O femeie are nevoie de un bărbat exact atât cât are și el nevoie de ea

Opriți robinetul cu inimioare roz și vorbele de duh, vă rog frumos. E plin netul de citate despre cum să fii fericit în dragoste. Iei de dimineață o porție motivațională de-asta și te ține până seara când – datorită ei, bineînțeles – ajungi direct în brațele iubitului ideal. În realitate nu e deloc atât de simplu.

Femeile care vibrează când văd așa ceva se împart în două categorii: una care ar face orice să intre în grațiile bărbaților și alta care se întoarce complet împotriva lor. Ambele exprimă aceeași frustrare. Prima nu-și poate găsi împlinirea prin sine însăși și crede că fericirea înseamnă să pui gheara pe un bărbat, iar cealaltă – fiindcă nu a reușit dezideratul primei categorii – face totul să demonstreze că se poate și fără. Și cu cât e mai îndârjită, cu atât e mai frustrată în adâncurile ei.

În tantra am găsit o explicație foarte interesantă referitoare la relații. Există trei faze în dezvoltarea unui cuplu. Prima, numită faza de pătrat, este cea în care el și ea sunt împreună dar încă nu se cunosc. Fiecare îl vede pe celălalt prin prisma propriei sale proiecții. Așa că poți să spui că sunt patru entități implicate: bărbatul, ce crede el despre femeie, femeia și părerea ei despre bărbat. În asemenea relații intră femeile din categoria despre care vorbeam mai sus. Cele care ar tresări la o vorbă de duh gen: Nu fii o femeie care are nevoie de un bărbat. Fii femeia de  care are nevoie un bărbat!

Cu alte cuvinte: “de acum înainte nu mă mai interesează cine sunt și ce vreau, ci cum trebuie să fiu pentru ca un bărbat să aibă nevoie de mine.” Începe să caute să intre în mintea lui, să-i ghicească nevoile și interesele și să le vină în întâmpinare, astfel încât să-i creeze lui o dependență. Poate că reușește, dar aceeași dependență o prinde și pe ea. Pentru că ea de fapt îi aparține lui. Propriile ei dorințe și aspirații sunt uitate demult pe undeva.

O altă aspirație a fetelor din aceeași categorie este să devină “rea”. O femeie rea este genul de care un bărbat nu se plictisește niciodată. O altă pistă ratată în drumul lor către sine. Pentru că dacă motivul pentru care ai devenit bad girl este ca să-i dai gata pe bărbați, ți-ai tăiat accesul la cine ești tu.

E clar că genul ăsta de învățături provine dintr-o minte care nu este capabilă să aibă decât relații în faza de pătrat. O minte care crede că “bărbații sunt așa… femeile sunt pe dincolo”. Dar încă e departe de a-și pune problema să se uite cu atenție să afle cum este de fapt un anumit bărbat sau o anumită femeie – care fiecare este unic. Sigur că există tipare pe care, mai mult sau mai puțin, le urmăm cu toții, dar dacă vrei să intri un pic mai profund în problemă, nu te mai grăbești să pui etichete.

Te îndrepți către o fază superioară a cuplului din perspectiva tantrică, faza de triunghi. Aici, cei doi își concentrează atenția și energia către o motivație comună. Sunt trei entități implicate: femeia, bărbatul și idealul. Dar încă nu au înțeles pe deplin ce trebuie făcut. Aici se încadrează inepția aceea cu doi oameni care se iubesc nu se uită unul în ochii celuilalt, ci privesc amândoi în aceeași direcție.

Și care-i poanta? Mă uit în aceeași direcție și cu colegul, și cu prietenul, și cu mama și cu tata. Dacă nici când ne iubim nu ne privim în ochi, atunci de ce mai avem ochi?! E mai bine decât în faza de pătrat, dar încă nu e faza de cerc, de unde începe de fapt relația de cuplu în adevăratul sens.

În faza de cerc, cei doi sunt contopiți într-o singură entitate. Când unul îl privește pe celălalt, e ca și cum s-ar privi pe sine însuși. Nu numai că au aceleași vise și aspirații, dar se identifică total. Jung spunea că, la mod esențial, fiecare din noi conținem și o parte a genului opus. Arhetipurile masculin și feminin – animus și anima – sunt prezente amândouă atât în bărbat cât și în femeie. Pentru a ajunge la o împlinire totală de sine – și astfel să-ți îndeplinești scopul vieții – trebuie să-ți cunoști și să-ți asimilezi profund și arhetipul opus. Ca femeie, așa-numitul “bărbat interior”, ca bărbat, “femeia interioară”. Să faci să trăiască în tine androginul, ființa completă care a fost creată așa de Dumnezeu.

Realizezi că femeile au tot atâta nevoie de bărbați pe cât au bărbații nevoie de femei. Nu la modul dependent, ci natural, cosmic. Yin și yang există împreună, se definesc unul prin celălalt. Niciunul nu este mai important decât celălalt sau superior sau inferior. Doar că fiecare trebuie să-și cunoască rostul și rolul. Femeia nu trebuie să vrea să devină bărbat și nici invers. Ei funcționează perfect împreună, ca într-un dans în care armonia e dată de întreg, în care fiecare își știe pasul. Ea nu vrea  să  aibă mușchi suplimentari pentru ca să-l ridice pe el deasupra capului – asta e treaba lui. El nu vrea să-și pună floricele în păr și să tremure sfios din gene. Asta face ea, și de aceea sunt minunați.

Din fericire, lucrurile evoluează. Nimeni nu se va mulțumi la nesfârșit cu faza de pătrat. Cu puțin efort, am găsit și un citat din faza de cerc. Să sperăm că vom ajunge și acolo vreodată, eu îmi doresc.

 

0 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like