“Până când moartea ne va despărţi”

Un bărbat şi o femeie, mână în mână, trăindu-şi ultimele clipe. Nu sunt Romeo şi Julieta, nu sunt adolescenţi mânaţi de furtuni hormonale. Norma are 90 de ani, iar Gordon 94. Sunt împreună de 72 de ani şi au toate motivele să se teamă că moartea îi va despărţi. Dar iată că soarta a fost aşa cum şi-au dorit: au murit la o oră distanţă, ţinându-se de mână.

ht_Gordon_Norma_yeager_nt_111019_wg

Atât Gordon, cât şi Norma, s-au născut în Iowa, locul în care s-au şi îndrăgostit încă din anii de liceu. Cei doi s-au căsătorit chiar în ziua în care Norma a absolvit liceul, pe 26 mai 1939, fiind o nuntă restrânsă, în casa surorii lui Gordon, care a plătit nunta din primul său salariu.

Gordon şi Norma au avut patru copii: Donna (1940), Roger (1943), Gordon Jr. (1946) şi Dennis (1949). Viaţa i-a pus la o grea încercare, când Roger şi Gordon au murit în accidente de maşină. Cu toate acestea, cuplul a rămas unit.

Dennis, cel mai tânăr dintre copii, îşi descrie părinţii ca fiind două persoane foarte active.”Mi-aduc aminte de tatăl meu, când avea aproape 60 de ani, făcând ski-nautic la Clear Lake. O dată, când conduceam barca, el a dispărut sub apă pentru un timp atât de mare, încât mama şi-a făcut mari griji. Iar când tata s-a întors, mama a ţipat la el , iar el i-a răspuns în acelaşi fel “, povesteşte Dennis.

Gordon Yeager a fost o persoană foarte sociabilă, adorând să aibă în jurul lui mulţi oameni şi să fie implicat în cât mai multe activităţi. Norma a fost gazda perfectă, i-a susţinut pe cei din jurul ei şi s-a asigurat mereu că fiecare are ce-i trebuie. Cu toate că au existat momente în care cei doi s-au certat, împăcările au fost întotdeauna frumoase.

Gordon respingea gândul că ar putea muri înaintea Normei. “Trebuie să mai rămân. Nu pot să mor înaintea ei pentru că trebuie să stau aici pentru ea”, îşi aminteşte Dennis despre ce spunea tatăl său.

*Oct 01 - 00:00*05_Flatbed_1

Deşi erau foarte bătrâni, Gordon şi Norma au murit din cauza unui accident de maşină, pe care bărbatul a încercat să-l evite. În urmă cu o săptămână, când cei doi se întorceau în oraş, maşina lor s-a izbit într-un alt vehicul. Bătrânii au fost internaţi în acelaşi salon, la terapie intensivă. Soţii Yeager se ţineau de mână, chiar şi în stare de inconştienţă.

Gordon a murit în acea după-amiază. Cu toate acestea, aparatul care monitorizează activitatea inimii funcţiona în continuare. “A fost foarte ciudat. Ei se ţineau de mână şi respiraţia tatălui meu s-a oprit, iar eu nu-mi putea da seama de ce monitorul încă funcţiona”, spune Dennis. Una dintre asistenta a explicat situaţia, susţinând că bătătile inimii Normei s-au transmis la Gordon. La fix o oră distanţă, a murit şi Norma.

“Niciunul dintre ei nu a vrut să trăiască fără celălalt. Nici nu-mi imaginez cum ar fi fost posibil. La sfârşit, ei s-au ales unul pe celălalt şi asta a fost. Ei au fost devotaţi”, spune Donna, fiica celor doi.

Chiar şi la înmormântare, Norma şi Gordon s-au ţinut de mână, împărţind acelaşi sicriu. Cei doi vor fi încineraţi, iar cenuşa lor va fi amestecată în aceeaşi urnă. Norma şi Gordon Yeager vor supravieţui prin familia lor, cei doi copii, Donna şi Dennis, dar şi 14 nepoţi, 29 strănepoţi şi o stră-strănepoată.

Am stat de vorbă la un moment dat cu un cuplu de bunici, care trăiau fericiţi împreună de peste jumătate de secol. I-am întrebat dacă au ştiut de la început că aşa vor fi, dacă şi-au dorit şi s-au străduit.

S-au uitat complice unul la altul, ca şi cum i-am surprins cu o întrebare la care nu s-au gândit. “N-aveam cum să ştim, ne-a dus viaţa” – a răspuns ea, în timp ce el zâmbea şi dădea din cap.

“Şi cum de nu v-aţi plictisit, cum de nu v-aţi certat?” “Ei, ne-am mai certat şi noi, ca tot omul” – răspunde tot ea, râzând cu poftă. Acum, la bătrâneţe, amândoi la pensie, petrec mult timp îmrepună. Joacă bridge, au şi caiet în care îşi ţin scorul.

În rest, el se duce la cumpărături în timp ce ea deretică prin casă – dar mai încetinel, că o dor toate. Mie mi se pare că sunt nişte copii care se joacă de-a familia. Până la urmă, faptul că eşti mulţumit cu ce ai şi că-ţi păstrezi neştirbit cheful de joacă pentru unii pare destul ca să fie fericiţi pe lumea asta.

Sursa: dailymail.com

0 comments
  1. Poza de la 8:25 e GENIALA!!! Ilustrarea proverbului “baba si mitraliera” :)) Altfel… dragutza povestea. Seamana cu “The Notebook”. Insa ma tem ca e un pic demodata. SI bunicii nostri au murit impreuna. Pentru ca pe vremea aia divortul nu era la moda. Acuma este… Asa ca sansele sa gasim povesti asemanatoare se imputineaza pe an ce trece. Eu m-am consolat cu ideea ca nu e asta totul, totusi. Adica… e minunat sa mori de maina cu un barbat. Dar nu e musai sa fie si primul barbat cu care te-ai tinut de mana. Sau singurul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like