8 calități valoroase ale masculului omega, pe care alfa nici nu le visează

Majoritatea oamenilor ştiu ce reprezintă un mascul alfa, dar nu au auzit niciodată de existenţa masculului omega! Deşi tipologia masculului omega nu atrage prea multă atenţie, bărbaţii care întruchipează caracteristicile sale sunt oameni minunaţi.

De regulă, ideea de bărbat, sau de „mascul” dacă ne gândim la alte specii, ne evocă imagini de forţă fizică, dominaţie, competitivitate şi leadership. Cu toate astea, există mai multe categorii de bărbaţi care nu se încadrează în aceste stereotipuri. Din acest motiv, ei sunt rareori remarcaţi şi apreciaţi.

Așa cum știm, masculul alfa este stereotipul „omului cavernelor”, care vrea mereu să iasă în evidenţă şi să fie ţinta atenţiei tuturor. Pentru asta, masculul alfa trebuie să fie cel mai puternic, cel mai rapid, cel mai deştept – pe scurt, cel mai bun la toate! Gândeşte-te la ierarhia lupilor. Masculul dominant, liderul haitei, este întotdeauna masculul alfa.

Și cine este omega, ăsta?

Masculul omega, spre deosebire de masculul alfa, evită riscurile şi confruntările directe şi, între noi fie vorba, chiar îi repugnă masculii alfa. Chiar dacă un mascul omega are aceeaşi încredere de sine precum un mascul alfa, primul nu caută să fie mereu centrul atenţiei. Masculul omega nu doreşte să se remarce şi evită să concureze cu masculul alfa pentru a-l detrona.

Din păcate, oamenii venerează pur şi simplu întruchiparea masculului alfa, în timp ce masculul omega este complet trecut cu vederea. Este un lucru nedrept, pentru că şi masculul omega poate deţine calităţi impresionante, ba chiar unele care îi lipsesc masculului alfa!

8 calități valoroase ale masculului omega, pe care alfa nici nu le visează, și care nouă, femeilor, totuși ne plac foarte mult

Este introvertit. Spre deosebire de masculul alfa, masculul omega tinde să fie introvertitul care nu-şi doreşte să fie niciodată sufletul petrecerii. Nu caută atenţie deosebită pentru că nu are nevoie de ea. De fapt, conjuncturile sociale pot să îl epuizeze psihic pentru că, în majoritatea timpului, masculul omega caută să fie singur. Acesta îşi reîncarcă bateriile în momentele de linişte şi pace, în clipele de solitudine în care poate fi el însuşi.

Este relaxat şi retras. Masculul alfa este extrovertit, carismatic şi mereu în căutare de atenţie, dar masculul omega stă mai retras şi nu se ambalează din orice. Nu caută să lupte cu nimeni prin mijloace fizice. Dacă este pus în faţa unei confruntări, se va retrage calm şi indiferent.

Este blând. Nefiind la fel de dominatori şi de „plini de testosteron” ca masculii alfa, masculii omega tind să fie mai blânzi şi mai calzi în relaţiile umane, fie că sunt relaţii de prietenie sau legături amoroase. Masculul omega are o latura sensibilă ce poate deveni foarte atrăgătoare pentru sexul opus în relaţiile romantice.

Este bine-intenţionat. Masculul omega nu se preocupă mereu să devină „omul zilei”, aşa că este mai atent la nevoile şi sentimentele persoanelor din jurul său. Dacă ai nevoie de ajutor, masculul omega este cel mai bun sprijin! Te va ajuta nu din infatuare, ci din bunătate.

Este foarte empatic. A fi empatic înseamnă a putea sesiza şi trăi emoţiile şi sentimentele altei persoane, aşa că nu trebuie să confundăm empatia cu plângerea de milă. Iar masculul omega are o abilitate mult mai bună de a percepe realitatea şi din postura persoanelor apropiate, o calitate pe care nu mulţi masculi alfa o posedă.

Preferă relaţiile profunde. Masculul omega nu are niciodată sute de prieteni. Este singuratic, aşa că nu va întemeia niciodată multe prietenii. În plus, el pune mai mult preţ pe calitate decât pe cantitate, aşa că se va dedica cu adevărat puţinelor prietenii pe care le leagă. Masculul omega preferă prieteniile adevărate, prieteniile pe viaţă.

Preferă să lucreze pe cont propriu. Masculul omega preferă să lucreze de unul singur, fie că e vorba de profesie sau de munca depusă pe plan personal. Nu ţine neapărat să se integreze în grupuri, şi cu atât mai puţin să le conducă.

Are un ego mai sănătos. Masculul alfa este foarte preocupat de modul în care este perceput de ceilalţi şi, din acest motiv, revendică practic laude şi complimente care să îi pompeze ego-ul. La polul opus, masculului omega nu îi pasă de ce cred alţii despre el. Chiar şi atunci când realizează mai mult decât masculul alfa, masculul omega nu este interesat să-şi facă reclamă, nu-i pasă de „voturile” persoanelor din jur. Această tipologie reprezintă, de regulă, întruchiparea modestiei şi a cumpătării.

Să nu credeți că masculul alfa chiar nu ne mai place deloc…

Această prezentare nu trebuie interpretată ca fiind un elogiu adus masculului omega în detrimentul mult iubitului mascul alfa! Fiecare tipologie în parte are calităţile sale, dar am ţinut să subliniem faptul că, într-o societate care preţuieşte valorile ultra-masculine, masculul omega trece de multe ori neobservat… ceea ce este regretabil.

Sursa

2 comments
    1. Mulțumesc, Marian. Da, se pare că devenim cu toții mult mai profunzi, ne orientăm către valori autentice, nu mai suntem atât de seduși de ceea ce ne sare în ochi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like