De ce a fi într-o relație nu înseamnă neapărat că vei fi mai fericit

 

Persoanele singure depășesc numărul celor căsătorite în ziua de azi, iar motivele sunt clare: dacă pe vremuri căsătoria avea scopul de a oferi securitate și reproducere într-un cadru onorabil, astăzi lucrurile sunt mult mai complexe.

 

”Astăzi, vrem ca partenerul nostru să ne iubească, să ne dorească, să fie interesat de noi” – scrie renumitul expert în relații Esther Perel în noua sa carte, The State of Affairs. ”Ar trebui să fim cei mai buni prieteni, confidenți de încredere și iubiți pasionați ca să fim mulțumiți de o relație. Imaginația omenească a zămislit un nou munte Olimp: că dragostea va rămâne necondiționată, entuziasmul intimității și sexul extraordinar de incitant, de lungă durată și cu o singură persoană.

Așa cum observă Perel, avem niște standarde foarte înalte în legătură cu relațiile în anul 2017. Drept urmare, să găsim pe cineva cu care să fim fericiți și să ne angajăm într-un cuplu nu e ușor. Cu toate acestea, mulți oameni continuă să creadă că, indiferent de realizările personale sau de succesele profesionale, viața lor nu ar fi cu adevărat împlinită până când nu-și vor găsi ”sufleul pereche”, cealaltă jumătate a lor.

Nu cu mult timp în urmă, studiile încă demonstrau că persoanele căsătorite sunt mai fericite de-a lungul vieții, dar de curând aceste informații se dovedesc a fi depășite. Se pare că, în zilele noastre, corelația dintre a fi fericit și a fi într-un cuplu nu mai este la fel de relevantă.

Știința de a fi singur și fericit

Există destule cercetări care susțin ideea că a fi singur – mai ales dacă nu ești într-o relație nesatisfăcătoare – te face să fii mai fericit. Psihologul social Bella DePaulo a analizat 814 studii din 2016 și a ajuns la concluzia că oamenii single tind să fie mult mai independenți și motivați decât cei care se află în relații, sunt mai apropiați de părinții lor, de prieteni, de frați și au mai multe șanse să se dezvolte ca persoane pe parcursul a perioade mai lungi de timp.

Iar din punctul de vedere al sănătății fizice, un studiu din 2015 arată că persoanele single au indicele de masă corporală mai scăzut decât cele aflate într-un cuplu, ceea ce face să fie depășită imaginea unui om – femeie sau bărbat – singur pe canapea, îmbuibându-se cu mâncare nesănătoasă, cu ochii în televizor.

”Faptul că ți-i găsit perechea nu-ți garantează că vei avea o existență magică la nesfârșit. Ca într-un reality show, luna de miere poate apărea, fel ca și despărțirea” – explică Jennifer Taitz, psiholog clinic certificat și autor al cărții How to Be Single and Happy. ”Vestea bună este că poți să-ți dezvolți calități care să-ți crească starea de fericire, indiferent dacă ai sau nu un partener, și este o relație între a fi în mod autentic fericit și a te conecta cu ceilalți. Nu ai nevoie să aștepți să ai un iubit ca să-ți iubești viața.”

Ce se petrece când intri într-o relație care îți subminează valorile

Taitz atrage atenția asupra faptului că frica de a fi singur adesea îi împinge pe oameni sau îi ține în relații care nu-i împlinesc – și aceasta este în detrimentul fericirii lor. ”Să fii într-o relație care îți subminează puterea interioară sau te împiedică să trăiești în conformitate cu valorile în care crezi, știu din proprie experiență că este incredibil de stresant” – explică aceasta. ”Atunci când suntem anxioși, tindem să alegem siguranța (cum ar fi, spre exemplu, un iubit nepotrivit) mai degrabă decât nesiguranța (sentimentul că nu vom găsi niciodată pe cineva mai bun)”.

Taitz continuă, arătând că este important să găsim curajul de a face un pas înapoi și a privi în perspectivă dacă relația în care ne aflăm chiar funcționează pentru noi. ”Lucrez din greu să-i învăț pe oamenii care se luptă cu îngrijorarea că vor fi singuri pentru totdeauana, care se simt vinovați, astfel încât să aibă o relație curajoasă de prietenie cu ei înșiși și să facă alegeri înțelepte. Să fii conectat în mod fericit cu o comunitate este mult mai bine decât să fii cu un partener care te izolează”.

Da, divorțul te poate face mai fericit

În 2012, 65% din persoanele chestionate au raportat că se simt fericite în căsătoriile lor, conform unui studiu. Până în 2014, acest număr a scăzut la 60%. Și în timp ce există un stigmat în legătură cu divorțul, care poate fi extrem de dureros, Taitz arată că mulți dintre clienții săi, care se aflau în relații nefericite, ies din acestea mult mai fericiți.

”Nu vreau să minimalizez suferința care apare atunci când ieșim dintr-o relație, mai ales atunci când avem de trecut printr-un proces legal. Și totuși, am clienți care credeau că vor suferi la nesfârșit după despărțire și care și-au creat o existență mult mai fericită și sănătoasă de unii singuri. Emoțiile vin și trec și a învăța să le acceptăm mai curând decât a le evita ne va face să ne simțim mai liberi decât să suferim asumându-ne tot ce poate fi mai rău”.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like