10 lucruri pe care să ți le amintești când ai rămas fără motivație

spirited_beginning_by_s9

Cel mai mare și mai complex obstacol pe care îl vei avea vreodată de trecut în viață este mintea ta. Dacă reușești să-l depășești, nimic nu îți poate sta în cale.

Nu mai ai motivație? Știu exact cum te simți.

Pentru unii oameni e suficient să știe că lucrurile trebuie făcute ca să le facă. Nu e cazul meu. Pentru mine, motivația este un fel de joc abscons în care mă împiedic în efortul de a face un lucru pe care mintea mea evită cu strășnicie să-l facă. Dacă câștig, ajung să fac un lucru pe care nu prea am chef să-l fac. Dacă pierd, sunt cu un pas mai aproape de a-mi distruge viața. Și niciodată nu știu dacă voi pierde sau voi câștiga până în ultimul moment.

Specialiștii spun că totuși, prin practică zilnică, aceste momente de  motivație haotică pot fi depășite. Și cum reușești să te ridici din mlaștina inerției pe culmile progresului?

Una din strategii implică să meditezi asupra acestei chestiuni în fiecare zi. Adevărul e că motivația poate fi un lucru efemer, de aceea s-ar putea să avem nevoie să ne încărcăm bateriile cu energie în fiecare zi.

Pentru momentele în care simți că te scufunzi, că ești blocat și copleșit de frustrare și, în general, complet lipsit de entuziasm, citește câteva vorbe de duh de la cunoscători:

1bNu greutatea pe care o ai de cărat te îndoaie, ci felul în care o duci. Durerea, frustrarea și neplăcerea pot fi folosite pentru a te motiva, nu pentru a te distruge. Tu și numai tu deții controlul felului în care îți privești viața. Atunci când reușești să te distanțezi de lucrurile negative, ajungi să trăiești frumos.

2bÎntotdeauna poți să alegi. Dacă alegi să fii negativist vei găsi nenumărate motive să te oprești (din dezvoltare) și să te superi mereu. Alege să fii pozitiv și vei găsi nenumărate motive să mergi înainte zâmbind. Cu adevărat, cea mai puternică armă împotriva stresului și descurajării este abilitatea noastră de a alege un gând și nu altul. Antrenează-ți mintea să vezi partea bună din tot.

3bUnul dintre cele mai împlinitoare și importante momente din viața unui om este acela în care, în cele din urmă, găsește curajul de a lăsa așa cum sunt lucrurile pe care nu le poate schimba. Atunci când încetezi să te îngrijorezi și să te plângi în legătură cu ceea ce nu poți controla, ai mai mult timp să schimbi lucrurile pe care le poți controla. Și asta schimbă tot.

4Nu este interesul tău să petreci mult timp cu oameni care te descurajează în mod constant, chiar dacă ei fac parte din familia ta. Pentru că, dacă ești genul de persoană care crede că există ceva, undeva, ceva dincolo de orice așteptări – dacă vrei să fii extraordinar – poți ajunge acolo scuturându-te de cei care te trag în jos. Dacă nu vei face asta, există toate probabilitățile să devii exact atât de obișnuit cât se așteaptă ei să fii.

5Succesul pe termen lung este o combinație de abilitate, motivație și atitudine. Abilitatea reprezintă ce anume ești tu capabil să faci în fiecare zi. Motivația determină ceea ce chiar reușești să faci. Iar atitudinea influențează cât de bine ajungi să o faci, în cele din urmă.

6Să stai deoparte și să-ți faci griji reprezintă o pierdere imensă de energie creativă. În loc să-ți imaginezi tot ce poate fi mai rău, imaginează-ți binele și găsește soluții pentru a ajunge la el.

7Este întotdeauna mai bine să fii extenuat de pe urma unei munci cu rost decât să fii obosit făcând nimic. Fă efortul de a trăi viața așa cum ți-ai imaginat. Trezește-te la realitate, dă-ți seama că ești ceea ce faci acum, azi, nu ceea ce vei face într-o zi. Lucrurile bune nu li se întâmplă celor care așteaptă, ci celor care lucrează pentru a-și îndeplini scopuri care contează pentru ei. Nu e de ajuns să spui că vrei un lucru, trebuie să-l și faci – dacă vrei să fii fericit.

8Imaginează-ți cât de eficient și fericit ai fi dacă, în loc să te stresezi și să te împotrivești când ai de îndeplinit niște sarcini, pur și simplu le faci și scapi de ele. Amintește-ți că ceea ce ai de făcut nu îți depășește niciodată puterile. Fă ceea ce trebuie făcut, nu alege calea ușoară. Iar atunci când e ceva greu, fă câte puțin în fiecare zi. Chiar și cel mai mic ritual zilnic schimbă totul pe termen lung.

9Eforturile nu sunt niciodată zadarnice, chiar și atunci când nu dau rezultatul scontat. Câștigi forță, experiență și te dezvolți. Prin urmare, atunci când ai de a face cu ceva greu, ai răbdare și continuă. Doar pentru că te lupți, nu înseamnă că dai greș. Orice mare succes cere un anumit efort – o bătălie – pentru a a ajunge la el.

10Următorul pas merită să fie făcut, întotdeauna. Serios, indiferent ce se întâmplă, indiferent cât de departe pari să fii de locul în care vrei să fii, niciodată nu te opri din a crede că vei reuși. Crede cu strășnicie că vei reuși, că drumul tău are un scop, că poate ceea ce-ți dorești poate n-o să se întâmple astăzi, dar cu siguranță se va petrece într-o zi. Exersează răbdarea. Amintește-ți că răbdarea nu înseamnă să aștepți, este abilitatea de a-ți păstra o atitudine pozitivă în timp ce faci eforturi să progresezi în fiecare zi, știind că merită osteneala.

Și acum să studiem puțin realitatea… Dacă te-ai surprins vreodată că te consideri prea tânăr sau prea bătrân să ai succes sau să pornești pe un drum care contează, îți oferim o scurtă listă de ființe care au reușit să realizeze lucruri incredibile, la diferite vârsta. De la mic la mare:

 • Helen Keller, la vârsta de 19 luni a devenit surdă și oarbă. Dar asta nu a oprit-o să obțină, la 24 de ani, prima diplomă de absolvire în Arte și să fie o voce în apărarea drepturilor omului. Iar la vârsta de 23 ani și-a publicat autobiografia intitulată ”The Story of My Life”.
 • Mozart știa deja să cânte la pian și la vioară și începea să compună încă de la vârsta de 5 ani.
 • Shirley Temple avea 6 ani când a devenit star de cinema în filmul “Bright Eyes”.
 • Anne Frank avea 12 ani când și-a scris celebrul jurnal.
 • Magnus Carlsen a devenit maestru în șah la 13 ani.
 • Nadia Comăneci avea 14 ani când a obținut legendarul prim 10 curat, care i-a adus medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1976.
 • Tenzin Gyatso a fost recunoscut official ca cel de-al 14-lea Dalai Lama când avea 15 ani.
 • Pele, celebrul forbalist brazilian, a câștigat cupa mondială în 1958, când avea doar 17 ani.
 • John Lennon avea 20 de ani, iar Paul McCartney 18, când Beatles a avut primul concert, în 1961.
 • Beethoven era recunoscut ca un pianist genial la 23 de ani.
 • Isaac Newton își scrisese deja Principiile la vârsta de 24 de ani.
 • Roger Bannister a reușit să alerge o milă în 4 minute  (1.609 metri) la 25 de ani, fără să țină cont de opinia majorității care credea că așa ceva este imposibil.
 • Albert Einstein avea 26 de ani când scris Teoria Relativității, cu care ne prindem urechile și azi.
 • Lance Armstrong a rămas celebru câștigând Turul Franței la 27 de ani.
 • J.K Rowling a terminat primul manuscris al lui ”Harry Potter” la 30 de ani.
 • Amelia Earhart avea 31 de ani când a devenit prima femeie-pilot care a zburat peste Oceanul Atlantic.
 • La 32 de ani, Oprah a început primul talk show. Habar n-avea pe vremea aceea că avea să devină cel mai vizionat program de acest gen din istorie.
 • Martin Luther King Jr. avea 34 de ani când a scris speech-ul “I Have a Dream”.
 • Neil Armstrong a pus primul picior de om pe lună la vârsta de 38 de ani.
 • La 40 de ani, Mark Twain a scris ”Aventurile lui Tom Sawyer”, și avea 49 când a terminat “Aventurile lui Huckleberry Finn”.
 • John F. Kennedy a devenit președintele Statelor Unite la 43 de ani.
 • Henry Ford avea 45 de ani când Ford T a fost lansat pe piață.
 • Suzanne Collins avea 46 de ani când a scris “The Hunger Games”.
 • Leonardo Da Vinci a pictat Mona Lisa la 51 de ani.
 • Colonelul Sanders avea 61 de ani când a început franciza KFC.
 • J.R.R Tolkien a scris ”Stăpânul Inelelor” la 62 de ani.
 • Ronald Reagan a devenit președintele Statelor Unite la 69 de ani.
 • Nelson Mandela avea 76 de ani când a devenit președintele Africii de Sud.
 • Maria Ardelean a lansat pe piață produsele cosmetice „NN Natural Nutrition“ la 84 de ani.

Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să devii cee ace vrei să fii. Astăzi este prima zi din restul vieții tale. Poți să faci chiar și cel mai mic pas către visul tău.

Sper să vă motiveze și pe voi aceste rânduri, cel puțin cât m-au motivate și pe mine.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like