Cum am învăţat să am încredere în mine – în 4 paşi simpli

Mindfulness-GPs-1.

Când eram la şcoală, mereu mi se spunea să vorbesc mai tare. Eram foarte timidă şi asta îmi accentua şi mai tare groaza că n-o să mă bage nimeni în seamă. Când voiam să spun ceva, cu greu îmi luam inima-n dinţi, pentru că se petrecea mereu acelaşi lucru: spuneam două vorbe, după care cineva mai cu aplomb mă întrerupea, chiar dacă ce aveam eu de gând să zic era mult mai inteligent.

Mi-a trebuit ceva timp până când a început să se facă linişte când vorbesc. Şi să mi se spună uneori: “Mai încet!”. Au fost ani întregi în care am căutat răspunsul la întrebarea: “Cum să faci să ai încredere în tine?”. Zilele trecute, altcineva mi-a adresat-o mie. Mie, aia timorata şi înspăimântata. Da, încrederea în sine se poate cultiva. Trebuie doar să vrei cu adevărat şi să găseşti căile potrivite pentru a o dezvolta. Să vi le spun pe cele pe care le-am găsit eu. Bineînţeles că întotdeauna este loc de mai bine, dar astea sigur funcţionează:

1. Ajută-i pe alţii să aibă încredere în ei. Sună aiurea, cum să-i ajuţi pe alţii cu ceva ce tu nu ai? Am citit odată o parabolă care m-a impresionat tare. Zice aşa:

Un discipol se duce la maestrul lui şi-l întreabă:
– Învăţătorule, ce să fac când nu am tărie?
– Întăreşte-i pe alţii – răspunde înţeleptul.

Fără să fi ştiut de sfatul ăsta, chiar aşa am făcut. Am avut şansa de a avea o soră cu 10 ani mai mică, pe care am crescut-o. Eram atât de marcată de timiditatea mea, încât am făcut totul pentru ca ea să aibă încredere în sine. Îi vorbeam ca şi cum am fi fost de-o seamă, o ascultam întotdeauna, aveam răbdare cu ea, îi ceream părerea. A funcţionat, a ieşit super om. Învăţ de la ea. Întotdeauna este cineva care are nevoie de întărire, întotdeauna este cineva pentru care este important să fii acolo unde trebuie. Am prietene care mă sună uneori numai pentru ca să le ţin o mică predică motivaţională, când se simt cu moralul la pământ. Lor le face bine pentru că se pare că mă pricep la predici, iar mie de asemenea, pentru că încrederea lor în mine îmi alimentează propria încredere. Le sunt profund recunoscătoare.

2. Admiră-i pe cei care au deja încredere în ei. În NLP există conceptul de modelare, care pe scurt presupune să imiţi comportamentul unei persoane care are deja o calitate pe care doreşti să o ai şi tu. Cred că admiraţia e mai mult de atât. Atunci când admiri pe cineva, te deschizi pentru a primi în interiorul tău calitatea respectivă. Eu nu mă puteam abţine. Eram atrasă magnetic de oamenii puternici, chiar dacă nu întotdeauna îndrăzneam să intru în vorbă cu ei. Îi urmăream cât de mult puteam şi da, îi mai şi imitam ca o maimuţică (mai ales când eram printre prieteni :D). Chiar dacă mai mult exterior, dar până la urmă se pare că s-a prins ceva de mine. Cine mă cunoaşte acum cu greu poate să creadă că eram aşa cum vă povesteam la început.

3. Fă lucrul de care ţi-e frică. De exemplu, asta cu vorbitul. Atât de groază mi-era să vorbesc în faţa clasei când eram la şcoală, încât am găsit de cuviinţă să mă fac profesoară. Vă daţi seama ce-mi tremura izmana la început. Habar n-aveau copiii ăia cu cine au de-a face. Şi mai eram şi puştioaică, de ţipa directorul la mine când mă vedea că intru pe intrarea profesorilor. “Domnişoară, elevii la uşa din spate!” – până când strigam şi eu la el şi îşi punea mai bine ochelarii pe nas. Odată, m-am trezit cu el la o oră de-a mea. Pasămite, avea de luat nu ştiu ce chestii dintr-o debara care era fix în clasa respectivă. Era prof de istorie, cu vocaţie de dascăl. Iubea copiii şi tot ce avea legătură cu şcoala. L-am impresionat. La mine la oră era un zumzet fin, nimeni nu tăcea ca sfântul, dar toată lumea scria şi participa la lecţie cu drag. Se râdea des şi se vorbea liber, fără să ridice nimeni mâna, dar şi fără replici în plus. Se pare că grija de a le oferi celorlalţi încrederea care-mi lipsea mie funcţionase şi cu elevii mei. Eu nu cred că dacă ţi-e frică să vorbeşti la o şedinţă trebuie să-ţi imaginezi audienţa în chiloţi. E de ajuns să îi intrebi ceva pe ei, să-i angajezi într-un dialog, şi deja nu te mai simţi singur în faţa lor. Mai sunt şi alte lucruri de care mi-e frică, doar pentru asta ne aflăm în viaţă, să învăţăm.

4. Fă lucruri care îţi sporesc încrederea. De genul acelora care provoacă mulţumesc-uri. Ajută-i pe ceilalţi. Vino în întâmpinarea lor. Foloseşte-ţi înzestrările personale pentru a face cuiva o bucurie. Da, trebuie mai întâi să descoperi care sunt acele înzestrări pe care le ai. Treci de faza în care crezi că “nu eşti bun de nimic” sau alte asemenea profeţii meschine, doar pentru că aşa ţi-a repetat toată copilăria vreun părinte frustrat de propria viaţă, care nu înţelegea că în felul ăsta îţi taie aripile pentru totdeauna. Iartă-l pe acel părinte, sigur nu-şi dădea seama ce face. Nu există nici măcar un singur om pe această planetă care să nu aibă măcar o calitate. Chiar şi dacă ai un zâmbet frumos, e de ajuns să încurajezi pe cineva şi să-i faci bine. Am citit într-o carte cu sfaturi motivaţionale că absolut toţi oamenii îşi doresc în primul rând să se simtă importanţi. Eu cred că ne dorim cu toţii să fim iubiţi. Dacă reuşeşti prin faptele tale să transmiţi asta, ţi se va răspunde cu aceeaşi monedă şi îţi vei clădi încrederea în tine pas cu pas în fiecare zi.

O să-mi spuneţi că încrederea mea în mine se bazează pe lucruri exterioare. Că depind de reacţia celorlalţi ca să mă simt puternică. Adevărul e că problema cu încrederea în sine nici nu se pune în alt context. Cine nu are nevoie de părerea celorlalţi, nici nu se gândeşte măcar o clipă dacă are sau nu încredere în sine. El este pur şi simplu, şi este mulţumit aşa cum e. Asta e starea ideală. Ca atunci când corpul îţi funcţionează perfect, când eşti perfect sănătos. Îţi vezi de treabă ca şi cum nici nu l-ai avea. Dar ia să te doară un picior, să vezi cum dintr-o dată îţi aduci aminte de el. Aşa şi cu lipsa de încredere în sine. Până când nu o ai, o să ţipi după ea. Când ai dobândit-o, nu te mai gândeşti la ea. Nici eu nu mă mai gândisem de mult, dar m-a întrebat cineva de curând şi mi-am dat seama că aş putea să-i ofer un răspuns 🙂

13 comments
 1. Fiindca eu sunt una dintre cele care te suna cand are nevoie sa auda ceva care sa creasca dimensiunea pipotei si sa aiba senzatia dupa convorbire ca poate sa mute muntii din loc si ca este cea mai buna mama de pe planeta, nu pot sa pierd ocazia asta ca sa iti multumesc draga mea mult-mult, stii tu cat de mult.
  Apropos, mi-e tare dor de tine sa stii.

 2. frumos spus.
  incredere, invatatura, profesorat, daruire de sine,
  putere de femeie

  un blog delicios, plin de experienta de viata
  o forma de comuniune
  o continuare a starii de profesor, invatator, formator

 3. In timp ce-ti citeam postarea ma gandeam cat de bine ne asemanam noi doua.Desi sunt perceputa de cei apropiati drept o femeie puternica,o luptatoare,trebuie sa marturiusesc ca sunt departe de asa ceva.Sunt timida si nesigura si am tot timpul nevoia sa mi se confirme ca sunt dezirabila intr-un loc.Altfel,plec.Am un simt al penibilului hiperbolizat la maxim.Aceste lururi nu mai sunt valabile cand vine vorba de a-i sfatui pe altii.Atunci sunt capabila sa dau cele mai bune sfaturi,sa ajut cat pot de mult pe oricine are nevoie.Oare de ce in privinta mea sunt atat de nesigura si asta in conditia in care sunt constienta de propria mea valoare,fizica,psihica,intrinseca,de om?!De ce am tot timpul nevoia de apreciere?!De ce oare sunt atat de usor de ranit?De ce imi pasa atat de mult de ceea ce se intampla in jurul meu?

  1. Amelia, parerea mea este ca tu chiar ESTI o fiinta puternica, doar ca mai ai de lucrat la opinia ta despre tine. Cand faptele tale dovedesc ca esti puternica, si mai sunt si altii care cred despre tine asta, numai niste ramasite ale trecutului mai trebuiesc modificate in gandirea ta. Cineva te-o fi convins in trecut ca esti slaba, dar uite ca nu mai esti 🙂 Aceste ramasite sunt cele care te fac vulnerabila. E momentul sa te uiti cu curaj inauntrul tau si sa-ti recunosti valoarea. Mai este inca un lucru care te ajuta sa nu mai conteze ce cred ceilalti despre tine: un scop superior si bine definit. Cand ai ceva important in care crezi si la care lucrezi cu toata fiinta, poate sa vina oricine si sa spuna ce vrea, ca nu te mai afecteaza. Plus ca, in general, cei care comenteaza sunt fiinte mici, a caror parere nu prea conteaza. Stii povestea cu Thales din Millet, inteleptul grec care a cazut intr-o groapa in timp ce se uita la stele? Or fi ras de el toate slujnicutele, dar uite, dupa mii de ani noi ne amintim de el printre altele si fiindca era capabil sa prezica o eclipsa de soare inca de pe atunci. Era aerian, dar a meritat 🙂 Multumesc mult pentru comentariu!

 4. dragostea e ingredientul prin care in mod miraculos temerile dispar,
  … e o minune sa sesizam felul magic in care dragostea pentru o fiinta aflata intr un moment de necesitate, sau pentru anumite valori,
  ne permite sa devenim dezinhibati
  sa traversam dincolo de toate starile se strangere pe care de fapt inca le mai avem pe fundalul existentei cotidiene haotice…
  si sa ne simtim combativi si insufletiti si rodnici

 5. Te-am descoperit din intamplare cautand un topic regasit pe blogul tau, iar de vreo 2 ore tot citesc si nu ma satur de articolele tale in care ma regasesc. Felicitari, scrii minunat, iar informatiile sunt incredibil de frumos incondeiate in poveste.
  Multumesc cu recunostinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like