Te-ai gândit vreodată, în timpul unei emoţii puternice, că ţi-ai dori să existe un „buton secret” care să oprească tot acel zbucium? O teamă, o nemulţumire, o anxietate, un atac de panică te uimesc şi te pun faţă în faţă cu necunoscutul care eşti. Te găseşti deodată neputincios, în voia valurilor psihice de tot felul. Fiecare om a trăit, la un moment dat, aşa ceva. Terapia pentru astfel de situaţii este în continuă dezvoltare, şi e foarte diversă. De la sedative până la psihanaliză, poţi apela la diverse soluţii. Unele au efecte secundare, altele durează mulţi ani. Dar iată că o terapie recentă devine din ce în ce mai cunoscută. Un medic englez, pe nume Edward Bach, care a trăit între anii 1886-1936, a descoperit o modalitate de tratare a emoţiilor în întregime naturală. Studiile sale au durat zeci de ani şi se bazează pe acţiunile plantelor asupra corpului uman. A lucrat ca chirurg, medic de urgenţă şi bacteriolog, dar nu a fost mulţumit de felul în care acţionează medicina alopată, pentru că ea se adresează doar corpului, şi nu ia în calcul emoţiile. Dar cine poate să nu ţină seama de emoţiile lui? În mare parte, ele sunt cele care, în timp, se transformă în boli ale corpului fizic.
Principiile terapiei. În primul rând, omul trebuie privit ca întreg. Nu poţi să separi corpul fizic de emoţii, de dorinţe şi de aspiraţii. O boală tratată chirurgical recidivează dacă modul de a gândi al pacientului nu se transformă deloc. Iar emoţiile şi gândurile sunt atât de complexe şi ne influenţează atât de mult, încât nu au cum să fie trecute cu vederea. Prin urmare, el s-a hotărât să înceapă terapia invers faţă de cea alopată: nu de la corp, ci de la emoţii. Remediile sale nu „dau la cap” bolii, aşa cum fac, de exemplu, antibioticele cu germenii. Remediile sale amplifică emoţiile pozitive, restabilesc echilibrul în aşa fel încât problemele dispar în mod firesc, „precum se topeşte zăpada la soare” – cum îi plăcea lui să spună. Principiul lui de bază este: „tratează persoana, şi nu boala”. Fiecare om are experienţa lui unică şi cere propria ei formulă de tratament.
Cum se prepară remediile? Edward Bach culegea petalele de flori în momentul în care roua încă nu dispăruse, apoi le punea într-un bol de sticlă sau de pământ cu apă pură şi lăsa totul la soare. Preparatul era apoi filtrat şi amestecat cu alcool alb, în părţi egale. Acest preparat reprezintă „elixirul-mamă”. Din el se iau trei-patru picături, se pun într-un flacon de sticlă de zece mililitri şi se completează cu coniac. Acestea sunt flacoanele pe care le găsim şi astăzi în comerţ. Sunt 38 de astfel de elixiruri florale. Acestea lucrează la nivel emoţional precum un paratrăznet. Emoţiile principale vizate sunt în număr de şapte: frica, incertitudinea, lipsa de interes pentru prezent, singuratatea, hipersensibilitatea la influenţe şi idei, tristeţea şi disperarea, grija excesivă pentru alţii.
În ce constă tratamentul? În primul rând, trebuie să-ţi conştientizezi foarte clar emoţiile, să fii dispus să le recunoşti cu sinceritate în faţa terapeutului. Îi uşurezi astfel munca. Apoi, el îţi va alege remediile potrivite: poate fi unul singur, sau o combinaţie de două până la şapte tipuri de picături. În stările acute, sentimentele se succed destul de rapid, astfel că şi remediile trebuie schimbate destul de repede. Să zicem că ai primit o reţetă cu patru esenţe. Pui din fiecare câte două picături într-un pahar cu apă plată din care bei cu înghiţituri mici, la intervale cuprinse între jumătate de oră şi o oră, până când simţi că îţi revii. Aici cantitatea nu este importantă, dar frecvenţa, da. Cu cât iei de mai multe ori, cu atât e mai bine. Pentru tratarea unor dezechilibre emoţionale mai complexe, vei primi o sticluţă de tratament din care vei lua zilnic picături, o vreme mai îndelungată. Doza minimă este de patru picături de patru ori pe zi.
Exemple de remedii
Rescue Remedy este o combinaţie din cinci remedii destinată recuperării în situaţii de criză, de urgenţă, accidente care implică fie panică sau pericol, fie comă, leşin sau pierderea cunoştinţei. De aceea se recomandă ca acest remediu să se afle în orice trusă de prim ajutor.
Hornbeam (Carpinus Betulus) este foarte bun atunci când vrem să facem un lucru şi, din motive necunoscute, tot amânăm să-l facem. Emoţia asociată acestei situaţii este o combinaţie de neîncredere cu lene şi nehotărâre, care însă poate fi depăşită cu succes folosind acest remediu.
Gentian (Gentiana Amarella) te ajută când ai picat un examen (să zicem la şcoala de şoferi) şi simţi că nu vei mai putea să repeţi niciodată experinţa şi crezi că nu eşti capabil să reuşeşti vreodată. Îţi redă încrederea în sine şi forţa de a merge mai departe.
Walnut (Juglans regia), remediul preparat din flori de nuc, este indicat femeilor în primele luni de sarcină, când au loc importante modificari hormonale, care sunt asociate cu o stare emoţională mai vulnerabilă.
Aspen (Populus tremula) extras din plop tremurator este util atunci când pacientul are o teamă de origine necunoscută, anxietati vagi şi inexplicabile, premoniţii, temeri ascunse de un dezastru ameninţător, este speriat ca urmare a unor presentimente că ceva rău se va întampla.
Beech (Fagus sylvatica) extras din fag acţionează asupra sentimentelor critice exagerate faţă de cei din jur. De regulă, se foloseşte atunci când pacientul este intolerant şi ignoră total nevoile şi slăbiciunile celor din jur.
Articol publicat în revista Plafar.