Ce am învățat despre mine desenându-mi mandala personală

Ia să vedem, ghiciți care e mandala mea? 🙂

Așa cum m-am lăudat cu o săptămână înainte pe facebook, am fost vineri la workshopul de mandale, susținut de două artiste talentate, dintre care una este prietena mea 🙂

Cine a trecut vineri seara pe la ceainăria San The, din spatele Bisericii Sfântul Gheorge, a avut surpriza și bucuria (sperăm noi) de a descoperi circa o duzină de dudui care desenau în liniște… mandale. Da, eram numai femei, dar asta nu înseamnă că nu poate fi o activitate bună și pentru bărbați.

Psihanalistul Jung a găsit în această îndeletnicire o metodă foarte bună de a avansa în cunoașterea sinelui. Acum, fiecare înțelege ce vrea și ce a învățat prin ”cunoașterea de sine” – ca dovadă că mulți nici nu-i dau prea mare atenție. Eu zic că dacă i-am acorda timpul și energia pe care o merită, cunoașterea de sine ne-ar scuti de multe necazuri inutile și ne-ar ajuta să ne rezolvăm multe probleme care ne macină.

Cum vă spuneam, fetele care am ales să ne petrecem seara de vineri în acest mod constructiv, ne-am dus la întâlnirea cu Cami Jurca și cu Dana Chirculescu, care ne-au promis să ne introducă în lumea magică a mandalelor. Ne-au povestit despre istoria lor, despre cum le putem regăsi în diferite culturi, dar mai ales ne-au pus pe fiecare în fața unei planșe și culori, să ne desenăm propria mandală.

Am avut și modele, dar pe mine nu prea m-au interesat. O dată pentru că erau mult mai frumoase decât aș putea eu să fac vreodată, și apoi pentru că nu doream să fiu influențată de nimic exterior.

Fără planuri prestabilite, fără gânduri, fără așteptări. Fiecare desena ce-i cerea inima în acele momente, cu uimirea și bucuria unui copil care atunci descoperă culorile și desenul. Nu trebuie să te pricepi la pictat. Vă asigur că nu sunt în stare să trag o linie. Eram convinsă că o să mă plictisesc de la primul cerc concentric.

Ei bine, n-a fost așa. M-am trezit colorând cu migală și inventând, pentru fiecare cerc, alte forme și alte nuanțe. Habar n-am ce înseamnă. Habar n-aveam ce-o să fac peste un minut. Dar nu numai că aveam răbdare, dar eram fascinată și captivată, nu simțeam nicio oboseală și niciun disconfort.

Dimpotrivă, mintea era liniștită, desenam cu calm, ca în stare de meditație, fără niciun efort. Colegele mele, la fel. Desenarea unei mandale chiar te face să trăiești în prezent, te îndepărtează de toate grijile și apăsările pe moment.

M-am gândit că lucrurile nu se vor opri aici. Dacă mandala mă pune în legătură cu inconștientul meu, atunci m-am așteptat să apară vise, conexiuni, sincronicități în zilele următoare.

Jung a vorbit mult despre sincronicitate, povestea clasică ce o explică este atunci când, la o consultație, o pacientă îi povestea despre un vis în care apărea un scarabeu auriu când, deodată, s-a auzit o lovitură în geamul din spatele lui. Era un gândac auriu, cea mai apropiată expresie reală a unui scarabeu care, după ce a deschis fereastra, a mai și intrat în cameră, deși era mai întuneric decât afară.

Da, știu. Poza e neclară. În apărarea noastră, ne tremurau mâinile de emoție și încântare. Dar noi zicem că a meritat 🙂

De când mi-am desenat mandala vineri seara, sunt scăldată în sincronicități. Sâmbătă seara am fost la ziua cuiva. Mergeam pe stradă și mă gândeam ce cadou să-i cumpăr, când cineva, la doi pași de mine, a strigat numele acelei persoane în gura mare. Mă gândesc la lucruri și ele îmi apar în față. În timp ce gândesc o frază, cineva din imediata apropiere, spune acele cuvinte.

Sincronicitatea este semnul că ești cumva aliniat cu universul, că ești pe calea cea bună, că ești susținut și chiar protejat. Cred cu tărie că scopul nostru în viață are legătură cu a fi aliniat cu Marele Scop al universului, așa că un asemenea efect al unei acțiuni făcută ca-n joacă nu poate decât să mă bucure și să mă umple de speranță.

Poate dacă devenim cu toții mai preocupați de cine suntem și de a fi pe plac Voinței Universale, n-o să mai fie nevoie de cataclisme, n-o să mai fie nevoie de suferință, n-o să ne mai chinuim fără rost.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like