Orice ar dori cultura de masă să ne facă să credem, nu există rețete când e vorba de relații – și nicăieri acest lucru nu este mai adevărat decât în cazul vieții noastre sexuale. Când auzi sentințe de genul: ”Trebuie să ai orgasm simultan cu penetrarea și amor spontan de două ori pe săptămână, altfel relația ta e sortită pieirii”, e normal să te apuce disperarea, mai ales că relația ta se desfășoară cu totul altfel.
Așadar, primul pas atunci când discutăm orice aspect legat de viața sexuală, să ne reamintim că nimeni nu are exact același tip de relație deoarece doi oameni identici cu noi nu au mai existat niciodată până acum, nimeni nu a mai avut aceste trupuri, exact aceleași ritmuri ca noi, același mod de a acționa, aceeași viață sexuală.
Să descoperim acele obiceiuri și comportamente care ne ajută să avem o viață mai bună este aproape imposibil atunci când ne impunem așteptări din afară și ne împiedicăm de credințe care ne cam jenează. Prin urmare, care este cheia unei vieți sexuale armonioase într-o relație pe termen lung? Dacă mă întrebați pe mine, ea stă în găsirea echilibrului care funcționează pentru noi.
Nu-ți fie teamă să programezi
Atunci când cineva mă întreabă cum să introducă amorul într-o viață super-ocupată – mai ales când mai sunt și copii implicați în peisaj – nu am nicio remușcare să spun: ”programează-l”. Știm foarte bine că, dacă nu ne facem timp pentru exerciții, meditație sau gătit, acestea nu vor avea loc. Același lucru este valabil și pentru sexualitate – bunele obiceiuri au nevoie să fie stabilite în programul vieții de zi cu zi.
În acest sens, a planifica amorul este un act prin care dai dovadă de grijă față de relația ta.
Mulți dintre noi tindem să respingem această sugestie. N-ar trebui ca sexul să fie spontan? N-ar trebui ca impulsul de a face dragoste să se nască natural, dintr-o pasiune organică pentru persoana iubită? Dacă unul dintre iubiți simte în mod spontan și reușește să-l convingă și pe celălalt imediat, atunci nu va exista nicio problemă. Dar pentru cel care se trezește mai greu (și de multe ori unul dintre cei doi are acest obicei), de îndată ce se trece peste minunatul început, când hormonii sunt la cele mai înalte cote și nu-i nicio problemă s-o punem de ”una mică și rapidă”, este de bun simț să planificăm – nu numai din punct de vedere practic, ci și din punct de vedere emoțional.
Cu toții știm cât de ușor este să ne lăsăm furați de grijile cotidiene și să uităm complet de orice dorință sexuală. Munca, banii, casa, copiii, grijile personale ne pot epuiza resursele și timpul. Însă atunci când ne facem ”depozite” la ”banca sexuală” toată lumea câștigă, și de cele mai multe ori aceasta se petrece când amorul devine o parte a ritualurilor noastre săptămânale sau bi-săptămânale.
Contactul sexual consecvent, iubitor și plin de respect este una din acele acțiuni care pune în mișcare feedbackul pozitiv dintre iubiți. ”Lubrifiază” în toate sensurile cuvântului. Așa cum Carla Muller scrie în cartea ei 365 Nights (365 de nopți), ”A face dragoste azi întotdeauna valorează mai mult decât a face dragoste mâine. Beneficiem de efectele unei vieți sexuale active, plus toată înțelegerea din casă și din ochii soției. La rândul său, acest lucru se acumulează (ca și dobânzile compuse) și acum avem un „cont bancar” de intimitate care se poate reflecta în mai puțin stres între parteneri, mai puțină anxietate, o relație mai unită și așa mai departe”.
Definește sexualitatea în felul care funcționează pentru tine și pentru relația ta
Să ne asigurăm că înțelegem la ce ne referim prin ”sex”, astfel încât să nu cădem într-un abis al unei anxietăți relaționale sau într-o disperare din cauză că ne clădim cine știe ce așteptări irealiste în legătură cu acesta. Sexualitatea reprezintă acea formă de intimitate, contactul fizic pe care nu ai vrea să-l ai cu nimeni altcineva în afara persoanei iubite. Aceasta poate să însemne să ne ținem de mâini, să ne sărutăm, să flirtăm, să ne facem masaj sau să dormim împreună dezbrăcați. Sau o atingere intimă, o mângâiere, explorarea. Atunci când înlăturăm așteptările cum că sexul trebuie să arate într-un anumit fel, ne deschidem către posibilități nesfârșite. De asemenea, ne permitem să găsim ritmuri și moduri de conexiune care sunt unice pentru relația noastră, în loc să ne forțăm într-un model exterior impus de cultura actuală. Așadar, atunci când mă refer la a planifica sexul, ceea ce vreau să spun este a planifica să ne conectăm în mod intim cu persoana iubită așa cum dorim și înțelegem noi.
Nu pierde momentele de dorință spontană
Dacă dorința amoroasă se trezește spontan și simultan exact atunci când copiii au mers la culcare, dați-i curs! Nu pierdeți niciun asemenea moment. Pofta vine mâncând, și atunci când motorul este încălzit, este mai ușor să pornim mașina. În acest sens, sexualitatea spontană poate duce la și mai multă sexualitate spontană, ceea ce este și mai bine. Dar când aceasta nu se petrece la fel de natural ca la început sau atât de mult cât am dori, consider că este o opțiune înțeleaptă să planificăm.