Dansul relațiilor – Atelier de îmbunătățire a vieții de cuplu

9 august 2018, 18.30. Librăria Humanitas Cișmigiu. Multă lume, așteptând cu nerăbdare să înceapă ”Dansul relațiilor – Atelier de îmbunătățire a vieții de cuplu”, eveniment susținut de editura Herald (prin microfonul lui Sorin Lucaci, bineînțeles) și invitații săi: Maria Lizeta Oprea, Irina Calomir, Gina Enache Tuppad, Cati Calin și Andrei Vulpescu.

Într-adevăr, puțini mai sunt cei care cred că o relație de cuplu merge de la sine în ziua de azi – sau așa îmi place mie să cred. Cu atâta literatură de specialitate, nu mai ai nicio scuză să stai cu mâinile-n sân când vezi că lucrurile nu mai sunt ca la început.

Discuția a pornit în forță, despre furie. Ce ne face să fim furioși, cât de tare ne afectează viața, cât de rău poate să facă unui cuplu… Răspunsul care mi-a plăcut cel mai mult: furia este doar o emoție, modul în care se manifestă ea ne poate distruge. Sau modul în care alegem să o manifestăm. Dar, ca să putem alege, avem nevoie să fim conștienți că suntem furioși – să fim conștienți pur și simplu. După care suntem în stare să ne exprimăm.

Spre exemplu, putem să descoperim că problema nu e la celălalt, e la noi. Cu o situație pe cât de simplă, pe atât de importantă. El și ea, pregătindu-se să meargă la o petrecere. Ea, obișnuită să fie punctuală, căci imaginea ei este în joc. El, complet relaxat – căci, până la urmă, e vorba de o petrecere. Ce alege ea, când vede că el se mocăie și devine clar că nu va fi gata la timp? Well… depinde ce contează cel mai mult pentru ea. Să-și păstreze imaginea în fața unor oameni care contează, dar nu atât de mult, sau să-și păstreze intimitatea și complicitatea cu ființa cu care își împarte viața?

Această zonă de intimitate este atât de importantă, încât nu trebuie confundată cu nimic altceva. Un alt exemplu zguduitor: când, după apariția primului copil, iubitul și iubita devin mami și tati. După care se miră că le-a dispărut cuplul! Rolurile pe care le jucăm în diferite relații sunt bine delimitate și, dacă nu respectăm aceste delimitări, suportăm consecințele.

Cuplul funcționează după reguli clare și obținem rezultate bune în măsura în care cunoaștem… pașii dansului, până la urmă. Cuvântul-cheie este comunicarea… dar ce te faci când celălalt nu vrea nici să învețe pașii, nici să comunice? Ai de ales între a te dezvolta atât de bine tu, încât reacțiile sale să fie irezistibile sau să-ți vezi de treaba ta.

S-a vorbit și despre fidelitate – căci, de ce nu. Ce forme poate îmbrăca infidelitatea? Pe unii îi deranjează și dacă partenerul lor dă un like pe facebook unei persoane de sex opus, alții – mai bine zis, altele – stau liniștite și când bărbații lor se duc la striptease sau la masaj erotic. Important este ca fiecare să știe care-i sunt limitele și să se asigure că și celălalt le-a înțeles.

Fascinantă discuția, de-a dreptul nesfârșită… așa cum sunt și întrebările legate de acest subiect. Personal, nu cred că există relație care să nu se deterioreze, așa cum totul se deteriorează pe lumea asta. Important este să nu-i cerem mai mult decât poate să ducă. Să n-o transformăm în limanul tuturor durerilor noastre, să nu o destinăm lucrurilor pentru care nu este destinată să fie. Promit să mai revin, pentru că s-au strâns multe de când nu am mai ”vorbit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like