Sigurul mod de iubire care nu te face să suferi…

…Este acela care se naște din spirit, nu dintr-o ”senzualitate dezordonată”. Așa ne învață sfântul Ioan al Crucii, în a lui frumoasă Noapte întunecată. Un fragment pentru inspirație și îmbărbătare:

Unele persoane leagă, pe cale spirituală, prietenii de acest fel, care-şi au foarte des originea într-o senzualitate dezordonată şi nu în spirit. Acest lucru se cunoaşte prin faptul că amintirea prieteniei respective nu dă naştere la creşterea dragostei de Dumnezeu, ci la mustrări de conştiinţă.

Căci dacă o prietenie între două persoane este cu adevărat spirituală, atunci dragostea pentru Dumnezeu va spori împreună cu ea. Cu cât sufletul îşi aminteşte mai des de această prietenie, cu atât îşi aduce aminte mai mult de Dumnezeu, bucurându-se în El. Cu cât creşte prietenia, cu atât creşte şi dragostea faţă de Dumnezeu. Pentru că aşa lucrează Duhul dumnezeiesc: binele sporeşte din bine, după asemănare şi potrivire.

În schimb, dacă o asemenea iubire se naşte din viciul senzual, ea va avea efecte contrarii. Cu cât va creşte una, cu atât se va diminua cealaltă, împreună cu amintirea ei. În măsura în care creşte dragostea senzuală, se poate observa cum, în acelaşi timp, dragostea de Dumnezeu îşi va pierde căldura, iar amintirea iubirii senzuale aduce cu sine uitarea de Dumnezeu şi mustrări de conştiinţă. Dacă, în schimb, în suflet sporeşte dragostea pentru Dumnezeu, atunci iubirea cealaltă se va răci şi sufletul o va da uitării.

Întrucât aceste două feluri de iubire se contrazic, ele nu se pot ajuta reciproc în creşterea lor, ci din contră: cea predominantă o va stinge şi o va sufoca pe cealaltă pentru a câştiga în putere, după cum ne învaţă filosofii. De aceea spune şi Mântuitorul nostru în Evanghelie: Ce este născut din trup, trup este, şi ce este născut din Duh, duh este (In 3,6).

Dragostea născută din senzualitate este îndreptată spre cele senzuale; dragostea născută din spirit este îndreptată spre Spiritul lui Dumnezeu, făcând ca el să crească în om. Prin această deosebire se pot cunoaşte cele două feluri de iubire.

Fragment din Noaptea întunecată de Sfântul Ioan al Crucii, proaspăt apărută la Editura Herald. O puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like