Motto: Succesul nu vine din ceea ce faci din când în când, vine din ceea ce faci în fiecare zi.
Cât te ţine o hotărâre pe care o iei singur şi nu te bate nimeni la cap după aceea ca să ţi-o păstrezi? Ştii genul acela de decizii pe care le iei la început de an sau la început de toamnă: de azi înainte o să merg la sală de trei ori pe săptămână, mă apuc de mâncat sănătos, o să scriu pe blog în fiecare zi… Mda. Nici eu nu sunt un model de aşa ceva. Tocmai de aceea am căutat după maeştri în consecvenţă şi uite peste ce am dat:
Supraveghează-ţi motivaţiile
Fă-ţi un obicei bun din a te întreba, să zicem o dată pe săptămână măcar: „pentru ce fac eu acest lucru?”. Dacă ceea ce faci este urmarea unui ţel bine definit de care eşti foarte convins, simplul fapt de a rememora asta ar fi de ajuns să te pună din nou în mişcare. Iar ţelul trebuie să fie exprimat în termeni foarte concreţi. Spre exemplu, dacă vrei să strângi nişte bani, e mult mai clar dacă ştii că faci asta pentru a-ţi cumpăra o casă. Dacă vrei să slăbeşti cinci kilograme, o să ai mai multă motivaţie dacă ştii că la capătul perioadei pe care ţi-ai propus-o o să arăţi splendid în rochia ta preferată de care ţi-e dor.
Alege-ţi un singur ţel o dată
Când vine vorba despre puterea voinţei şi disciplină, se pare că nu putem să facem mai multe lucruri deodată. Există studii ştiinţifice care demonstrează că este inutil să încercăm să ne lăsăm de fumat şi de zahăr în acelaşi timp. Vom eşua în ambele cazuri. Dar dacă le luăm pe rând, cu toată dedicarea, avem toate şansele să reuşim.
Planifică
„Nu acorda prioritate planificării, planifică-ţi priorităţile.” – spune un înţelept. Această distincţie subtilă este atât de importantă. Când vrei să construieşti ceva cu adevărat măreţ în viaţa ta, trebuie să-ţi ordonezi viaţa în jurul acelui lucru, şi nu să te gândeşti cum să strecori acel lucru în programul tău deja foarte ocupat.
Nu pleca urechea la gândurile negative
Ignoră complet vocea din mintea ta care smiorcăie: „Dar nu am chef aaaziii…”. Toată lumea o cunoaşte şi va apărea în mod garantat. Oricât de mult ţi-ar plăcea ceea ce faci, sunt zile în care smiorcăiala se aude mai tare decât orice. Dar dacă ţi-e clar ce ai de făcut şi ţi-ai planificat, spune-i că o vei asculta mai târziu. N-o să aibă ce să facă.
Nu renunţa
OK, ai ascultat smiorcăiala o dată şi te simţi ultimul om. Ai sărit o zi de la dietă sau nu ţi-ai făcut meditaţia. Asta e. Se întâmplă. Totul e să nu renunţi la ce ţi-ai propus. Să nu laşi momentul de slăbiciune – care poate să apară, poate din motive obiective – să creeze o breşă prin care să pătrundă amânarea la nesfârşit. O tehnică de educare a voinţei este să-ţi alegi intervale mici de timp în care să-ţi propui lucruri. Spre exemplu, câte o săptămână. O săptămână de schimbare radicală în bine n-a omorât pe nimeni. Şi după ce se termină, te-apuci de alta. Până când începe să-ţi placă.
Ai zice că sunt un guru al consecvenţei, ce spuneţi? Adevărul este că e o calitate care merită exersată, n-a spus nimeni că fericirea în viaţă vine fără efort.
Sursa: marieforleo.com