Dacă nu ești atent la propriile emoții, nu vei fi în stare să înțelegi emoțiile celorlalți.” Daniel Goleman
Am pus titlul bazându-mă pe teoria conform căreia sediul inteligenței emoționale s-ar afla în emisfera dreaptă a creierului, mai activă la femei. Ca urmare, femeile ar avea oricum coeficientul de inteligență emoțională mai mare decât bărbații.
Nu e neapărat adevărat. Există și bărbați care dau dovadă de mai mult EQ decât unele femei. Și cum am văzut că inteligența emoțională este un subiect care trezește interesul multora, n-am putut să rezist când am găsit puncte noi care pot să continue acest articol, care v-a plăcut atât de mult. Conține 13 semne care arată că suntem înzestrați cu inteligență emoțională peste medie.
Având în vedere cât de subiective sunt testele de determinare a ei și cât de greu găsești un test cu adevărat relevant și pe gratis, zic că merită să le trecem în revistă măcar. Prin urmare, cum îți dai seama dacă chiar ai sau nu un EQ ridicat?
1 Ai un vocabular emoțional nuanțat
Toată lumea trăiește emoții, dar sunt puțini cei care le pot identifica în mod precis atunci când apar. Studiile științifice arată că doar 36% din oameni pot face aceasta, ceea ce constituie o problemă, deoarece atunci când nu suntem în stare să ne recunoaștem emoțiile înțelegem greșit lucrurile, ajungem să facem alegeri iraționale și acțiuni contraproductive.
Oamenii care au un EQ ridicat își controlează emoțiile pentru că le înțeleg, ca urmare ei folosesc un vocabular nuanțat pentru a le descrie. Pentru ei, nu există ”Mă simt rău” – și atât, ci există: ”iritat”, ”frustrat”, ”persecutat”, ”anxios”, ”neînțeles”, ”neglijat”… și așa mai departe. Cu cât îți alegi cuvinte mai specifice pentru a-ți descrie o stare, cu atât ai o perspectivă mai bună asupra a ceea ce simți și tocmai de aceea știi și cum să remediezi starea negativă.
2 Ești curios în privința oamenilor
Un gen de curiozitate care te face să simți că oamenii sunt interesanți și care conduce la empatie. Știți voi, dacă ești pe scaun în metrou, cu locuri libere în stânga și-n dreapta, și în fața ta apar două persoane care sunt împreună, te muți într-o parte ca să stea ei liniștiți de vorbă.
Detalii care contează… Cu cât ești mai curios față de oameni, cu atât îți dai seama mai bine prin ce trec și poți avea o reacție semnificativă la momentul potrivit. Le poți veni în întâmpinare atunci când simți că au nevoie de ceva. Ca urmare, oamenii se simt bine în prezența ta.
3 Schimbarea nu te sperie
Ești flexibil, te adaptezi foarte repede. Îți dai seama că teama de necunoascut este paralizantă și îți afectează succesul și fericirea. Ai sentimentul că o minune te așteaptă la cotitură, de aceea alegi să fii uimit în loc să fii șocat.
4 Îți știi punctele tari și punctele slabe
N-a spus nimeni că un EQ ridicat te transformă în perfecțiunea întruchipată. Ai defecte, dar le știi foarte bine. Ai puncte slabe, dar alegi să ți le cultivi pe cele tari. Găsești resorturile pentru a face din ființa ta un instrument pentru a evolua. Adică ești eficient, știi care sunt resursele pe care le deții pentru a lucra în favoarea ta. Când se manifestă o slăbiciune, știi cum să-i faci față pentru a nu te trage înapoi.
5 Cunoști oamenii
N-ai nevoie să petreci foarte mult timp în compania cuiva ca să-ți dai seama ce-i poate pielea. O replică, o privire și deja știi la ce să te aștepți. Asta te scutește de experiențe durerose inutile. Ca răspuns, oamenii îți caută prezența, pentru că știi cum să-i asculți și cum să le vii în întâmpinare.
6 E greu să te ofenseze cineva
Dacă știi foarte bine cine ești, este dificil pentru cineva să spună ceva care să te calce pe nervi. Oamenii cu inteligență emoțională dezvoltată au încredere în sine și sunt deschiși la minte, nu sunt afectați de o banală critică. Pot chiar să fie autoironici, pentru că știu foarte bine limita dintre umor și umilire. Ca urmare, își văd de treaba lor, în pofida oricăror comentarii negative din partea celorlalți.
7 Oferi fără să aștepți nimic în schimb
Asta pentru că te simți suficient de puternic și complet cu tine așa cum ești, nu ai nevoie să faci compromisuri. De aceea, când oferi ceva – fie că este un cadou, fie că este doar o conversație sau un zâmbet – nu o faci pentru a obține ceva, ci pur și simplu, din prea-plinul ființei tale. Și pentru că iubești oamenii.
8 Nu porți pică/Ierți
Răzbunarea este un răpuns al stresului. Stresul este normal atâta vreme cât situația este actuală, are legătură cu instinctul de supraviețuire. Când se referă la ceva din trecut, poate duce la probleme de sănătate. Inteligența emoțională te ajută să faci distincția între o suferință reală și una care nu merită. Înțelegi că iertarea te ajută în primul rând pe tine, și abia apoi pe cel care ți-a greșit.
9 Neutralizezi persoanele toxice
O persoană este toxică atunci când reușește să-ți trezească emoții negative fără prea mult efort. Un EQ ridicat te ajută să nu te lași atras în jocul ei. Mai mult, poți reacționa atât de ferm, încât să ajungă să te evite ea.
10 Nu cauți perfecțiunea
Nici în tine, nici în ceilalți. De ce? Pentru simplul motiv că îți dai seama că nu există. Orice ființă este în transformare, în evoluție. Oricând este loc de mai bine. Și în tine, și în ceilalți. Ca urmare, apreciezi ceea ce ai și ești recunoscător pentru tot ceea ce primești.
11 Știi să-ți iei pauze
Îți dai seama când e cazul să-ți închizi telefonul sau să nu răspunzi urgent la un e-mail. Să fii tot timpul în priză este un factor de stres. Din când în când, o ieșire în natură sau o oră de liniște petrecută în solitudine sunt mană cerească. Orice te face să simți că te reconecezi cu ființa ta este bine-venit.
12 Nu cultivi dependențe
Poți bine-mersi să trăiești o zi fără cafeaua de dimineață și nu mori dacă nu te uiți chiar acum la episodul următor din serialul preferat, chiar dacă cel pe care tocmai l-ai văzut s-a terminat în culmea suspansului. Asta pentru că îți știi prioritățile și chiar nu-ți pierzi timpul aiurea.
13 Nu dai apă la moară gândurilor negative
Cu cât dai mai multă importanță gândurilor negative, cu atât mai multă putere vor avea asupra ta. Așadar, când observi că îți dă târcoale câte unul, îl recunoști imediat și îl trimiți la plimbare. Realizezi că este mult mai eficient să treci la acțiune sau să te gândești la ceva luminos decât să te chinui în mod inutil în speculații chinuitoare.
2 comments
Stiu ca sunt femeie si poate nu ar fi bine sa comentez , dar nu ma pot abtine… Eu sunt convinsa ca nu e adevarat ca nu exista barbati cu coeficient emotional ridicat.Si asta pentru ca prietenul meu cel mai bun, adica sotul meu, este unul din acestia. L-am regasit in majoritatea criteriilor din cele 13 de mai sus.
Super articol, felicitari
Multumesc Olguta, esti o fericita! 🙂