și disprețuitoare.

Nu ești niciodată suficient de bun pentru ea și se asigură că tu știi asta. De cele mai multe ori, singura modalitate de a obține dragoste și afecțiune din partea ei este să atingi performanța de a-i îndeplini așteptările. Este critică în legătură cu tot ceea ce faci. Nu poate greși niciodată și chiar și în viața ta de adult încă îți dă sfaturi necerute, ignorându-și în același timp propriile probleme. Ea poate fi critică față de ceilalți, are convingeri de neclintit și poate fi în mod deschis malițioasă cu tine sau cu alții.

Mama rănită.

Ea este victima. Nimic nu este din vina ei, majoritatea celorlalți sunt de vină, iar ea se comportă ca și cum nu poate greși. Aceasta poate din cauză că a fost deprimată și s-a luptat în mod constant să-și găsească calea. Ea emană în permanență o stare de negativitate, are probleme de sănătate și în general suferă.

Sfânta.

Ea nu poate greși și poate că nu a greșit niciodată din punctul ei de vedere. Ea este iubitoare, bună, plină de compasiune și grijulie. Este interesată de viața ta și face tot ce poate pentru a te iubi, dar se asigură că știi cât de multe a făcut pentru tine. Undeva, în adâncuri, te întrebi dacă vreo femeie se va ridica vreodată la nivelul ei.

Fiecare dintre ele are un cuvânt de spus asupra ta – aleasa fiului ei! Chiar dacă nu poți schimba lucrurile, a le cunoaște este primul pas către a înțelege cum stai. Într-adevăr, nu poți să schimbi influența mamei asupra unui bărbat, dar poți să-ți dai seama când face proiecții asupra ta și să-ți schimbi atitudinea față de el. Și să-ți dai seama care este adevărul despre relația ta.

Spune-ne în comentarii: recunoști vreuna dintre umbrele Animei iubitului tău proiectată asupra ta? Cum se manifestă și ce măsuri ai lua?

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like