6 tipologii de femei fără încredere în sine, printre care n-ai vrea să fii

dream_in_dreams_by_nataliaciobanu-d5qenj6

Atunci când blamăm diverse persoane sau conjuncturi exterioare pentru insuccesele noastre, subconştient ne simţim lipsite de puterea de a influenţa evenimentele în direcţia dorită.” Julia Kolozsvari

“Fii şi tu mai înfiptă! De ce nu vrei să fii precum prietena/vecina/colega pisăloagă care face totul numai cum vrea şi tremură toţi în faţa ei?” Dacă auzi asemenea îndemnuri stai liniştită, aia nu-i încredere în sine. Încrederea în sine e o virtute mereu perfectibilă care, din păcate, se confundă de multe ori cu însușiri mai puțin virtuoase.

Tupeul, aroganța sau agresivitatea unora maschează, de fapt, o slăbiciune. Însă câți dintre noi suntem atât de bine clădiți încât să putem spune că nu ne afectează? Dacă ne privim cu atenție, în fiecare din noi există încă un copil speriat. Cum îl luăm de mânuță și îl scoatem la lumină? Cu curaj și încredere.

Am găsit o clasificare interesantă a unor tipologii umane care exprimă lipsa de încredere în sine. Uneori par pline de putere, dar în realitate nu sunt. Te recunoști în vreuna dintre ele (eu m-am recunoscut în vreo patru)? Și cum să faci să depășești neajunsurile ei?

1 Dominatoarea

Simte nevoia să controleze, până în cele mai mici detalii, atât viața ei cât și pe a celor apropiați. Nu are încredere că ceilalți pot face un lucru la fel de bine ca ea. Prin urmare, preferă să facă totul de una singură, în ciuda eforturilor mari pe care trebuie să le depună sau a dificultăților majore cu care se poate confrunta uneori.

Nu este dispusă să ceară ajutor și are probleme mari în a accepta o altă autoritate. Știe cum să coordoneze un grup de oameni pentru a obține rezultate foarte bune într-un timp record, însă uită că nu toți ceilalți sunt ca ea și de aceea, pentru unii, modul ei de a acționa poate fi solicitant, obositor, stresant, nemotivant. Poate fi foarte critică și neînțelegătoare.

Slăbiciunea ei – Are dificultăți foarte mari în a se abandona, atât vieții în general cât și bărbatului iubit. Fuge de intimitate. Simte nevoia să știe absolut toate detaliile pentru a controla o situație, fapt ce poate fi extrem de obositor, chiar insuportabil pentru cei apropiați.

Cum depășește – Prin cunoașterea și înțelegerea altor tipologii și arhetipuri umane. Are nevoie să înțeleagă că nu toți sunt ca ea. O persoană care are încredere în sine, are încredere și în ceilalți. Știe să-i potențeze și să trezească tot ce-i mai bun în ei.

2 Victima

E mereu îngrijorată de sănătatea, siguranţa, viaţa sau viitorul ei. Se percepe pe sine ca fiind victima circumstanţelor nefericite ale vieţii, în faţa cărora se simte neputincioasă. Nu e capabilă să facă faţă nici celor mai mici dificultăţi şi de aceea se îngrijorează şi se plânge mereu.

În viziunea ei deformată, ea este mereu perfectă iar toţi ceilalţi din jurul ei, care au făcut-o să sufere, sunt nişte monştri. Acceptă cu foarte mare dificultate că a greşit, chiar şi când situaţia este cât se poate de evidentă în acest sens. Cel mai adesea se complace în inerţie şi pasivitate, ceea ce îi adânceşte şi mai mult starea de victimă.

Slăbiciunea ei – Fricoasă şi lipsită de putere, are tendinţa de a evita conflictul deschis atunci când cineva o supără, iar pentru a se elibera de tensiunile interioare care apar atunci, recurge la ironii, răutăţi şi bârfe. În relaţiile cu bărbaţii este incapailă să se dăruiască, aşteptând mereu de la celălalt noi şi noi dovezi ale iubirii, care nu sunt niciodată suficiente.

Cum depăşeşte – Trebuie să înveţe să-şi asume responsabilitatea pentru viaţa ei. Este foarte important să-şi dezvolte o atitudine pozitivă şi optimistă. Absolut toţi oamenii trec prin momente dificle însă, în timp ce o victimă stă şi se plânge, o femeie plină de încredere acţionează şi reuşeşte fără excepţie să depăşească momentul, învăţând întotdeauna din el.

3 Nesigura

Vrea cu disperare să fie plăcută şi acceptată. Cel mai mult o sperie ideea de a fi criticată şi respinsă de către ceilalţi. De aceea, încearcă din răsputeri să nu supere pe nimeni şi din această cauză riscă să facă multe compromisuri.

Este o fire introvertită şi retrasă. Nu-şi asumă riscul de a interveni într-o discuţie sau de a expune un alt punct de vedere, de frica de a nu fi umilită sau criticată. Din dorinţa de a fi plăcută, ea poate împrumuta obiceiurile sau stilul celor a căror aprobare o doreşte.

Astfel, ea creează o nouă persoană în pielea ei, o faţadă care se îndepărtează toto mai mult de fiinţa ei reală şi autentică. În final ajunge în ipostaza în care nu se mai recunoşte, nu mai ştie cine este cu adevărat şi, în cele din urmă, nu se mai place pe ea însăşi, ceea ce amplifică şi mai mult suferinţa şi neîncrederea.

Slăbiciunea ei – Are tendinţa distructivă de a se lăsa călcată în picioare, atât în relaţia cu bărbatul iubit cât şi cu ceilalţi. Din cauză că nu are curajul de a se afirma, fiind mereu tăcută, cei din jur o pot considera lipsită de inteligenţă sau chiar banală. Cel mai adesea ea nu este apreciată sau respectată.

Cum depăşeşte -Trebuie să pună accentul pe acceptarea şi iubirea de sine însăşi. Este imposibil să mulţumeşti pe toată lumea, întotdeauna vor fi unii care au ceva de criticat. Să nu-i mai judece pe ceilalţi şi, în special, să nu-i mai pună pe ei pe primul loc. Să-şi dezvolte încrederea în propriile sentimente, intuiţii, gânduri şi să le dea curs, indiferent ce zic ceilalţi.

4 Perfecţionista

Tot ce face ea trebuie să fie perfect. Să se îmbrace perfect pentru orice ocazie, să vorbească exact ce trebuie şi când trebuie, să fie ireproşabilă la locul de muncă, în casa ei să fie ordine şi curăţenie desăvârşită. Cu alte cuvinte, totul să fie impecabil.

Uneori poate fi foarte competitivă. Trebuie cu orice chip să fie cea mai bună în tot ceea ce face. De frică să nu facă greşeli, poate să piardă timp preţios din cauza unor detalii nesemnificative şi să amâne la nesfârşit o acţiune importantă, din cauză că nu se simte niciodată suficient de pregătită.

Foarte atentă la detalii, are un simţ critic exacerbat. Ca urmare este necruţătoare cu cei din exterior şi extrem de autocritică.

Slăbiciunea ei – Dependenţa de perfecţiune îşi are sursa în neîncredrea faţă de cea ce este ea cu adevărat. De fapt, ea doreşte să-şi dovedească în primul rând ei cât este de bună, demnă de toată consideraţia şi admiraţia, şi asta o face să caute perfecţiunea în lucrurile şi manifestările exterioare.

Cum depăşeşte – Trebuie să caute adevăratele comori în special în sufletul ei, la fel ca şi în al celor apropiaţi, al celor cu care interacţionează. Are nevoie să înţeleagă că este importantă în primul rând esenţa, şi apoi detaliul. Să cultive mulţumirea de sine, starea de împăcare cu ea însăşi, şi automat cu întreaga lume.

https://youtu.be/kzG4_fP1-jo

5 Dependenta

Nu are încredere că se poate descurca singură, că poate face faţă situaţiilor şi experienţelor de viaţă şi de aceea crede că are mereu nevoie de cineva care să o ajute şi să o susţină. Într-o relaţie, devine total dependentă emoţional de bărbatul ei. Îl sună de nenumărate ori pe zi, cerând confirmări că n-a uitat-o. Simte nevoia ca el să o ajute în absolut tot, îi cere sfaturi chiar şi pentru cele mai banale lucruri.

Apelează la şantaj emoţional pentru a-i face pe ceilalţi atenţi la nevoile, dorinţele şi cererile ei, folosind ca armă chiar neputinţele şi slăbiciunile pe care le are. Se pierde în relaţia cu un bărbat, renunţând complet la viaţa ei şi împrumutând-o pe a lui. Tot ce face, face pentru el, se bucură de realizările lui ca şi cum ar fi ale ei.

Slăbiciunea ei – Dependenţa ei devine sufocantă, ceea ce îi îndepărtează, de cele mai multe ori, pe oamenii din viaţa ei. Frica şi neîncrederea o fac incapabilă să aibă o viaţă personală, independendetă.

Cum depăşeşte – Este necesar să realizeze că se poate descurca foarte bine şi singură în orice situaţie – şi chiar să o facă. Să urmărească să realizeze cât mai multe lucruri fără ajutorul nimănui.

6 Competitiva

Se compară mereu cu ceilalţi oameni şi compară mereu lucrurile între ele. Unitatea de măsură este: “mai mult/mai bun versus mai puţin/mai rău decât”. În orice context s-ar afla, nu concepe ideea de a fi cineva mai bun decât ea, din orice punct de vedere. Este adepta ierarhizărilor şi este dispusă să facă orice efort pentru a ajunge în frunte.

Slăbiciunea ei – Îşi minimalizează în mod conştient insuccesele, gafele sau carenţele şi nu renunţă niciodată până nu îşi atinge ţelul. Din cauză că nu are încredere în sine, are o nevoie continuă de a-şi dovedi valoare prin compararea cu ceilalţi.

Cum depăşeşte – Trebuie să înţeleagă la modul cel mai profund că fiecare om este unic şi special în felul său şi că, în ceea ce priveşte esenţa unui om, nu se pot face comparaţii. Singura comparaţie constructivă este între ceea ce a fost şi ceea ce este acum, prin prisma transformării şi a evoluţiei personale.

https://youtu.be/ndL_aU8CgXY

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like