Feng Shui – arta străveche de a folosi spaţiul

6a00d83451e9a369e20105361bad10970c

Dacă ţi-ai schimbat covorul roşu din dormitor cu unul albastru, pentru că ai observat că te obosea, deja practici feng shui

Ai observat că există încăperi în care te simţi relaxată şi parcă „te încarci” cu energie? Spre deosebire de alte locuri, în care atmosfera este apăsătoare şi parcă „te suge” te vlagă. Ce anume face ca un spaţiu să aibă anumite proprietăţi şi nu altele? Unii spun că este energia subtilă care îl animă – „chi”-ul, cum o numeau chinezii din vechime. Dar acest „chi” se modelează în funcţie de forma obiectelor, de textura lor, de culoare, de modul în care sunt aşezate… Această ştiinţă străveche de a amenaja un spaţiu pentru a obţine diferite efecte poartă numele de „feng shui”. Feng Shui începe din momentul în care îţi aranjezi dosarele pe birou pentru a avea mai mult spaţiu de lucru şi poate continua până când îţi construieşti o casă ţinând cont de toate elementele. Uşa să fie în direcţia sud, copacul cel mare din grădină să nu fie chiar în faţa ferestrelor, camera destinată acţiunilor să aibă covor roşu iar cea pentru odihnă să fie decorată cu galben pai… În principiu, orice obiect simbolizează ceva, aşa că foarte probabil vei avea nevoie de un specialist pentru a-ţi recomanda ce te ajută şi de ce e mai bine să te fereşti.

Cărămizile de bază

În afară de energia chi care străbate absolut toate lucrurile, chinezii îşi explică întreaga existenţă pornind de la cele două principii complementare yin şi yang. Feminin şi masculin, întuneric şi lumină, rece şi cald – această polaritate impregnează totul şi armonia este dată de combinaţia cât mai echilibrată a celor două. De asemenea, sunt foarte importante şi elementele care alcătuiesc manifestarea. Acestea sunt: apa, lemnul, focul, pământul şi metalul. Relaţiile care se stabilesc între ele determină o stare benefică sau nu. În feng shui, toate acestea se combină în aşa fel încât poţi obţine orice scop: de la prosperitate materială şi socială, până la o sănătate de fier.

???????????????????????????

Vrei o casă de foc, de apă sau de metal?

Într-un spaţiu în care predomină energia focului, vei avea tot timpul sentimentul că urmează să se petreacă ceva. Conţine forme triunghiulare, cum ar fi un tavan în pantă, dar şi suprafeţe foarte lucioase, cum ar fi de exemplu o masă din sticlă în mijlocul camerei. Un covor roşu şi o vază de formă pătratică deja vor face ca atmosfera aici să fie foarte animată. La un moment dat, oboseala te-ar putea împinge către un alt fel de spaţiu, cum ar fi, de exemplu, o cameră în care predomină energia apei. Tavanul este jos, ferestrele sunt uşor camuflate de perdele şi plante. Un dormitor decorat în albastru marin este cel mai potrivit exemplu pentru acest tip de energie. Colţurile sunt estompate, iar ferestrele, atât cât lasă să se vadă afară, te îndeamnă la visare. Prea moleşitor? Să mergem într-o încăpere în care predomină energia metalului. Aici este ordine perfectă şi curăţenie, foarte lumină iar spaţiul este folosit cât se poate de funcţional. Orice cauţi, găseşti imediat, pentru că fiecare lucru este la locul său. Nimic nu strică această armonie. Ai mintea limpede şi-ţi vin foarte multe idei constructive.

Un spaţiu de lemn sau unul de pământ?

Energia de a planifica lucruri este specifică lemnului. Un spaţiu specific este cel în care simţi că poţi muta şi munţii din loc şi debordezi de bucuria de a trăi. Lumina vine de jos şi să îndreaptă către în sus, pe pereţi sunt tablouri cu scene pozitive din natură, care îţi atrag şi ele privirea către în sus. O masă înaltă care conţine o vază cu muguri de primăvară şi perdelele care încadrează discret ferestrele au creat deja atmosfera. Dar dacă vrei să te simţi cu adevărat ca acasă, construieşte un spaţiu impregnat de energia pământului. Este un loc protector, plin de abundenţă în care totul îţi dă senzaţia că este absolut nemişcat. Orice dificultate devine o oportunitate, protecţia este maximă. Aici, funcţionalitatea obiectelor este împodobită cu dovezi ale activităţii care nu se opreşte niciodată. Pe fotoliul comod de culoare galben pai, un teanc de rufe aşteaptă să fie călcate. În bucătăria largă şi luminoasă, legumele sunt la vedere, pentru că mereu este cineva care tocmai se apucă să le pregătească pentru supă.

Elegant-Transparent-Canister-with-Citrus-Fruits-Put-inside-It-as-Natural-Kitchen-Interior-Decorating-Ideas-inside-Gray-White-Room

Echilibrul e totul

Bineînţeles că pentru a avea o viaţă armonioasă, vei dori să combini cât mai constructiv toate cele cinci tipuri de energii. După ce vei reuşi aceasta, va trebui să întreţii climatul armonios prin câteva acţiuni de bază. Curăţenia generală este una dintre cele mai importante. Aceasta implică ca toate suprafeţele să fie luate în calcul, de la podele şi covoare, până la perdele şi tapiserii. Înfoierea pernelor şi aranjarea florilor în glastre joacă un rol mult mai important decât s-ar putea crede, pentru simplul motiv că atrag chi-ul benefic. De asemenea, toate obiectele inutile trebuie aruncate.

Casa reprezintă corpul omenesc

Una din cele mai importante utilizări ale feng shui-ului este cea orientată către dobândirea stării de sănătate. Casa este şi un simbol al omului. Pereţii reprezintă pielea, încăperile sunt organele interne. Structura casei reprezintă corpul şi membrele. Dacă ferestrele sunt concepute pentru a privi în afară, este firesc să fie asimilate cu ochii. Astfel, orice dezordine din casă se va reflecta la nivelul corpului şi sufletului, generând diferite boli şi dezechilibre. Dacă, de exemplu, chiar în faţa ferestrei există un copac care obturează peisajul, să nu ne mire că locuitorii acelei case vor avea probleme de vedere. Dacă pereţii casei sunt zgâriaţi, e foarte posibil să apară o slăbire a sistemului imunitar al celor care locuiesc acolo. Colţurile ascuţite ale unui dulap îndreptate către fotoliul pentru odihnă, vor afecta psihicul celui care se aşază pe el.

Articol publicat în revista Plafar
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like