Îndrăzneşte să fii liber!

“Dacă vrei ceva ce n-ai mai avut trebuie să faci ceva ce n-ai mai făcut” – circulă o vorbă printre noi. Ne place să credem că suntem liberi, dar de fapt nu dorim decât să fim lăsaţi să facem ceea ce avem chef. Dorinţele şi plăcerea sunt motoarele care funcţionează în noi la turaţie maximă. Numai că direcţia este dată de altceva, ceva care dacă nu e treaz înăuntru, altcineva ne ghidează dinafară. Pentru cine nu e capabil să-şi ia hotărârile, o să hotărască întotdeauna altcineva.

Dorinţele şi plăcerea te fac să fii susceptibil de a fi manipulat. Cineva care-ţi ştie dorinţele, ştie ce să-ţi dea pentru a te duce acolo unde vrea. Tu te simţi liber, pentru că eşti satisfăcut şi faci ce ai chef. Dar asta nu te asigură de libertate. Pentru că dacă ţi se taie deodată obiectul dorinţei, te trezeşti brusc suferind şi fără rost. Unde e libertatea ta atunci? Dacă nu eşti prea focalizat asupra pierderii tale, se poate să-ţi dai seama că libertatea înseamnă altceva.

Libertatea adevărată nu se defineşte faţă de ceilalţi – pentru că atunci întotdeauna va fi cineva care să vrea exact invers decât tine şi la un moment dat lumea poate deveni un loc prea strâmt pentru toţi. Adevărata libertate se defineşte între tine şi tine. Atunci când nimic dinafară nu te mai poate scoate din starea de fericire interioară, când tot ceea ce ai putea să pierzi te lasă egal – nu indiferent – nu mai poţi fi manipulat după dorinţele tale. Pentru că poţi oricând să renunţi la fiecare din ele. Abia atunci nu mai are nimeni cu ce să te “prindă”.

De unde ştii unde-ţi sunt limitele, cu ce te poate cineva manipula? Uită-te ce te doare cel mai tare. Mai uită-te o dată. Câtă vreme ţi-e frică de un lucru, îl vei evita. Câtă vreme ai ceva de evitat, grija faţă de el te va urmări pretutindeni. Până când nu-l confrunţi, nu ai cum să fii liber. După cum se vede în film, confruntarea e imaginară. Crezi că ceea ce vezi este realitatea, dar realitatea o vezi prin simţuri, care ştii prea bine cât de imperfecte sunt. E suficient să apună soarele, pentru ca totul să fie înghiţit în umbre. E suficient să ai un deranjament la stomac pentru ca o prăjitură delicioasă să ţi se pară amară. Nu fii sigur că ceea ce vezi din prima e real.

Singurul mod de a scăpa de o limitare e… să n-o mai ai. Nimeni nu va face în locul tău aceasta. Îndrăzneşte şi pune-te exact în situaţia care nu-ţi convine. Zâmbeşte-i, ai toate şansele să fii liber.

0 comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like