Zilele astea m-am tot gândit la mentalitatea oamenilor, în general. Mă uit în jur şi sunt uimită cât pesimism. Rareori mai vezi câte unul hotărât să dărâme munţii, sau să fie preocupat de idealuri. De altfel, nici nu e de mirare. Dacă subconştientul colectiv se construieşte din gândurile tuturor celor care s-au uitat la ştiri în fiecare seară, chiar nu avem cum să fim altfel decât dezolaţi şi plini de jale.
Eu aş vrea să existe un canal TV numai cu poveşti de succes, cu oameni care şi-au schimbat vieţile în bine şi sunt fericiţi. Să mă uit la ei şi să mă umplu de încredere că pot şi eu. Sunt sigură că femeile – cel puţin – ar aprecia un astfel de canal. Şi dacă ele şi-ar schimba modul de gândire, toată lumea ar avea de câştigat.
De fapt, asta e părerea unui mare înţelept indian, Swami Shivananda. Nu ştiu dacă aţi auzit despre el, este un „clasic” al literaturii spirituale de specialitate. Dacă vrei să citeşti despre yoga şi să înţelegi foarte clar despre ce e vorba, apelează la el cu încredere. A fost medic – deci are şi o formare ştiinţifică – şi ştie cum să vorbească astfel încât să priceapă un occidental. Pe mine m-a impresionat ce spune despre femei. Nu are deloc o atitudine superioară, chiar dacă şi în cultura lor există din plin acea latură ascetică anti femei.
Contrar ideii că femeia poartă în sine gena păcatului, ea conţine de fapt cheia izbăvirii. De ce? Pentru că dă viaţă, creşte şi ocroteşte. Asta o face să aibă, în esenţă, o natură devoţională. Dacă vrei să defineşti sacrificiul, du-te şi vizitează în primul rând o sală de naşteri. Dacă o femeie înţelege care-i treaba cu spiritualitatea, va şti cum să facă să se perpetueze ideea. Şi uite ce spune înţeleptul:
Intrebare: Exista o nemultumire generala ca Swami Shivananda, ce se presupune ca este mai presus de casta, crez, religie si sexualitate, este intotdeauna inconjurat de vizitatoare femei. Te rog, ce poti sa spui despre asta?
Raspunsul lui Shivananda: Eu nu-i impiedic pe barbati sa se aseze in jurul meu. De fapt, sunt chiar multi care ma inconjoara. Barbatii se asaza pe bancile pentru vizitatori; iar femeile, conform traditiei indiene, pe jos, in jurul mesei mele. Cand plec insa prevaleaza obiceiul european, iar barbatii din proprie initiativa, le acorda femeilor intaietate. De aceea pare ca femeile se imbulzesc in jurul meu, iar barbatii raman in urma.Dar, dincolo de acestea, nimeni nu poate nega ca femeile dau dovada de o devotiune innascuta, in timp ce barbatii au fost inzestrati cu mai multa ratiune. Devotiunea femeilor le face sa se aseze in jururl mesei mele, iar ratiunea barbatilor ii face sa puna sub semnul intrebarii decenta acestui fapt!Cand barbatul rational isi trezeste devotiunea, ceea ce obtine este o inima plina de intelegere si o expansiune a constiintei care il propulseaza catre realizarea Sinelui.Ma preocupa la fel de mult bunastarea spirituala a femeilor ca si a barbatilor; poate acord mai multa importanta indrumarii femeilor pe calea sadhana-ei. Si aceasta din 3 motive.In primul rand, exista o zicala plina de intelepciune: „ Mana care impinge leaganul carmuieste lumea.” Femeia este nascatoarea barbatului; daca ea este spirituala, nu e nici o urma de indoiala ca omenirea va fi la randul ei plina de virtuti si iubitoare de pace.In al doilea rand: in timp ce barbatii de pretutindeni alearga dupa himere, in goana lor dupa averile si lucrurile nefolositoare ale acestei lumi, femeia este cea care mentine, asa cum poate ea mai bine, dharma- legea naturala divina a universului. Femeile au nevoie de toata forta spirituala si de tot sprijinul pe care le putem oferi.In al treilea rand, fiind „jumatatea mai buna” a barbatului, stiu ca daca o femeie este orientata spiritual ea nu-si va parasi barbatul, ci il va lua cu ea pe calea spre desavarsire. Ea este sahadharmini, contrapartea barbatului, jumatatea sa complementara. Si chiar daca, in aceasta lume agitata, barbatul isi poate uita rolul pentru un timp, o femeie nu o va face. Ea va starui cu o rabdare infinita, pentru binele lui, si il va calauzi catre o viata divina.”
1 comment