Legătura dintre chimia corpului şi stările emoţionale e mult mai profundă decât se vede. Asta nu înseamnă neapărat să ajungi pe Xanax dacă te apucă depresia, chiar dimpotrivă. Dacă ştii de unde să-ţi extragi elementele nutritive de care ai nevoie, e posibil să treci peste tristeţi, angoase şi furii mai mult sau mai puţin reale fluierând… cu gura plină de verzituri (ca mine în acest moment :D).
Aşadar, dacă te-ai săturat să te dădăcească alţii sau ai pe cineva apropiat care e mereu indispus, trist, ofticat sau chiar agresiv, uite ce întrebări ar fi interesant să-ţi pui mai întâi:
1. Vezi dacă nu cumva ai băut prea multă cafea, ai mâncat ceva cu zahăr sau ceva care conţine glutamat monosodic (MSG). Toate acestea pot să crească ritmul cardiac şi să provoace o stare de hiperexcitabilitate şi anxietate. Eu una nu beau cafea – nu-mi place gustul care îmi rămâne după – şi deci nu sunt obişnuită cu cafeina. Odată am intrat în fibrilaţii când am băut o sticlă de jumate de litru de ceai verde din comerţ. Zahărul în exces îmi dă o stare de oboseală, parcă am tot corpul din plumb iar glutamatul este pur şi simplu Moartea. Citiţi mai multe despre el aici.
2. Poate să aibă legătură cu hormonii. Mai ales dacă eşti femeie. Ciclul menstrual îţi poate juca multe feste, de la jalea cea mai mare la nervii absoluţi, nu e cazul să te iei prea tare în serios. Cu menopauza am auzit că poate fi foarte problematic, ca şi cu andropauza, de ce nu. Nu înseamnă că nu trebuie să faci nimic. Am mai jos nişte sfaturi mai mult decât utile.
3. Munceşti şi în weekend şi te culci în fiecare noapte pe la 2? Poate ai oboseală cronică. Sau poate, de atâta tracasare, ţi-a scăzut imunitatea şi te paşte o răceală. Fă-ţi timp pentru un somn bun şi te mai gândeşti după aceea.
4. Ai avut o noapte – sau mai multe 😀 – de beţie? Sau ai luat cine ştie ce alte substanţe? Ei bine, poţi să te ţii tare o dată, de două ori, de zece – dar nu merge la nesfârşit. Mai devreme sau mai târziu va veni o zi în care toate astea te dărâmă. Riscul e să te ia treptat, şi să nu-ţi dai seama. Dacă ai noroc, cei care te cunosc, or să-ţi spună că nu mai eşti cum erai.
5. În ce stare sunt bacteriile din intestinul tău? Sună neplăcut, dar cică există un nerv – nervul vag – care face legătura dintre intestin şi creier (mai multe aici). Eu am rămas uimită ce efecte are o pastiluţă de Lactobacillus pentru copii într-un moment în care menta nu mai funcţiona.
6. Să n-ai probleme cu glicemia. Sunt oameni care devin de-a dreptul agresivi dacă le este foame şi nu mănâncă imediat. Dacă eşti deja diabetic, ştii ce spun. Eu ştiu pe cineva foarte drag care în tinereţe cânta non stop şi era super happy, iar la bătrâneţe a devenit ursuz şi morocănos din cauza diabetului. Dar asta nu înseamnă că îl iubim mai puţin 🙂
7. Eşti sigur că ai toate vitaminele şi mineralele la locul lor? Vitaminele B, acizii graşi omega–3, seleniul, potasiul, magneziul, zincul, calciul, fierul… dacă unul sau mai multe nu sunt cum trebuie ai o stare de nu te recunoşti. Un set complet de analize te scoate din dilemă.
Şi după ce îţi pui toate întrebările astea, pune de te drege. Facem ce facem şi iar ajungem la aia cu „viaţa sănătoasă”. O fi clişeu, dar n-ai încotro. Contează cum te hrăneşti, cum te mişti, cum respiri, ce gândeşti. Contează să faci mişcare, să ieşi în natură, să meditezi chiar.
Eu am descoperit de curând ceva revoluţionar: superalimentele. Care sunt naturale, conţin nutrienţii de care ai nevoie şi pe care organismul le asimilează foarte uşor. Uite cam cu ce mă delectez (pe unele nu le-am încercat încă, dar le iau pe rând şi eventual vă mai povestesc):
1. Spirulina. Are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) – de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita – si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul si previne aparitia bolilor de inima) si ficocianina (substanta gasita in spirulina care inhiba formarea cancerului de colon) etc (mai multe aici).
2. Goji. Nici nu ştiu ce să spun mai întâi despre aceste fructe micuţe care pot atâtea lucruri bune. Abundă în proteine, vitamine (A, C, B1. B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi – în fine, aflaţi mai multe aici.
3. Ganoderma. Cunoscuta in special sub denumirea de „reishi”, Ganoderma este o ciuperca rara, cunoscuta in Medicina Traditionala Chineza drept promotoare a vitalitatii si longevitatii. Sustinatorii sai aclama efectele miraculoase ale ciupercii in cazul slabiciunii/oboselii, mentinerii nivelului optim de colesterol si a tensiunii arteriale, combaterii inflamatiilor, conferirii de energie si forta si sustinerii sistemului imunitar. Continuarea aici.
4. Chlorella. Supranumită şi „sângele verde”, contine mai mult de 20 de vitamine si minerale, inclusiv complexul B, beta-caroten, vitaminele C si E, fier,cupru, zinc si calciu, aproape 70% proteine, si 19 din cei 22 de aminoacizi. Spirulina si Chlorella sunt cele mai incredibile surse de hrana de pe planeta pamant şi pot constitui chiar o soluţie pentru rezolvarea malnutriţiei pe Terra. Citiţi aici.
5. Moringa. Supranumit şi „copacul copan” sau „arborele miraculos”, are proprietăţi impresionante. Conţine de 10 ori mai multă vitamina A decât morcovii, cu jumătate mai multă vitamina C decât portocalele, de 17 ori mai mult calciu decât laptele, de 15 ori mai mult potasiu decât bananele, de 25 de ori mai mult fier decât spanacul, de 9 ori mai multe proteine decât iaurtul. Mai multe aici, şi în plus poate să purifice şi apa!
Cam aşa, dar ştiţi că sunt mult mai multe. Aşa că eu zic că Xanaxul e depăşit, la fel şi toţi prietenii lui sintetici. Putem şi fără. Eu de ieri am început să iau spirulină cu cătină. Sa vedeţi ce binedispusă sunt 🙂