Când corporația se întâlnește cu yoga și tantra: interviu cu Dana Franți & Luciana Nicoară

Am cunoscut-o pe Dana Franți în urmă cu mulți ani, era corporatistă convinsă și foarte sigură pe ea… și mai avea încă ceva: un fel aparte de a te convinge că viața e frumoasă și merită trăită, că lumea îți oferă un suport sigur, dacă știi cum să te miști prin ea. O priveam fascinată și încercam să aflu care o fi secretul ei. În final, l-am aflat. Și cu ocazia asta am cunoscut-o și pe prietena și partenera ei de afaceri, Luciana Nicoară. Și ce poate fi mai frumos decât să faci din pasiunea ta de o viață un mod de a aduce mai mult bine în lume, dar și un bussines de succes?

Cum ați ajuns să faceți yoga?

Dana: A existat un moment în viața mea când am simțit că viața trebuie să însemne mai mult decât ce vedeam la oamenii din jurul meu. Am zis: ”OK, am o educație, am o carieră de succes, îmi fac o familie, fac copii, sunt fericită cu familia, cu prietenii și, la un moment dat, îmbătrânesc și mor. Nu se poate ca asta să fie totul, trebuie să fie mai ceva mai mult.”

Și așa a început căutarea a ceva mai mult, care nu știam exact ce este. Am fost suficient de norocoasă să descopăr o formă de yoga tradițională, respectiv aceea de cale de transformare spirituală și nu de fitness. Practica yoga mi-a oferit răspunsuri la întrebările: Ce este viața cu adevărat? Cine sunt eu? Ce rost am? Cum pot să contribui?

După un număr de ani, în mine s-a produs o transformare spirituală vizibilă. Era pe vremea când regimul vegetarian era ceva science fiction în România și când spuneai că ești vegetarian se uitau la tine ca la un extraterestru; dacă mai spuneai și că practici yoga, se gândeau: ”Ce religie o mai fi și asta, de prin India, de undeva!” Însa eram un ”extraterestru benefic” și oamenii ma întrebau : ce fac de am mereu așa o stare de detașare, sunt întotdeauna zâmbitoare și relaxată și pare ca viața e pentru mine o continuă sărbătoare.

”Ce fac? Păi, fac yoga”. ”Păi, învață-ne și pe noi!” – mi-au spus.. Eram aproape de vârful carierei mele profesionale, în care am dovedit că pot să fac aproape orice în acest domeniu: am lucrat în corporații mari, cu oameni cu funcții foarte înalte, cu proiecte la un nivel foarte mare. Eu acolo m-am regăsit foarte mult, în cariera mea profesională, și totuși, când am ajuns în vârf și am bifat căsuța cu cariera, mi-am dat seama că trebuie să fac și altceva.

Eram fericită cu viața mea așa cum era, dar mă întrebam ce fac mai departe. Și mi-am răspuns: dau mai departe cunoștințele și experiențele pe care le-am acumulat. Pentru că la vremea respectivă lucram cu grupuri de femei, prima inițiativă a fost un curs de yoga pentru femei, pe care l-am ținut vreo 3 ani cu un număr foarte mic de participante. La primul curs am avut doar două femei și am făcut cu ele întreg cursul, care dura 3 luni.

După care, prin recomandări, au venit încă 3 femei, și încă 5 – și acest curs a crescut organic până când, la un moment dat, mi-am dat seama că din ce în ce mai multe femei sunt receptive să facă mai mult pentru viața și pentru sufletul lor. Eu, având serviciu full time, nu puteam sa susțin mai multe cursuri pe săptămână, și mi-am zis: mai este necesară o profesoara. Adică, încă cineva care să susțină cursul cu o altă grupă. Și atunci a apărut Luciana, cu care am călătorit in India și am obținut amândouă certificarea Yoga Alliance de profesor de yoga.

Mai departe, barbații din viața cursantelor noastre ne-au întrebat ”Dar ce-i discriminarea asta, vrem și noi să venim la cursul de yoga”. Asta se petrecea prin 2015. Și astfel am inceput sa predăm cursuri de yoga pentru femei si bărbați. Fără nicio promovare, numarul de participanți a crescut, deoarece cursanții aveau rezultate foarte bune și își aduceau prietenii, rudele, familia șamd.

După un timp, am fost încurajate să promovăm cursurile noastre, pentru a face diferența dintre yoga tradițională, spirituală, care este un tip de yoga mult mai puțin cunoscută și yoga de tip fitness. Și așa am creat acest centru, l-am numit Centrul Ananda – Yoga și terapii integrative, pentru că ne-am dat seama că, pe lângă yoga, știm foarte multe lucruri pe care oamenii le caută și de care ne-au întrebat: tantra, masaj tantric, cursuri de feminitate. Am făcut aceste retreat-uri de yoga și tantra, care sunt ca niște puncte-cheie pentru noi.

Cu puțină promovare am reușit să creăm o comunitate foarte frumoasă. Vin oameni la cursurile de yoga, acolo află de tantra și vin și acolo, vin la masajul tantric și apoi continuă cu tantra și yoga. Sau invers. Suntem ca un fel de familie spirituală. Nu ne întâlnim niciodată toți cu toți, dar suntem în total cam 150-200 de persoane care practicăm împreună având același scop: transformarea spirituală.

Cea mai mare fericire a mea este să-i văd pe acești oameni cum se transformă. La sfârșitul unui curs de yoga sau de tantra, sunt cu totul altfel, trăiesc în lumea spirituală, iar faptul că revin, arată că tot mai mulți oameni se deschid către spiritualitate și astfel vom putea face curând saltul spiritual la nivelul umanității.

Luciana: Ne completăm foarte bine, avem povești similare. Eu am început foarte devreme cu yoga, aveam doar 15 ani. Aveam și eu aceleași întrebări ca și Dana, iar răspunsurile pe care le primeam nu erau de ajuns pentru mine. Răspunsurile filosofiei occidentale mi se păreau într-un fel nihiliste. Am ajuns să citesc o carte despre yoga, am găsit-o la bibliotecă, aveam 16 ani. După care, în orașul meu, au apărut niște afișe cu un curs de yoga. Am mers acolo și, încă de la început, mi s-a răspuns la întrebări!

Practica mea și credința în Dumnezeu și în bine m-au făcut să merg întotdeauna pe calea aceasta. M-a ajutat foarte mult să dobândesc succesul, mai întâi în liceu, apoi în facultate. Am reușit încet-încet să urc în carieră, să ajung chiar în top management în anumite companii din domeniul în care activez, de logistică și transporturi. La 28 de ani am condus prima mea agenție în calitate de country manager. Dar în toate acestea, drumul meu și calea mea spirituală au fost ca un fir roșu. Fundamentul era spiritual, iar pe deasupra reușeam să-mi construiesc viața socială.

Practica yoga în sine, meditația, rigoarea spirituală mi-au adus o anumită forță interioară, m-au ajutat pur și simplu să mă dezvolt. La fel ca și la Dana, la serviciu oamenii în jurul meu sufereau acel fenomen de burn out despre care am tot auzit. Eu eram foarte înfloritoare, oamenii mă întrebau ”de ce?”. În primul rând a fost conștientizarea mea, că eram suspusă acelorași dificultăți, dar forța mea venea din disciplina spirituală.

Sunt totuși foarte recunoscătoare școlii de business. Am făcut, pe lângă training-urile de business, comerciale și financiare, și foarte multe training-uri de leadership, people management care s-au îmbinat foarte bine cu ceea ce cunoșteam eu din partea de yoga. M-au ajutat foarte mult să construiesc echipe de succes, să îmbin partea emoțională cu partea de procedură, au fost idei și chiar inspirații.

Pe la începutul lui 2015 îmi doream foarte mult să găsesc o oportunitate să dau înapoi toate aceste lucruri. Începusem să fac niște cursuri de dezvoltare personală, cursuri de gestionare a situațiilor emoționale. La un moment dat am mers într-o tabără de yoga. Pe Dana o cunoscusem tangențial, dar acum ne-am cunoscut mai bine. M-a întrebat: ”dar tu nu vrei să predai yoga?” De când așteptam!

Am dezvoltat mai mult modulele de yoga pentru femei, apoi au intervenit cursurile mixte pentru că soții, iubiții, tații și frații au fost doritori… și așa s-a dezvoltat proiectul nostru.

Tantra e un subiect puțin cunoscut cu adevărat. Dacă dai o căutare cu ”tantra” pe google, găsești sex neapărat. E mai greu de înțeles cum este tantra ceva spiritual. Ce înseamnă pentru voi tantra?

Luciana: A preda sau a împărtăși cu cineva despre tantra și principiile reale, autentice, pentru mine a fost un subiect delicat, tocmai din motivul pe care l-ai spus. Deși Dana începuse cursurile de tantra de multă vreme, eu am avut o reticență în a participa activ.

Însă mi-am dat seama că tocmai pentru că am ceva de clarificat, ar trebui să merg și să spun, sa subliniez ca tantra este cu mult mai mult decat confuzia crasă cu sexul care predomină peste tot în Occident. Pentru mine tantra înseamnă polaritatea și atracția principiilor yin și yang, înseamnă iubire înainte de toate și da, într-adevar utilizează energia erotică ca pe un combustibil pentru a o transforma în alte tipuri de energie: energia voinței, energie afectivă, inspiratii artistice, genialitate chiar…

Sunt o ființă foarte idealistă, cred în binele acela care transformă totul. Pentru mine tantra este acea capacitate de a trăi viața foarte intens, de a celebra savoarea vieții și frumusețea ei, aducând cu atenție și foarte conștienți sacrul în profan, încărcând orice activitate zilnică cu aspectul ei cel mai înalt, esențial. Sub nicio formă nu are legătură cu sexul, ci poate cu erosul pur.

Dana: Mă simt binecuvântată că pot să îi ajut pe oameni să înțeleagă niște lucruri de care au auzit, dar pe care nu le înțeleg. Să le dau cunoștințele corecte și autentice. Simt că am un rol de educator spiritual, prin care devine posibil ca tot mai mulți oameni care se deschid către domeniile ezoterice, pot afla răspunsuri la întrebarile care m-au frământat pe mine.

Tantra este un subiect foarte atrăgător, dar foarte greșit înțeles de mulți oameni. Tantra este o cale de transformare spirituală foarte potrivită pentru societatea în care trăim. De ce? Pentru că sexualitatea este foarte explicită și mult amplificată, iar oamenii au foarte multă energie la nivelul sexual. Pentru că educația în acest domeniu este caricaturală după părerea mea, de foarte multe ori sexualitatea alunecă în pornografie, care este atât de distructivă.

Prin aplicarea principilor tantrice oamenii descoperă dimensiunea spirituală a relației de cuplu și învață sa transforme sexualitatea in erotism. Noi folosim acest limbaj tocmai pentru a sublinia diferențele care există. Predăm la cursurile noastre modalități specifice prin care energia erotică, care este energia vieții, în loc să fie irosită, este transformată în energii superioare, mult mai elevate și aducătoare de extaz.

Sunt foarte fericită să-i văd pe cursanți că înțeleg că scopul în tantra nu este plăcerea, nici măcar extazul, ci regăsirea de Sine, acea dimensiune spirituală la care fiecare om aspiră, fie că este conștient sau nu. În mulți dintre ei se produce acea magie care este specifică acestei căi tantrice.

Luciana: Eu nu am renunțat cu totul la domeniul de business, am totuși o încredere că lucrurile se pot îmbunătăți foarte mult în această parte a vieții noastre. În ultima vreme au apărut multe indicii că oamenii viitorului sunt niște oameni foarte bine pregătiți din punct de vedere profesional, dar cu o focalizare și pe partea spirituală. Există chiar noi curente în leadership care promovează foarte clar liderul spiritual în business. Eu chiar îmi doresc să contribui și pe partea aceasta. Cei care sunt în poziții foarte înalte în companii au nevoie și de aceasta.

Dana: Și eu, și Luciana provenim din acest mediu, am fost în poziții înalte de management, ne-am apucat să predăm yoga și nu mai putem să separăm cele două domenii. Noi chiar știm cât de important este să cunoști aceste lucruri.

Urmează să faceți un nou retreat în curând, despre yoga și tantra, ce ne spuneți despre el?

Dana: Aducem împreună oameni care vin la Centrul Ananda pentru activități care în aparență sunt diferite, dar toate au același scop: această descoperire de sine și transformare spirituală. Practicăm yoga, dezbatem principiile tantrice, facem exerciții în care exemplificăm aceste principii.

Principiul polarității este poate cel mai de succes. S-au publicat sute de cărți despre rolul bărbatului și rolul femeii în relația de cuplu, dar foarte puține menționează aspectul spiritual. Oamenii învață cum funcționează acest joc al polarităților din perspectivă tantrică, și își amplifică atracția în cuplu, eliminând acea rutină care ucide de multe ori efervescența și magia iubirii.

Tantra e foarte atrăgătoare, dar nu poți să obții rezultate decât dacă practici yoga și de aceea la aceste retreat-uri tantra și yoga sunt practicate împreună si rezultatele obținute la sfârșitul sunt extraordinare. Dacă te uiți la testimonialele participanților îți dau lacrimile.

Nu-ți imagina că sunt cine știe ce lucruri complicate, sunt foarte simple, dar pentru că este pusă această amprentă a spiritualității pe care oamenii o caută, ei au parte de înțelegeri profunde și de multe ori se simt copleșiți de profunzimea pe care o descoperă în ei înșiși.

Este ca un salt calitativ care apare ca urmare a unor acumulări cantitative. E ca o etapă avansată a unui proces de alchimie interioară în urma căruia ies scântei de aur. Asta ne arată că suntem pe calea cea bună.

E necesar să fii într-un cuplu pentru a putea participa la un astfel de retreat?

Luciana: Nu, nicidecum. O altă întrebare, pe care am primit-o recent la cursul de tantra pe care tocmai l-am început, este dacă poți să practici tantra înainte de a-ți începe viața sexuală. Am răspuns că da, bineînțeles. Pentru că pur și simplu te pregătești, înveți cum să abordezi această parte a vieții tale cu iubire, conștient, dintr-o altă perspectivă.

Tantra chiar pune bazele unor relații pline de iubire, constructive, în care evoluăm împreună, in care ne cunoaștem și învațăm să respectăm atat necesitățile noastre sufletești cât și ale persoanei pe care o iubim. Retreat-urile sunt ca un fel de cireașă de pe tort. Practică yoga intensivă, de asemenea primesc anumite inițieri foarte speciale și frumoase – un ritual de inițiere în cele 5 tattve (elementele) și inițierea în arta binecuvântării.

Dana: Persoana care practică yoga devine o persoană mai bună, mai frumoasă, mai strălucitoare, iar atunci când adaugă și practicarea principiilor tantrice, ea devine ca un far în mulțime, foarte atrăgătoare pentru cei din jurul ei. Iar atunci șansele să atragă în viața ei un iubit sau o iubită sunt mult mai mari.

Am fost invitată să particip la retreatul de yoga și tantra care va avea loc între 24-26 mai. Rămâneți pe aproape că vă povestesc 🙂

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like