4 secrete pentru o relaţie fericită

boy-cute-field-girl-Favim.com-493381

Unei iubiri nu-i trebuie mai mult de o clipă ca să înceapă. Dar îi ia o viaţă întreagă ca să rămână activă şi cere efort ca să fie păstrată vie

La început a fost o „scânteie” care v-a atras. Poate că vă plăcea să vorbiţi la telefon cu orele, poate că făceaţi sport împreună sau poate, pur şi simplu, eraţi fiecare încântaţi să-l vedeţi pe celălalt lângă voi. Nimeni nu poate să prevadă ce anume o să aprindă „flama”, cert e că ea se aprinde. Atât de tare, că vine un moment în care nu mai poţi să concepi viaţa fără celălalt. Zis şi făcut. Numai că, în realitate, nu e ca-n poveşti: „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi…” Ba e chiar pe dos: greul de-abia atunci începe. Cum să faci să menţii flama şi să te bucuri când ajungi acasă şi te întâlneşti cu persoana iubită? Ce să faci ca să trăieşti mereu îndrăgostită şi fericită? Adevărul e că se poate, dar trebuie să vrea amândoi acest lucru, şi să fie dispuşi să facă unele eforturi.

1. Nu suntem consumatori

Dacă am putea să ne alegem iubitul dintr-un catalog, unde să fie specificate alături toate calităţile şi defectele la care ne putem aştepta, precum şi modul de folosire, ar fi totul mult mai simplu, nu-i aşa? Numai că asta ne-ar face să pierdem atâtea momente magice în care îl descoperim cu uimire pe celălalt. Şi, mai ales, ne-ar pune în impostaza unei fiinţe care îl foloseşte pe celălalt pentru a fi fericit! Bine că nu există acest „catalog” – deşi, trebuie să recunoaştem, din păcate, că există oameni care au această atitudine de „consumatori” în iubire. Primul şi cel mai mare secret pentru o relaţie fericită este:

„Te simţi cu atât mai iubit cu cât dăruieşti mai multă iubire”.

2. Soarele şi Luna…

Bărbatul este simbolizat prin soare, femeia prin lună. Fiecare dintre ei este altfel. El este înclinat către fapte concrete, rezultate imediate, găsirea soluţiilor. Ea e fascinată de relaţii, de înţelegere, de comunicare. El tace şi face, ea vorbeşte şi contemplă. Sigur, asta nu înseamnă că fabula cu greierele şi furnica nu e adevărată. Sunt sectoare ale vieţii în care femeia e activă şi bărbatul pasiv, şi altele în care e invers. Soarele şi Luna nu sunt niciodată în acelaşi timp pe cer, în plină glorie. Şi toată magia constă în a-l lăsa pe bărbat să fie bărbat şi pe femeie să fie femeie – pentru că asta i-a făcut să fie atraşi de la început. Al doilea secret este:

„Te bucuri cu atât mai mult de iubitul tău cu cât îl laşi să fie el însuşi, exact aşa cum e”.

3. Dragostea şi tandreţea

Îţi aminteşti când stăteai ca pe ghimpi că nu te suna odată? Dar nu ca să-i reproşezi că nu a plătit lumina, ci pentru că nu mai puteai de dor. Lucrurile se schimbă în timp, e firesc să fie aşa. Dar noi am vrea ca unele situaţii să nu se schimbe: cum ar fi dragostea, atracţia, tandreţea… Ce îl făcea să fie mort după tine la început? Faptul că te uitai la el ca la soare (Soarele din paragraful precedent). Ce o să-l facă să te iubească mereu ca la început? Acelaşi lucru. Încearcă să-ţi păstrezi proaspătă viziunea despre el şi o să reuşiţi. Nimeni nu a spus că va fi uşor. Devine greu mai ales pentru că începi să te vezi pe tine în el ca într-o oglindă. Toate defectele tale se oglindesc în mod magic în personalitatea lui. Şi ce te deranjează la el, de fapt, sunt lucruri care te deranjează la tine, în adâncul sufletului tău (şi viceversa, bineînţeles). Gândeşte-te la asta. La început era foarte bun exact aşa cum este. Al treilea secret este:

„Să cauţi în fiecare zi motive ca să-ţi admiri cu sinceritate iubitul. El va simţi şi va reacţiona la fel”.

4. Comunicarea şi scopurile

Care e viziunea ta despre o viaţă fericită? Ce-şi doreşte el? Ideal ar fi ca cei doi să aibă aceleaşi ţeluri. Dacă ambii iubiţi „trag” în aceeaşi direcţie, cuplul are toate şansele să fie fericit. Vorbiţi despre scopurile voastre, construiţi-vă un tablou imaginar cu voi doi peste zece ani, peste douăzeci, peste treizeci… Gândiţi-vă cum veţi găsi mijloacele pentru a vă realiza visele, faceţi-vă planuri, lucraţi împreună la îndeplinirea lor. Al patrulea secret este:

„Cele mai fericite relaţii sunt acelea în care cei doi au de făcut împreună ceva”.

Articol publicat în revista Benessere.
0 comments
  1. Este aproape imposibil sa dai reteta fericirii.Ma gandesc ca tine pur si simplu de noroc.In primul rand sa ajungi sa intalnesti persoana potrivita pentru tine,sa-ti iese in cale cum s-ar spune.Apoi sa te potrivesti cu ea.Nu sa fi complementara ci similara.Sa te asemeni cu partenerul,sa aveti valori comune,gusturi si sa impartasiti un ideal.Stiti cum se spune:spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti!Daca vorbim despre dragoste,este detul de simplu in aparenta.Ne indragostim de-a lungul vietii de mai multe ori,avem fluturi in stomac pana cand,intr-o buna zi,cand relatia s-a erodat de obisnuinta.Mastile cad si iese la suprafata egoul pe care il avem cu totii din plin.Calitatile care ne-au atras la inceput la partener se estompeaza pana la disparitie si-i vedem doar defectele si ajungem sa nu-l mai putem suporta.Fluturii din stomac se transforma in viermi si te intrebi retoric:cum am putut sa fiu atat de proasta/prost?!Cum am mai precizat,vorbesc despre indragosteala nu despre iubire care este altceva.Fericirea in iubire este pura si nu tine de conditionari meschine.Nu este alimentata de gene false, silicoane sau muschi umflati cu steroizi.Iubirea exista pur si simplu.Esti fericita doar ca respiri acelasi aer cu partenerul tau.Este suficient sa fi impreuna cu el,nici nu trebuie sa vorbesti,va intelegeti din priviri.Va doriti aceleasi lucruri in viata,va sprijiniti reciproc si va tolerati reciproc.Fericirea este inefabila,subtila,inexplicabila si tine de gratia Lui Dumnezeu s-o capatam intr-o viata de om.S-o pastram,tine doar de noi insine,de sansa,noroc,cum vrei sa-i zici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like