Acceptă-te aşa cum eşti!

c88100509e4a3eb18831791a8a49163d

E ceva ce nu-ţi place la tine? Ai două posibilităţi: schimbi sau accepţi. Ambele variante implică efort, iar uneori efortul de a accepta poate să fie mai mare decât acela de a schimba!

 Sunt lucruri pe care le poţi schimba în viaţă – numărul de kilograme, profesia, statutul social, locuinţa, garderoba… Şi altele, pe care eşti obligat să le iei aşa cum sunt. Michael Jackson a încercat să se facă alb din negru, şi ştim cu toţii că nu prea i-a ieşit. Nu poţi să-ţi schimbi înălţimea, rasa, conformaţia corpului, forma degetelor de la picioare… Dar natura omenească – mai ales cea feminină – pare să fie infestată cu virusul nemulţumirii de sine. De aici, de-a lungul istoriei, o întreagă industrie a proliferat. Dacă eşti blondă, poţi să fii brunetă – şi viceversa. Dacă ai părul drept, nu-i imposibil să-l ai cârlionţat, iar dacă ai zulufi, eşti în stare să pierzi ore întregi la coafor ca să ţi-i îndrepţi! Poţi să-ţi schimbi culoarea ochilor dacă-ţi pui lentile de contact, să-ţi măreşti sau să-ţi micşorezi sânii, după caz. Societatea „ajută” această nevoie permanentă de a fi altfel, prin modelele pe care le promovează. Aşa am ajuns toate să tânjim în taină să fim slabe precum Kate Moss şi înalte asemenea. Dacă nu reuşim – şi majoritatea covârşitoare a cazurilor demonstrează că n-avem cum – ne simţim undeva, în adâncurile fiinţelor noastre vinovate, nedesăvârşite. Ca şi cum menirea nostră în viaţă e ameninţată de ratare, ca şi cum fericirea depinde de un scop care va fi, poate, împlinit undeva într-un viitor nedefinit… la nesfârşit.

Aici sau acolo

 Dar să ne oprim puţin din această cursă nesfârşită şi flămândă de schimbare. Chiar avem nevoie de ea? La ce ne foloseşte să fim nemulţumite? Dacă te-ai gândit până acum să fii fericită în viaţa ta, ai observat şi tu că, până la urmă, este o problemă de alegere. Suntem atât de libere să alegem încât – vorba unui filosof – suntem „condamnate” la libertate! Doar să nu punem problema copilăreşte. Ce poţi face când sunt părţi din tine care nu-ţi plac? Ai două posibilităţi: să te transformi în direcţia pe care ţi-o doreşti sau – dacă nu-ţi stă în putinţă – să le accepţi aşa cum sunt. Da, uneori e greu. Dar, până la urmă, a cui viaţă o trăieşti tu? Cu ce te ajută să urmăreşti frenetic ce mai face familia Beckham, când ai tăi sunt răvăşiţi şi neglijaţi? Cui îi foloseşte să spui: „Păi mersi, dacă aş arăta şi eu ca Victoria”… Pe ea nici n-o atinge gândul tău, dar pe tine te poate dărâma. Pentru că în loc să fii „aici”, cu tine şi cu ai tăi, eşti „acolo”, într-o proiecţie de idealuri închipuite. Să nu te trezeşti prea târziu şi să constaţi că viaţa ţi-a scăpat printre degete.

 Între tine şi tine

 Fii atentă la tine în primul rând – eşti tot ce ai. Caută să-ţi descoperi calităţile şi resursele, cultivă-le. Modelele sunt bune doar ca să te inspiri, dar de fapt, rezultatul unei vieţi împlinite este să te descoperi pe tine, aşa cum eşti. Poate că nu-ţi place că arăţi ca o amforă când la modă este femeia-şnur. Dar dacă descoperi că eşti înzestrată cu o amabilitate naturală care te face să fii imediat iubită de toată lumea, s-ar putea să nu mai conteze aşa de tare că ai fundul mare. J Lo a reuşit să facă din posteriorul ei un mit – şi nici măcar nu e aşa simpatică! Lumea este a celor care, în loc să se ia mereu după alţii, aleg să aibă inteligenţa să-i faci pe alţii să se ia după ei! |n plus, atunci când tu eşti în lumina „reflectoarelor” tale interioare, ai mai multă putere să te transformi, dacă chiar vrei. Compară-te mereu numai cu tine: cum erai acum un an şi cum eşti acum? Ce ai reuşit să modifici şi ce mai ai de acceptat? Singura cale de a atinge mulţumirea este să o alegi. Ea nu vine niciodată din afara ta, trebuie să o chemi tu, dinăuntru. Cum? Prin calm interior şi acceptare de sine.

 Acceptă-ţi iubirea

 Dacă vrei să fii iubită, trebuie, în primul rând, să te iubeşti tu. E ca şi cum cineva ar veni la tine în vizită şi tu i-ai oferi o băutură bună. Dacă oaspetele este dorit şi vrei să-l mai vezi şi altădată între pereţii casei tale, te vei strădui ca băutura să fie cât mai bună, ambianţa în care îl primeşti să fie cât mai plăcută. Când eşti îndrăgostită, îi arăţi iubitului tău partea ta cea mai frumoasă. Tot arsenalul de calităţi este scos „la bătaie”. Ca să-l convingi că merită osteneala lui. Bineînţeles, asemenea explicaţii nu pot să cuprindă niciodată magia pe care o ţese între noi iubirea. Dar ele ajută, mai ales după ce „vraja” se rupe. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, fiecare din voi îl va vedea pe celălalt aşa cum este. Atunci este momentul adevărului: mergem sau nu mergem împreună mai departe? Ei bine, atunci se vede dacă tu te accepţi sau nu pe tine. Faptul de a fi în armonie cu tine te face să fii ca un continuu magnet pentru el. Şi reciproc. Pentru că fascinaţia de a te autodescoperi atrage atenţia oamenilor.

 Acceptă-ţi munca

 Munca ta vorbeşte despre tine. Să te apuci de treabă cu drag în fiecare dimineaţă e ca şi cum ţi-ai spune „mulţumesc” ţie însăţi. Dacă e ceva ce nu-ţi place, concentrează-ţi atenţia asupra lui. Priveşte-l cu atenţie şi vezi dacă nu cumva tu eşti cauza nepotrivirii. De exemplu, dacă nu-ţi place că programul este prea lung şi salariul prea mic, nu da vina pe şefi. Caută, pur şi simplu, un loc mai bun. Sau organizează-te aşa de bine, încât să ai timp să faci şi lucruri pentru tine în acel timp. Dacă serviciul tău este o cauză de regret, acesta e un semn că nu te cunoşti. Află care sunt aptitudinile tale şi care este jobul care ţi s-ar potrivi şi nu mai pierde nicio secundă: găseşte-l! Atunci când cauţi cu hotărâre, chiar şi dacă nu ai lucrat în viaţa ta în domeniul respectiv, vei reuşi! Soluţiile apar întotdeauna, cu condiţia să ai o atitudine constructivă.

 Accept, deci mă transform!

 Secretul schimbării este acceptarea. Nu ai cum să transformi ceva în tine câtă vreme eşti în conflict cu acel lucru. Şi câteva sfaturi de final:

 1. Cu cât te gândeşti mai mult la un lucru, cu atât îl menţii mai aproape de tine. Când eşti supărată, fă toate eforturile să-ţi schimbi preocuparea cu una mai bună.

2. Priveşte-ţi nemulţumirile din alt punct de vedere. |ncearcă să le înţelegi cauzele profunde şi fă toate eforturile să schimbi conjuncturile.

3. Kilogramele în plus te fac să crezi că nu ai nicio şansă? Priveşte-te ca pe un personaj dintr-un film, admiră-te pentru perseverenţa de care dai dovadă ca să le dai jos, pentru inteligenţa cu care găseşti metode de slăbire, pentru forţa cu care le pui în practică.

Articol publicat în revista Benessere.
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like