Nu vă luaţi după Banca Mondială, ascultaţi ce spun oamenii reali. Ei au toate soluţiile

[ted id=1248 lang=ro]

Majoritatea oamenilor cred că pentru a fi fericit trebuie să te afli în ipostazele cele mai abundente pe care ți le poate oferi viața. Cea mai scumpă educație, cea mai luxoasă casă, cel mai profitabil job, cele mai opulente situații.

Bunker Roy e un indian care a fost crescut într-o familie cu asemenea credințe. Când a ajuns la vârsta la care avea înainte toate posibilitățile, a ales ceva ce a făcut-o pe mama lui să nu-i mai vorbască o vreme.

Cum adică să te duci să muncești într-un sat, după tot ce am investit în tine?! Dar Bunker Roy avea o viziune mult mai cupinzătoare asupta vieţii încât să fie mulțumit cu un conformism de duzină. A fondat o școală extraordinară în care învaţă femeile şi bărbaţii din mediul rural — mulţi dintre ei analfabeţi — să devenină ingineri specialişti în exploatarea energiei solare, artizani, stomatologi şi medici în propriile lor sate.

Se numeşte Colegiul Barefoot (Desculţ) și este deschis pentru oamenii simpli din toate țările sărace care au nevoie. M-a impresionat în mod deosebit felul în care apreciază femeile, cu puterea lor imensă de a transforma lumea la modul practic și imediat (toată lumea cred că știe ce înseamnă “acum” pentru o femeie).

Și m-a impresionat discursul de la sfârșit, în care spune că soluțiile pentru problemele omenirii nu trebuie căutate în afară, ci în interior. Că ar trebui să ascultăm oamenii care au soluţiile şi care de multe ori sunt chiar în faţa noastră.

“Nu ascultaţi de Banca Mondială, ascultaţi ce spun oamenii de pe pământ. Ei au toate soluţiile din lume”.

O mărturie superbă despre ce se poate face dacă avem scopuri clare şi suntem deschişi pentru a găsi mijloace reale şi efective, fără prejudecăţi. O atitudine de geniu de care avem cu toţii o nevoie acută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like