Motive psihologice pentru care nu reușești să-ți controlezi greutatea

Faci parte din acea categorie de persoane care își petrec viața între două diete și, orice ai face, tot nu scapi de colăcei? Acest text ar putea fi pentru tine.

Pare greu de crezut, dar corpul nostru reflectă cu fidelitate modul în care obișnuim să gândim. Există teorii psihologice, bazate pe sute de cazuri studiate, care dovedesc că acele convingeri care ne animă sunt direct responsabile de forma corpului nostru.

M-am gândit și eu că – cum mi s-a petrecut mie, spre exemplu – burta începe să se acumuleze după o anumită vârstă, că unii oameni arată complet diferit în diferite etape ale vieții lor, fără ca ceva fundamental să se schimbe în modul lor de gândire.

Totuși, o explicație în plus nu strică niciodată. Poate unii se vor regăsi în situație și poate aceste idei îi vor ajuta.

Așadar: persoanele care acumulează greutate de care nu pot scăpa s-ar putea să se simtă niște oameni ”grei”. Au nevoie să ocupe mult spațiu, pentru că altfel nu sunt suficient de importanți. Asta nu înseamnă neapărat că au foarte mult ego, dimpotrivă. Se simt atât de răniți pentru că ceilalți îi ignoră, încât corpul lor simte nevoia să facă ceva pentru a fi remarcat. Eventual, de la distanță. Așa că se mărește.

Altă situație: persoana care nu scapă de greutatea de pe umeri, devenind disproporționată – mai ales ca femeie, arată urât să ai umerii prea lați și puternici, ca ai unui halterofil. Se poate ca aceste persoane să aibă tendința de a lua prea multe greutăți pe spatele lor – la modul figurat. Prea mult vor să-i ajute pe ceilalți, uitând de sine. Prea se înhamă la multe treburi, mai multe decât poate duce în realitate. În tot acest timp, propriul lor suflet tânjește după atenție, sunt dorințe importante personale care sunt neglijate și greutatea de pe spate arată că ele ar trebui îndeplinite mai întâi, și nu dorințele altora. Acestor persoane li se pare că, dacă nu sar în ajutorul altora, nu vor fi apreciate. Mai mult, se simt vinovate dacă se gândesc cumva și la binele propriu.

Colăceii exagerați de pe burtă exprimă nevoia de putere pe care o simțim față de ceilalți. Ne impunem acolo unde nu este necesar, de teamă să nu suferim vreo dezamăgire. Vrem să controlăm excesiv totul, să nu ne scape nimic, nu putem să lăsăm lucrurile să decurgă de la sine.

Tot în zona abdominală se concentrează și nemulțumirile sexuale. Dacă nu suntem împliniți în relația de cuplu sau dacă avem unele traume legate de sfera sexuală, putem dezvolta o acumulare de grăsime care exprimă exact ceea ce nu ne place. O femeie poate să se îngrașe de frică să nu fie prea sexi și să nu sufere din cauza geloziei excesive a soțului, spre exemplu. Un bărbat poate avea abdomenul prea gras deoarece e frustrat pentru că mama lui îi interzicea să iasă cu o fată, de teamă să nu o lase  gravidă.

Suntem mult mai sensibili decât credem, iar trupul nostru găsește ”soluții” pentru a se apăra de unele suferințe pe care nu suntem dispuși să le recunoaștem.

Care ar fi soluția? Ca întotdeauna: să facem toate eforturile pentru a ne cunoaște și înțelege pe noi înșine. Să știm ce ne dorim și ce nu ne place. Să ne împăcăm cu noi înșine și cu ceilalți, să ne iertăm și să-i iertăm.

Uneori, problemele psihologice se manifestă prin mărirea masei corporale – e și asta o modalitate prin care ființa noastră profundă își cere drepturile. Mai ales dacă știe că pentru noi asta contează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like