De câteva decenii, pasiunea reprezintă unul dintre cele mai importante secrete ale antreprenorilor de succes, precum și ingredientul relevant pentru o viață cu sens. Este ca o pilulă magică – și tocmai asta e problema.
Pentru că, dacă nu știi care e pasiunea ta, poate deveni dificil. Nu toată lumea e pregătită să răspundă exact la întrebarea simplă: ce te pasionează pe tine cel mai mult?
Înainte de a clarifica situația, haideți să demistificăm puțin termenul. Să vedem: de ce este pasiunea atât de importantă? Simplu: este un mecanism de concentrare a atenției extrem de eficient. Nimic nu ne atrage mai tare decât lucrul în care credem și care… ne pasionează.
Focalizarea atenției este cel mai important lucru. Duce la atingerea performanței, crește productivitatea, atrage abundența – care, din nou, crește performanța și productivitatea.
Mai mult decât atât, cum abundența este printre cele mai atrăgătoare stări de pe pământ, orice experiență care duce la atragerea ei ne face să dorim să o repetăm, pentru a obține și mai mult. Cu alte cuvinte, abundența este o cale destul de sigură către pasiune.
Pasul unu: Fă o listă cu ce te face curios
Cel mai simplu mod de a începe este să iei o foaie și un creion. Din motive care au de a face cu relația dintre acțiunea de a scrie și memorie, e mai bine decât să scrii pe foaie decât pe tastatura de la laptop.
Așadar, fă o listă cu 25 de lucruri care te fac curios. Prin curios înțeleg că, dacă ai avea un week-end la dispoziție pentru asta, ai fi în stare să citești câteva cărți legate de subiectul la care te-ai gândit și poate chiar să ai o discuție cu un expert (sau măcar să te uiți la tutoriale pe youtube).
Cel mai important este să fii cât se poate de explicit. Cu alte cuvinte, nu scrie chestii de genul: ”fotbal”, ”punk rock” sau ”mâncare”. Sunt mult prea vagi ca să te ajute cu ceva. Încearcă să fii mai specific: ”ce fel de pasă te ajută să șochezi un portar cu experiență”, ”evoluția punk-ului politic de la Crass la Rise Against” sau ”care ar fi probabilitatea ca lăcustele să devină o sursă esențială de hrană în următorii cinci ani”.
Pasul doi: Caută intersecții
După ce ai scris 25 de asemenea lucruri interesante și specifice, caută punctele în care cele mai multe dintre ele se intersectează. Să luăm exemplul de mai sus: dacă te interesează să fii un fotbalist performant, probabil că e important pentru tine să mănânci sănătos. Se pare că lăcustele astea pot fi o sursă bună de proteine – prin urmare avem un punct comun.
Ideea aici e simplă. Doar curiozitatea nu este de ajuns pentru a crea adevărata pasiune. Pur și simplu nu are destulă energie pentru a crea concentrare și angajament. Pentru un rezultat satisfăcător, ai nevoie să găsești cel puțin trei-patru puncte de pe lista ta care să se intersecteze.
Dacă poți surprinde suprapunerea mai multor elemente, te umpli de energie. De ce? Neurobiologia spune că atunci când mai multe lucruri care te interesează se întâlnesc, se creează condițiile pentru a recunoaște un tipar, iar a recunoaște un tipar este ceva după care toți suntem înnebuniți. (altfel, cum ar avea atâta succes astrologia, Marte și Venus și multe alte categorisiri și tipologii în care vrem să includem totul?!)
De fiecare dată când recunoaștem o schemă, creierul eliberează o cantitate dintr-un hormon numit dopamină – un pas important în obținerea stării de pasiune.
Dopamina are trei funcții importante. În primul rând, ne ajută să fim atenți asupra lucrului pe care îl efectuăm în momentul prezent. Evident, asta îmbunătățește calitatea lui și devine premisa învățatului din greșeli – două chestii de bază când e vorba de pasiune.
În al doilea rând, ne ajută să descoperim noi legături între lucruri. De fiecare dată când descoperim o conexiune între două idei creierul secretă dopamină, care ne motivează să căutăm și să găsim iar și iar…
Și în al treilea rând, dopamina este hormonul stării de bine care creează dependență. Această dependență pentru ceva bun este cheia pentru pasiune. Cu cât o experiență îți generează mai multă dopamină, cu atât mai mult vei dori să o repeți.
Pasul trei: Joacă-te
Acum, că ai identificat aceste suprapuneri, rămâi în spațiul respectiv pentru o vreme. Dedică-ți 10-20 de minute pe zi ascultând conferințe, urmărind video-uri, citind articole, cărți sau orice alte surse referitoare la subiectul care te-a captivat. Hrănește acea curiozitate puțin câte puțin, dar fă din aceasta o obișnuință.
Această strategie evolutivă profită de mecanismul de recunoaștere a unui tipar pe care îl are creierul. Atunci când avansezi treptat într-un subiect îi dai subconștientului șansa de a procesa informația respectivă. El va începe automat să facă conexiuni în timp ce tu asimilezi informația. Aceasta duce la descoperirea unor noi scheme, susținută de și mai multă dopamină, mai multă motivație și – cu timpul – o anumită experiență în domeniu pe care începi să o ai.
Pentru că, de ce să nu recunoaștem, este foarte important să ne dezvoltăm această experiență. Tot ce am făcut la primele două puncte a fost să învățăm un pic despre istoria doemniului care ne-a captat interesul și apoi să descoperim modul în care vorbesc experții despre el. Dar practica este singurul mod de a obține experiența.
Istoria este importantă deoarece îți dă un cadru intelectual pentru ideile tale. Creierul uman iubește poveștile. De îndată ce ai învățat destul cât să organizezi istoria într-o poveste, ea va rămâne fixată. Și va deveni un cadru pe care vei putea adăuga noi și noi experiențe, care se vor fixa mult mai bine – ceea ce înseamnă că nu vei mai avea nevoie de eforturi pentru a ți le aminti – prin urmare, vei învăța mai ușor.
Limbajul este important, pe de o parte pentru că îți permite să reflectezi mai profund asupra acestor idei și, pe de altă parte, te ajută să povestești cu alții despre ele – ceea ce este extrem de important pentru următorul pas.
Pasul patru: ieși în public
Pentru a-ți cultiva adevărata pasiune nu este de ajuns să găsești acele puncte unde se intersectează diferitele curiozități. Desigur, acestea sunt puncte în care se concentrează multă energie. Desigur, dacă le dezvoltăm ne vor ajuta să o aprofundăm, dar pentru a obține beneficii este necesar să avem un anumit succes public în acel domeniu.
Ce înțeleg prin succes public? Pentru început, un feedback pozitiv din partea celorlalți. Prin urmare, de îndată ce ai atins acest punct, ieși în public. Alătură-te unui grup pe subiect, unei comunități online. Deschide o pagină de facebook. Vorbește cu oamenii. Noi, oamenii, suntem ființe sociale și încurajarea celorlalți este cheia către pasiunea proprie.
Motivul pentru care de regulă întârziem să ne facem publice pasiunile este că vrem să venim cu idei personale și să fim siguri că avem ceva de spus. Pasiunea nu se cultivă dacă rămânem la nivelul unui începător. Ne simțim prost să știm foarte puține lucruri despre ceva și să spunem că ne pasionează. Dar atunci când suntem capabili să adăugăm ceva într-un dialog – să avem câteva idei personale și un anumit succes public – avem combustibil să hrănim focul pasiunii noastre.
Pasul cinci: Transformarea pasiunii într-un scop
În cea mai recentă carte a mea, BOLD, vorbesc mult despre scopuri care ne transformă total. Despre ce e vorba: pasiunea poate deveni o experiență extrem de egoistă. Lăsându-te în totalitate consumat de ceva ajungi să fii consumat. Nu mai ai loc pentru altcineva. De aceea, este foarte important să-ți transformi pasiunea în scop – asta înseamnă, pe de o parte, să-ți construiești viața în jurul acestei pasiuni și să nu sfârșești prin a fi înghițit de ea.
Cum faci asta? Ia o altă foaie de hârtie. Pune mâna pe creion. Scrie o listă de 15 probleme importante pe care ai vrea să le vezi rezolvate, probleme cu care se confruntă toată lumea. Ține minte un lucru foarte important: cele mai mari probleme ale omenirii reprezintă cele mai mari oportunități de afaceri.
Acum, caută intersecțiile dintre pasiunea ta și o asemenea oportunitate globală. Acolo unde pasiunea ta poate să aducă o soluție la o problemă gigantică. Această conexiune poate să-ți aducă un scop. Acum ai, pe de o parte, o oportunitate strălucită pentru succes și, în acelai timp, o cale de a-ți folosi pasiunea pentru a aduce binele în lume. Un adevărat scop care te transformă total.
Sursa: forbes.com