5 lucruri pe care le poţi face ca să aduci fericirea în viaţa ta

girl-playing-with-flowers-girl-1

Nimeni nu poate fi fericit încontinuu, dar există stări care te fac să simţi că te apropii de ea. Bucuria, entuziasmul, mulţumirea, recunoştinţa, plăcerea – sunt ca nişte „chei” care te deschid către a o primi. Numai că nu e aşa de uşor să le accesezi. Cum poţi să te bucuri, când tocmai ţi s-a dus firul de la ultima pereche de ciorapi în ultima clipă când trebuia să ieşi din casă pentru o întâlnire importantă? Cum poţi să fii entuziastă când mai ai trei minute până la şedinţă şi tu nu găseşti loc de parcare? Cum poţi să fii mulţumită când soţul tău vine numai noaptea de la serviciu şi pentru ce să fii recunoscătoare când tocmai ţi s-a îmbolnăvit copilul? Lucrurile neplăcute se petrec la tot pasul, nu ai cum să le eviţi. A reuşi să fii fericită în mijlocul lor este, până la urmă, o artă. Ce trebuie să ştii ca să o stăpâneşti?

1. Depinde de tine
Asumă-ţi tot ceea ce ai de făcut şi caută soluţii cât mai sigure pentru orice lucru. Lucrează cu profesionişti. Decât să te superi că soţul tău nu a catadicsit – nici după două săptămâni de când i-ai zis – să schimbe garnitura la baie, mai bine chemi de la început un instalator. Niciodată nu poţi să fii responsabilă pentru ceva ce altcineva a făcut sau nu. Şi nu ai cum să controlezi voinţa şi acţiunile altei persoane. Este mai bine să-i laşi fiecăruia libertatea de a alege ceea ce doreşte. Situaţiile pot fi „manevrate” în aşa fel încât acestea să nu te afecteze pe tine. De exemplu: nu aştepta după iubitul tău să vină să te ia cu maşina de undeva, decât dacă el ţi-a cerut acesta în mod specific. În general, fii pregătită să-ţi iei un taxi. Nu aştepta să-ţi ceară şeful să faci un anumit lucru – gândeşte-l tu în locul lui, şi fă-l. Independenţa pe care ţi-o asumi în orice situaţie te va scuti de orice nemulţumire. Nu te pune singură  în situaţia de a-ţi fi înşelate aşteptările.

2. Tu pentru ceilalţi
Inversează sensul aşteptărilor. Gândeşte-te că tu eşti o mană cerească pentru ceilalţi, în loc să cauţi mereu să primeşti beneficii. Fii atentă la oameni, ascultă-i când vorbesc. Gândeşte-te: oare ce l-a făcut pe Cutare să ajungă atât de egoist? Caută-i scuze, compătimeşte-l, în loc să-l judeci. Oare ce a făcut-o pe Cutăriţa să fie atât de rea? Poate a avut o copilărie nefericită. Gândeşte-te ce ar putea-o ajuta şi fă ceva pentru ea. Uneori, o lecţie de generozitate e mai valoroasă decât una de morală. Dacă rămâi pasivă nu faci decât să perpetuezi la nesfârşit lanţul nemulţumirilor. Hotărăşte-te să iei atitudine şi vei avea numai de câştigat, chiar dacă ai impresia că numai tu faci eforturi. Nu există efort care nu dă roade. Mai ales dacă intenţiile tale sunt bune.

3. Bucură-te de lucrurile mici
Nu lăsa nicio reuşită să treacă neobservată. Că ai lăsat patul făcut de dimineaţă este un motiv de mulţumire tot atât de bun ca acela că ai căpătat o primă rotunjoară de Crăciun. Cu atât mai mult cu cât se petrece în fiecare zi. Caută cele mai mărunte gesturi care-ţi aduc bucurie şi fii conştientă de aceasta. Zâmbeşte-i din toată inima vecinului care te-a salutat, şi nu lăsa să treacă nicio zi fără să ştii ce culoare a avut cerul. Nu te crampona să vezi lucrurile numai dintr-un punct de vedere. Încearcă să concepi de fiecare dată şi altă viziune. Ploaia poate să fie urâtă şi cenuşie pentru tine, dar gândeşte-te cât se bucură câmpul… Şi apoi, ce poate fi mai plăcut decât să bei un ceai aromat acasă, unde-i cald şi bine, când afară plouă?

4. Învaţă să fii recunoscătoare
Fă un exerciţiu simplu pentru când simţi că jalea te copleşeşte. Scrie-ţi pe un caiet, în fiecare zi, şapte motive de mulţumire. La început poate o să fie greu, o să-ţi vină să renunţi, dar continuă. Simplul fapt că trebuie să scrii pe hârtie, te va obliga să analizezi şi să vezi lucrurile care ţi s-au întâmplat într-o zi dintr-o perspectivă mulţumitoare. După câteva zile, vei începe să fii atentă – pentru că ştii că diseară ai de scris ceva – şi vei începe să cauţi acele motive de mulţumire. După o lună-două de scris, s-ar putea să-ţi dai seama că eşti recunoscătoare pentru viaţa pe care o duci. Întotdeauna se poate mai rău decât tine, şi asta te poate motiva. Pe de o parte să-ţi transformi viaţa în mai bine, pe de alta, să faci ceva pentru ceilalţi. Satisfacţia pe care o ai când oferi este de multe ori mai mare decât aceea pe care o ai când primeşti ceva.

5… Secrete pentru a schimba tristeţea în bucurie

1. Mănâncă banane – ai văzut desene animate cu „Cartea Junglei”? – cam aşa cum făceau maimuţele de-acolo. Ce fericite erau! Bananele, precum şi cerealele şi legume uscate – mazărea, fasolea – stimulează producţia de serotonină, supranumit şi „hormonul fericirii”.

2. Fă efort fizic. O oră de aerobic de trei ori pe săptămână, sau o repriză de dat cu aspiratorul prin casă, îţi pot schimba ca prin farmec starea de depresie într-una de entuziasm.

3. Furia este superioara depresiei. E bine să te superi la o adică, dacă foloseşti energia într-un scop constructiv. Enervează-te că nu ţi-ai calculat bine ordinea priorităţilor, dar nu rămâi aşa. Reorganizează-te, dovedeşte tutror că poţi mult mai bine.

4. Nu te mai uita la ştiri. Dacă vrei să fii informată, ia-ţi ziarul dimineaţa sau citeşte ştirile pe internet. Aşa poţi să selectezi titlurile care chiar te interesează. În timpul pe care l-ai fi pierdut făcându-ţi sânge rău la televizor, citeşte bancuri sau uite-te la o comedie.

5. Dansează. Dacă te mişti, chiar şi câteva secunde, pe ritmul unei melodii care-ţi place, în corp începe să se producă endorfina – alt hormon al fericirii. Încearcă dacă nu crezi.

Articol publicat în revista Benessere
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like