Te-ai despărțit și ai nimerit din lac în puț? Nu ești singura…

Dacă tocmai ai ieșit dintr-o relație dureroasă, nu te repezi să intri în alta, la loc. Probabilitatea să ți se servească aceeași lecție este maximă.

Mă simțeam ca o găină căreia i s-a tăiat capul, zbătându-se încă. Nu știam pe ce lume trăiesc, mă dopam cu seriale, să uit. Și mă agățam de tot ce îmi ieșea în cale, doar-doar aș fi scăpat de golul din mine, care era acolo, indiferent în ce direcție m-aș fi uitat.

Adevărul e că, după ce petreci mulți ani într-o relație în care te chinui, îți trebuie ceva vână să ieși din ea. Ai făcut tot ce ai putut, ai înțeles și ai iertat până la limită. N-a fost destul. Așa că îți iei inima-n dinți, treci prin spini și bălării – și pleci.

Nici măcar nu-i porți pică fostului, pentru că știi că adevărul era pe undeva, pe la mijloc. A fost o lecție, ne-am luat-o amândoi cum am putut. Dacă puteam mai mult, eram în alt scenariu, dar… nu.

Indiferent dacă pleci tu sau pleacă celălalt, tot ca o casă arsă te simți. Și nu trebuie să te simți vinovată că îți încerci norocul cu primul venit. De altfel, observi că și fostul face la fel.

Numai că, pentru că nu ești bine din punct de vedere emoțional, în orice relație vei intra, ea va oglindi aceasta. Pentru că relația de cuplu asta face! Aș fi vrut să-mi spună cineva clar și răspicat asta când m-am ars o dată, și încă o dată. Dar până și ca să formulezi strigătul de ajutor îți trebuie putere.

Sau, pur și simplu Universul se milostivește de tine și începe să-ți dea mesaje prin tot ce poate. Îți pică în mână filme și cărți. Cum mi-a picat mie Reconstrucția lui Bruce Fisher, de exemplu. (dac’-ați ști de când mă chinui să vă povestesc despre ea!)

Încă una cu rețete – nu, mulțumesc. Dar, cum mă mănâncă să văd până unde s-au aventurat cu truismele, zic: hai să văd. Mă uit pe Cuprins. Ok, cărămizile reconstrucției. Negarea – clar – Adaptarea, Prietenia… mda. Asta puteam să spun și eu.

Ia să vedem, Capitolul 7: Vinovăție/Respingere. Cel care părăsește: 1; Cel părăsit: 0. Este că v-a prins? Și pe mine. E bine, am început să citesc de la pagina 123. Evident, cel care părăsește, se simte vinovat, cel părăsit, respins. Dar și ăștia, fiecare, poate fi bun sau rău. Ia fiți atenți aici:

„Partenerii răi părăsiți sunt persoane care doresc să iasă din relație, dar nu au curajul și puterea de a fi ei cei care își prăsesc partenerul. Îi fac viața mizerabilă celuilalt, care este silit să-i părăsească.”

Uau! Dar parcă nu mă mai simt atât de singură! Uite câtă lume trece prin astea! Domnii aceștia care semnează cartea cu rețete se dau experți de peste 20 de ani, prin mâinile lor trecând mii și mii de oameni.

Oameni care înțeleg că, după ce au ieșit șifonați dintr-o relație trebuie să facă ceva, nu să stea și să aștepte să le pice para mălăiață din cer, ca la noi.

De fiecare dată când îmi dau seama cât de puține știm și înțelegem despre relații, mă gândesc cât de utilă ar fi o școală despre așa ceva. Nimeni nu știe în ce se bagă de fapt când se duce prima oară la o întâlnire. Oricâte filme siropoase am vedea, oricâte cărți am citi și oricâte exemple am vedea în jur se pare că nu e de ajuns. Până nu ne lovim noi înșine de o poveste, nu ne dumirim.

Ba chiar, intrând în relații ajungem să fim și mai confuzi… în cazul în care constatăm că nu ne iese. Dacă nu ne iese, trebuie să pornim la drum să ne găsim pe noi înșine însă, nu pe Făt Frumos sau pe Ileana Cosânzeana. Sau mă rog, dacă chiar ținem morțiș, să fim atenți la el/ea, căci tot ce nu ne convine la personaj este despre noi înșine. Poate vi se pare banal, dar sunt sigură că ați văzut și voi mulți oameni de la 70 de ani în sus care încă n-au înțeles.

Capitolul 16, pagina 281: Relaționarea. „Cultivarea relațiilor mă ajută la reconstrucție.”

Good luck with that. Că și eu mi-am luat-o magistral, cum v-am spus. Dar, cică există ființe care au nevoie să meargă lipite de altele. Care nu înțeleg cum e singur. Cică majoritatea celor care s-au înscris la programul Reconstrucția al lui Bruce Fisher erau la a doua sau a treia oară când se ardeau, după ce se despărțiseră de o persoană cu care trăiseră mulți ani. Că a doua sau a treia oară când te arzi, doare chiar și mai rău.

Mai mult decât atât, relațiile care urmează după una lungă și grea sunt din start sortite eșecului. Păi, de ce n-ați zis așa?! Îmi imaginez un expert care se uită la mine cum pic leșinată de săgeata lui Cupidon și-și dă o palmă-n cap: „Nuuuu! Nu te duce, nu e ce trebuie!!!” Aș. Am spirale în ochi ca la desene animate iar creierul meu și-a luat vacanță.

La început sunt ca beată de iubire, mă înfrupt până la urechi din fructul interzis până nu demult. Nu apuc să-mi dau seama ce se petrece, că dispare ca măgaru-n ceață. Mai vrei o dată? Ia de-aici!

Ahh, cât alean să aflu că așa și trebuie! Cât de liniștită m-am simțit să aflu că acestea sunt relații „de vindecare”, care nu vor dura și deci nu e cazul să mă cramponez.

Și, cum le recunoaștem? – ca să vă pun în gardă și pe voi, în caz că vă confruntați cu aceeași problemă:

  • „Sunt relații cu un potențial partener, dar pot fi și cu un prieten, un membru al familiei, un psihiatru, sau chiar cu fostul partener; (!)

  • Sunt de regulă temporare, dar pot deveni de lungă durată;

  • Au, de obicei, efect vindecător, dar pot fi și distructive; […]”

Cum?! Păi, m-am înduioșat… (căci mai aflu din când în când chestii despre fostul)

Atât voiam să vă spun. Că există experți care au studiat etapele prin care trece cineva după o despărțire. Că dacă te informezi, poți să afli că nu ești singurul care treci prin asta, dimpotrivă, ce ți se petrece e de fapt predictibil.

Că nu e cazul să fii singur, iar dacă ai găsi un terapeut care să te ajute ar fi și mai bine. Dacă ești deja la a doua / treia relație „de vindecare” ar cam fi cazul să iei măsuri…

Așteptând – pierzând timpul, de fapt! – în relații de tranziție, din frica și neputința de a rămâne singur, întârzii la Întâlnirea cu tine însuți, care ți-ar aduce incomparabil mai multă împlinire decât oricare alta. Și care te-ar pregăti pentru o relație așa cum trebuie și așa cum de fapt ai nevoie și îți dorești.

Dar pentru asta îți trebuie și mai multă vână. Cea mai multă…

Dacă vă interesează cartea o găsiți aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like