Mădălina vrea să ne sinucidem cu toţii?

Mădălina Manole s-a sinucis. O ştire cutremurătoare care ne-a zguduit. Îmi pare nespus de rău când aud despre cineva care a făcut asta, cu atât mai mult cu cât ştiu că nu-şi va rezolva problemele care l-au împins să facă un asemenea gest, ba chiar “dincolo” îi va fi cu mult mai greu. Dar nu ai cum să înţelegi aşa ceva decât în măsura în care crezi că “dincolo” înseamnă ceva. Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu cred, iar sinucigaşii fac parte din această categorie. N-o să încep din nou să vorbesc despre misterul şi sensul vieţii – deşi n-ar fi o idee rea – altceva mă nedumereşte pe mine. De fapt deja nu mă mai nedumereşte, deja mă deranjează. Circul din media.

OK, nu poţi să ignori o astfel de ştire, oamenii sunt însetaţi de “sânge”, se va vinde ca pâinea caldă. Dar deja am deviat. Cu ce substanţă s-a sinucis Mădălina – gramajul exact. Câţi oameni s-au sinucis pe zi de atunci. Ce alte metode au ales alţi sinucigaşi. Cu cât a crescut rata sinuciderilor de atunci. Cât de celebră a devenit Mădălina după moarte. Psihologii evaluează consecinţele, motivele, multitudinea de aspecte – şi nu ştiu cum, parcă le dă cu plus!!

Unii dau vina pe conjuncturile astrologice, şi nu neg că ar putea avea dreptate. Dacă însă toţi oamenii care au nu ştiu ce cuadratură nefastă s-ar apuca să se sinucidă, unde am ajunge? Înţeleg că sinuciderea Mădălinei Manole e o ştire, dar nu-mi place direcţia în care a fost folosită. Dacă, de exemplu, în loc să ne invite pe toţi să ne sinucidem – acum că avem reţeta exactă, avem şi motive, şi model şi conjunctura astrologică “favorabilă” – ne-ar povesti cineva despre consecinţele acestui gest în lumea de dincolo? Dacă s-ar folosi exemplul pentru a ne face să medităm asupra sensului vieţii şi asupra a ceea ce putem să schimbăm în bine pentru a ajunge să nu mai avem nevoie să ne sinucidem?

Din păcate, în zilele noastre foarte puţină lume mai e preocupată de a-şi căuta măcar menirea, darămite să şi-o şi îndeplinească! Ceea ce suntem învăţaţi în mod stăruitor este că în lume se întâmplă lucruri tragice din ce în ce mai mult – de la cataclisme naturale până la criza economică. Şi ca o încununare a răului din lume, vedetele ajung să se sinucidă! Oamenii mor de simpatie dar nu înţeleg nimic. Aş vrea o altfel de presă, cu un altfel de scop. E clar că are multă putere, dar ce face cu ea?

0 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like