Acele momente confuze dinaintea marilor transformări…

Urmăresc și eu Internetul, acest zeu zgomotos care te trece prin toate stările, în aceste zile. Și aproape că nu mi-e frică de virus cât mă sperie necunoscutul schimbării, căci, pe zi ce trece, realizez că lumea noastră nu va mai fi niciodată la fel.

Pe de o parte mă tulbură incertitudinea, grija zilei de mâine. Lucrez în industria cărții, care și fără molimă se zbătea în agonie – apropo, dacă tot aveți timp, vă rog eu, continuați să cumpărați cărți, vă promit că merită.

Mă gândesc că multe industrii își vor închide porțile, lăsând brusc un mare număr de oameni fără surse de venit. Dar poate că starea de urgență nu va ține atât de mult și poate lucrurile vor reveni curând la normalul pe care îl știm. Sau poate că, dimpotrivă, tensiunea va crește și totul va culmina cu schimbări fără precedent, îndreptând omenirea către un cu totul alt mod de viață.

Lumea pare să încetinească un pic, în timp ce stăm în casă și ne dopăm cu știri. Dintr-o dată ne trezim că, dacă vrem să nu o luăm razna, avem opțiunea să oprim totul și să pornim cumva de la zero. Dintr-odată avem la dispoziție acel răgaz după care tânjeam: ce vrem să facem cu viața noastră? Ce contează cu adevărat pentru noi? Cine suntem? Cum vom trăi de acum înainte?

Îmi vine în minte începutul cărții lui Viktor Frankl, „Omul în căutarea sensului vieții”. Când el e încă un neurolog respectat și intră în lagăr cu manuscrisul noii sale cărți sub braț, convins fiind că va fi înțeles și că, chiar și în acele condiții vitrege, va putea să-și continue opera. A putut, dar nu așa cum își imagina el.

Pentru că lucrurile au degenerat în moduri de neînchipuit, târându-l în cele mai mizerabile și sinistre cotloane ale condiției umane. Poate că nu e momentul acum să vă trimit către o asemenea lectură, însă este și un dram de încurajare acolo. Dacă nu ar fi trecut prin acele experiențe îngrozitoare, nu ar fi fost la fel de convingător în a ne învăța cele trei surse de sens la care ne putem raporta în orice situație: natura, creația și iubirea.

Natura pare să-și continue nestingherită mersul, în această primăvară pierdută despre care prea puțini mai vorbesc, iar eu visez să miros magnolii… Ba poate chiar Mama Pământ se umple de speranță că, dacă stăm locului o vreme, n-o s-o mai sufocăm atât cu noxele noastre.

Creația mocnește-n taină și nu va trece mult timp până când va irumpe din toate părțile, pentru că fiecare din noi își va căuta calea și, împreună, împletindu-ne răspunsurile la ceea ce trăim, suntem pe cale să creăm o lume nouă.

Iubirea… aici e cel mai mare secret, cred eu. În afară de faptul că are legătură și cu o idee interesantă pe care am auzit-o de curând: că chakra inimii guvernează imunitatea și, cu cât o activăm mai tare, cu atât mai puțin se prinde boala de noi. Iar chakra inimii activată înseamnă multă iubire, în cele mai variate forme ale ei: bunătatea, compasiunea, înțelegerea, iertarea, încurajarea, răbdarea…

Omenirea a trecut prin nenumărate crize până acum, și, dacă aceasta este cea mai zguduitoare dintre toate, înseamnă că suntem pregătiți pentru ea. Indiferent de gravitatea situației, a existat un țipăt pentru această iubire, pentru că, de fapt, după ea tânjim cu toții. Nimic nu alimentează setea de împlinire – de fericire, de fapt – așa cum o face iubirea. Și, oricât de mare ar fi haosul, iubirea va ști cum să-l ordoneze.

Intuiesc că este un fel de iubire mult mai cuprinzător decât tot ce-am aflat până acum – pentru că și haosul pe care îl are de pus în ordine este nemaiîntâlnit. Poate nu ne dăm seama încă, dar ne aflăm în plină încercare împreună, toată omenirea. Ne vom da seama, oare, la timp, ce avem de făcut, sau vom sucomba în panică, așteptând să ne îmbolnăvim încet?

Haideți să apucăm ghemul încâlcit de primul capăt care ne apare în cale: să căutăm să iubim cât mai mult, prin cele mai mărunte gesturi pe care le descoperim în fiecare minut. Ce putem dărui chiar acum? Cum putem să ne încurajăm semenii? Unde ne regăsim calmul și cea mai înaltă expresie a noastră? Nu e ușor, dar împreună putem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like