Relațiile dintre părinți și copii sunt adesea marcate de intensitate, mai ales în anii adolescenței. În unele cazuri însă, spre exemplu atunci când copiii sunt crescuți de părinți narcisiști, implicațiile pot fi mult mai grave și de lungă durată.
(Atât de tare m-a impresionat acest articol de pe Mind Body Green, încât m-am apucat să-l traduc, sper să vă fie de folos)
Conform Manualului de Diagnostic, persoanele cu probleme de personalitate narcisistă vor avea cel puțin 55% din trăsăturile narcisiste, inclusiv sentimentul că li se cuvine totul, superioritate, o nevoie exagerată de a li se acorda atenție și de a controla totul, lipsă de empatie și multe altele. Dacă aceste trăsături sună foarte asemănător cu ceea ce ai trăit în copilărie, e posibil să fi fost crescut de un părinte narcisist. Să vedem ce spun experții despre cum să rezolvi această problemă, cum să te vindeci, cum să rupi cercul vicios în care te afli.
15 semne că ai fost crescut de un narcisist
1) Nu recunoaște dacă a acționat necorespunzător sau a făcut o greșeală.
2) Evită să vorbească despre probleme în legătură cu care ți-ai exprimat îngrijorarea.
3) Nu comunică sincer și deschis.
4) Este manipulator.
5) Dragostea sa este condiționată, ceea ce înseamnă că se așteaptă la perfecțiune de cele mai multe ori și devine dezamăgit când eșuezi la un test, faci o greșeală sau cumva te cobori sub așteptările sale nerealiste.
6) Când ceva nu merge bine, te învinovățește imediat.
7) Are un comportament manipulativ, făcându-te să te simți vinovat sau irațional atunci când încerci să stabilești limite sănătoase.
8) Are nevoie de o atenție excesivă, dar rareori îți oferă atenția de care ai nevoie.
9) Adesea este mai preocupat de ceea ce gândesc ceilalți din jurul lui decât de a lua în considerare sentimentele sau experiența subiectivă.
10) Domină conversația și nu permite altora spațiu pentru a vorbi.
11) Subminează alegerile copiilor săi (în special ale copiilor săi adulți).
12) Se comportă ca un martir sau joacă rolul victimei.
13) Ridiculizează sau respinge răspunsurile tale emoționale.
14) Manifestă gelozie față de viața pe care ți-ai făcut-o pentru tine. Acest lucru este mai frecvent la femeile narcisiste, în special la mame față de fiicele sau nurorile lor.
15) Tinde să fie dominator și încearcă să-ți impună modul lui de a face lucrurile.
Cum îți afectează viața de adult faptul că ai fost crescut de un narcisist
1) Îți afectează selecția partenerului
Potrivit terapeutului Wendy Behary, LCSW, faptul că ai fost crescut de un părinte narcisist poate afecta alegerea tipului de partener pe care îL vei alege mai târziu în viață. De exemplu, unii vor încerca să oglindească dinamica pe care au avut-o în copilărie, pur și simplu pentru că sunt familiarizați cu ea. Acest lucru ar putea duce la o relație de control sau toxică, mai ales dacă te întâlnești constant cu narcisiști. Pe de altă parte, cei care reflectă trăsăturile narcisiste ale părinților lor la vârsta adultă ar putea alege un partener care este blând sau pasiv, în încercarea de a controla ei înșiși, spune Behary.
2) Poți să dezvolți și tu comportamente narcisiste
Când părinții sunt narcisiști, aceasta poate duce la ceea ce Behary numește „o moștenire a narcisismului”, în care copilul crește și imită ceea ce a fost modelat pentru el. „Adică se comportă ca și cum totul i s-ar cuveni, dominator și exigent”. Poate fi, de asemenea, extrem de critic și, în același timp, foarte sensibil la critici.
3) Îți sacrifici propriul simț al sinelui
Unii adulți cresc, dar rămân blocați în rolul pe care trebuiau să și-l asume în copilărie. „Ei continuă să se sacrifice în relațiile lor. Opiniile lor, preferințele, dorințele, visurile etc., toate sunt inhibate, spune Behary, pentru că la asta se așteptau părinții lor narcisici”. (Opusul unui narcisist este uneori denumit „echoist”, care tinde să atragă narcisiști.)
4) Ai în interior un critic puternic
„Un părinte narcisist este adesea judecător și critic, spune Spinelli. Acest lucru se atașează discursului interior al copilului.” Acest critic interior se poate manifesta ca perfecționism și poate duce la îndoială față de sine și lipsă de încredere.
5) Dezvolți un stil de atașament evitant
În timp ce unii oameni își vor alege parteneri nesănătoși ca răspuns la creșterea de către narcisiști, alții s-ar putea îndepărta cu totul de relațiile romantice – un semn distinctiv al stilului de atașament evitant. Acest lucru poate fi afișat prin „probleme de atașament, cum ar fi evitarea conexiunii sau incapacitatea de a fi vulnerabil în relații”, spune Spinelli.
6) Vrei mereu să-i mulțumești pe ceilalți și ai probleme cu stabilirea limitelor
Oamenii care au crescut cu părinți narcisici ar putea simți nevoia să-i protejeze în mod exagerat pe ceilalți la vârsta adultă. În general, acest lucru se întâmplă atunci când ar trebui să-și mențină limitele. „Acesta este rezultatul faptului că nu există loc pentru creșterea propriei subiectivități, spune Spinelli, sau ai fost făcut să te simți vinovat de către părintele narcisist.”
7) Îți este greu să-ți identifici emoțiile
„A face față unui părinte narcisist creează adesea nevoia de a se disocia de propriile emoții pentru a se auto-conserva, spune Spinelli. Ca urmare, identificarea emoțiilor și capacitatea de a te conecta cu propriile sentimente este mai mult o provocare”.
În plus, Spinelli spune că a fi crescut de un narcisist mai poate duce și la:
Anxietate
Stimă de sine scăzută
Depresie
Lipsă de încredere în sine
O tendință de a fi codependent în relații.
Sfaturi pentru a găsi modalități de vindecare:
1) Înțelege narcisismul
Behary recomandă să înțelegi narcisismul și efectele sale. Cu cât faci mai mult acest lucru, cu atât vei putea recunoaște mai bine că orice vină sau rușine ți-ar fi fost cauzată de părinții tăi narcisiști nu a fost vina ta. „Cu cât obținem mai mult această înțelegere, cu atât ne putem vindeca mai mult”, spune ea.
2) Caută ajutor de specialitate
Găsește un terapeut autorizat sau un consilier pentru a fi ajutat să rezolvi trauma. Un terapeut specializat în narcisism poate ajuta, de asemenea. Profesioniștii te pot ajuta să recunoști factorii declanșatori, să-ți ofere instrumente pentru a lucra cu ei și să stabilești limite sănătoase.
Găsirea unui grup de sprijin de încredere, de prieteni și persoane dragi, poate, de asemenea, să ajute la reconstruirea abilității de a fi vulnerabil și de a-ți recâștiga sentimentul de sine.
3) Stabilește limite sănătoase
Cu ajutorul terapeutului poți evalua tipul de limite care ar fi benefice pentru tine, apoi poți începe să le implementezi în relația cu părintele narcisist, spune Spinelli. „S-ar putea să ai nevoie de timp și să întâmpini rezistență din partea celor care te-au crescut, dar continuă să-ți păstrezi poziția față de sentimentele tale și de cele negociabile”, adaugă ea.
4) Plânge-ți pierderea
Poate fi util să-i jelești pe părinții pe care sperai să-i ai, dar nu-i vei avea niciodată. „Este o pierdere și este important să-ți acorzi permisiunea de a înțelege și de a procesa acest lucru ca pe o pierdere”, spune Spinelli.
De asemenea, poate fi util să înveți cum să devii propriul tău părinte și să-ți vindeci copilul interior.
Cum să rupi ciclul atunci când devii părinte
După ce ai înțeles mai bine narcisismul și ai făcut efortul pentru a te vindeca de propriile răni, este important să ai în vedere câteva lucruri pentru a rupe ciclul și a evita acea moștenire a narcisismului, pe care Behary a menționat-o. Asta înseamnă să faci tot ce îți stă în putință pentru a-ți împiedica propriii copii să aibă aceeași experiență și să devină ei înșiși narcisiști.
Unul dintre cei mai importanți factori este să-i permiți copilului tău să experimenteze o oarecare separare de tine, potrivit psihanalistului Laurie Hollman, Ph.D.
„Există o etapă de dezvoltare a copilului numită separare-individualizare în primii trei ani de viață”, scrie Hollman în cartea sa Are You Living With a Narcissist? „Acesta este momentul în care copilul trebuie să-și rezolve nevoia de a se simți aproape de o mamă admiratoare, dezvoltând în același timp o separare sănătoasă în care să tolereze că nu este atotputernic și măreț.” Cu alte cuvinte, permite-i copilului tău să-și dezvolte propria identitate în afara ta și să se simtă în siguranță făcând acest lucru.
În același timp, este important ca părinții să stabilească limite – mai ales dacă sunt îngrijorați că ar putea crește un viitor narcisist. Unii părinți au probleme cu disciplina, în special cei care au tendința să le facă pe plac celorlalți ca urmare a faptului că au fost crescuți de părinți narcisici. Dar copiii au nevoie de limite sănătoase.
„Copilul are nevoie ca [mama sa] să stabilească limite, astfel încât să știe să relaționeze cu ceilalți într-un mod acceptabil, scrie Hollman. Dacă este prea puternic, consideră că i se cuvine mai mult decât ar trebui să aibă un copil”.
În concluzie
A fi crescut de unul sau doi părinți narcisiști poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății mintale și a stimei de sine a copilului până la maturitate. Cu toate acestea, înțelegerea efectelor acțiunilor părinților și căutarea unui ajutor de specialitate poate duce la vindecare, astfel încât ciclul să nu se repete.