Ne pregătim pentru o revoluție erotică? Interviu cu Aida Călin

Cum a ajuns erosul să devină această „Cenușăreasă” a lumii în care trăim? Oamenii se mulțumesc în cel mai bun caz cu o sexualitate de agrement, lăsată pe ultimul loc al preocupărilor care „chiar contează”. Se practică încă sexul vinovat, pe ascuns, cu rușine, deși toată lumea recunoaște că el are în spate energia vieții iar publicitatea o exploatează în exces pentru că – nu-i așa? – „sexul vinde”.

Dar iată că din ce în ce mai multe voci se ridică pentru a reabilita această energie care ține de nevoile noastre cele mai profunde, de fapt, și pentru a-i reda strălucirea de altădată. Altădată, când? – o să întrebați. Vedeți cât de mult nu suntem la curent?

Am stat de vorbă cu Aida Călin, psiholog, trainer și life coach care pregătește un curs de Kama Sutra pentru femeia modernă. Secretele plăcerii conștiente. Să vedem, doamnelor, ne putem scutura de praful dezamăgirii, rușinii și fricii, și să privim în față această energie care ne animă și ne definește?

Aida oferă o serie de webinare pe această temă, unul a avut loc deja, și, dată fiind participarea entuziastă a peste 200 de femei, va mai oferi încă unul joi 21 mai, între 19:30-21:30. Dar înainte de orice, haideți să vedeți cum a decurs discuția mea cu Aida.

Cum a ajuns erotismul să devină această „Cenușăreasă” a societății contemporane? E doar o chestiune de divertisment care e pe ultimul loc pe lista priorităților, nimeni nu îl abordează sistematic, este derizoriu și cumva s-a perpetuat și această mentalitate cum că ar fi un păcat și mai bine ne ferim, mai bine stăm la distanță și practic îl neglijăm.

Pe de o parte există preocupările societății legate de sexualitate și de a face sex – care sunt debordante – iar pe de altă parte, sexualitatea este văzută doar ca o modalitate de satisfacere a unor nevoi primare, care sunt auxiliare vieții. Eliberarea de anumite tensiuni interioare care se relaxează în momentul în care bărbatul ejaculează sau apare descărcarea în cazul femeii.

Multe femei, datorită faptului că pentru ele nu e împlinitoare această abordare, refuză din ce în ce mai mult și își reprimă sexualitatea. Multe dintre ele zic că „mie nu-mi place”, „pe mine nu mă preocupă”, „eu nu-s făcută pentru așa ceva”. Plus povestea despre sexualitatea ca păcat și ca viciu. Ceea ce noi am propus este o combinație între o viziune occidentală mai puțin cunoscută, despre care a vorbit Wilhelm Reich (energia orgonică și faptul că sexualitatea este o parte foarte importantă în sănătatea fizică și psihică a omului), și tradiția orientală, tantrică și taoistă.

Din această perspectivă am vorbit la webinar despre două tipuri de abordări: plăcerea erotică conștientă și plăcerea sexuală obișnuită, care e inconștientă. Am vorbit despre care sunt aliații, care sunt inamicii, de ce să trăim plăcerea conștientă – și chiar am făcut un fel de paralelă între cele două aspecte.

Am fost uimită că foarte multe femei au înțeles, și de fapt nu e prima dată când întâlnesc situația asta. Pentru că femeile, în interiorul lor, caută această conectare la suflet. De aceea pe ele nu le satisface, nu le împlinește, nu le face fericite un raport sexual obișnuit care se termină după cinci minute.

De aceea, atunci când le vorbești despre faptul că putem să facem dragoste și să ne conectăm la suflet, că plăcerea nu este viciu ci devine o virtute, pentru că te deschide către spiritualitate, te conectează la sufletul tău și chiar la sufletul celuilalt, te ajută să empatizezi, să creezi o relație de cuplu mult mai stabilă, mai profundă, pe alte niveluri – atunci femeile pur și simplu înfloresc, devin atât de curioase… Chiar au pus foarte multe întrebări: cum se face practic, concret trecerea asta, dacă bărbații le abordează pe nivelul sexual ele ce să facă în continuare, cum să direcționeze discuția pentru a ajunge în zona mai elevată?

Tocmai asta este și ideea acestui program, pentru că de-a lungul timpului am făcut mai multe workshopuri sau întâlniri în care discutam despre lucrurile acestea, dar nu se produceau transformări reale, pentru că e nevoie de mai mult ca femeia să înțeleagă și să facă niște pași reali, autentici, în care ea să producă niște transformări în interiorul ei și să aibă rezultate în această direcție. Să înțeleagă și să aibă timp să aplice în timp real tehnicile, metodele.

E nevoie să fie într-un cuplu ca să poată să practice metodele pe care le expui?

Nu, nu este nevoie să fie într-un cuplu. În primul rând trebuie să ajungem să ne cunoaștem pe noi și să ne simțim noi însene femei înfloritoare, să ne activăm senzualitatea, să ne activăm feminitatea și calitățile feminine și să ne simțim bine și fericite cu noi însene.

Mai ales în cazul celor care nu au o relație, aceasta este o condiție fundamentală. Pentru că dacă tu nu ești înfloritoare și plină de energie, și dacă energia ta erotică nu e activă, atunci nu vei atrage o relație împlinitoare. În modul acesta, și pentru femeile care sunt singure, programul vine să le pregătească să primească, să întâlnească, să atragă un bărbat pe un nivel corespunzător cu ceea ce ele vor obține.

Chiar am văzut de-a lungul timpului în mod evident această transformare a femeilor. De multe ori le zic: „N-avem cum să-l atragem pe Făt Frumos – mai ales femeile intelectuale și cu anumite standarde – dacă nu suntem Ileana Cosânzeana”.

De aceea noi trebuie să ne pregătim. Mai e și fenomenul de rezonanță: dacă eu vibrez pe o frecvență de vibrație elevată, dacă eu eman în universul ăsta starea de fericire, de voioșie, de jucăușenie, de împlinire, de firesc pe plan erotic, atunci asta o să primesc și eu. Și bărbații care se vor apropia de mine vor vedea cum sunt și vor rezona cu vibrația asta implicit, fie că așa sunt ei, fie că ei vor simți atunci nevoia să se manifeste pe frecvența respectivă de vibrație.

Cum ai ajuns tu să descoperi aceste elemente? Cum ai ajuns să-ți dai seama că sunt importante pentru o femeie și care sunt consecințele acestor descoperiri în viața ta? Cum te-au ajutat pe tine în primul rând?

La începutul vieții mele amoroase nu simțeam foarte mult. Îmi plăcea să fiu cu iubitul meu. Iubeam, eram îndrăgostită, făceam dragoste dar, propriu-zis, nu simțeam foarte multe lucruri. Chiar plăcerea era destul de diminuată. Și simțeam că trebuie să mai fie ceva.

Norocul meu a fost că am întâlnit și un iubit care a avut această înclinație către sexualitatea pură, către erotism, mi-a acordat atenție, s-a aplecat asupra faptului de a mă cunoaște pe mine din punct de vedere erotic și atunci, cu ajutorul lui și împreună cu el, gradat am început să mă descopăr.

Mi-am descoperit pragurile de plăcere, am descoperit că pot să am orgasm, am descoperit ce diferență mare este atunci când ai orgasm și când nu ai orgasm, după aceea mi-am dat seama că există mai multe tipuri de orgasm; inițial aveam numai orgasm clitoridian, și când am descoperit orgasmul vaginal a fost „uau!”

Gradat am descoperit prin experiențele mele personale toate tipurile de orgasm, care te fac pur și simplu să ai acces la alte și alte stări, chiar de a-l cunoaște, de a-l simți, de a-l percepe pe celălalt. Bucuria de a trăi împreună cu celălalt, stările acestea de plăcere elevată, de comuniune din ce în ce mai profundă sunt absolut deosebite.

Chiar la începutul vieții mele amoroase, acum mulți ani, la câtva timp după ce am început să simt toate lucrurile acestea, aveam câteva prietene și ne întâlneam, discutam, ne împărtășeam din experiențele personale. Eram exact în acea perioadă a vieții când abia aștepți să cunoști, să descoperi, să simți mai mult. Am început să ne dăm seama că atunci când suntem împreună în grup beneficiem de foarte multe avantaje.

Unul dintre ele este că poți să te cunoști pe tine însăți din mai multe perspective. Poți să te regăsești, să te exprimi mai firesc, mai ușor, pentru că în energia feminină ești ca la tine acasă. Ca peștele în apă. Și atunci mi-am dat seama că femeia are nevoie în primul rând să se infuzeze de energie feminină, să și-o recunoască, să și-o accepte, s-o îmbrățișeze, să se iubească pe ea însăși și să iubească și femeile în general ca astfel, intrând în starea de armonie cu sufletul ei, ea să poată să interacționeze apoi cu natura masculină.

Și, de pe poziția asta, această întâlnire a bărbatului, a masculinului, este mult mai împlinitoare și cu adevărat poate să aibă succes.

Am avut și momente în viață când eram după o relație care a dispărut brusc sau am suferit și ne-am separat. În momentul când simți acel gol în suflet, când ești tristă, atunci energia ta feminină este foarte mult diminuată. Încrederea în sine, starea ta de înflorire ca femeie este la minimum. Și atunci tu, ca femeie, când te afli în fața unui bărbat, nu ai prea multe de spus. Și nici de simțit.

Am considerat că e foarte important ca femeia să revină întotdeauna la ea însăși, în orice moment al vieții. Fie că trece prin crize relaționale sau că e foarte bine, fie că are o relație împlinitoare sau mai puțin împlinitoare, ea trebuie să facă aceste breșe în viața ei, în care să revină la sufletul ei și la viața ei interioară, ca apoi să poată să se polarizeze cu bărbatul și chiar să-și asume rolul ei de femeie cu adevărat.

Care sunt consecințele, din punct de vedere personal și chiar social, ale faptului că femeile ajung să fie neîmplinite?

În primul rând apare această stare de frustrare foarte mare și femeia devine foarte iritabilă. Energia ei erotică se acumulează și stagnează pe primele chakre. Ea nu-și dă seama, nu știe ce se petrece; devine neîmplinită, nemulțumită, critică – se amplifică niște aspecte care nu o fac fericită nici pe ea, și nici pe cei din jurul ei.

Asta se reflectă în plan personal, căci relațiile cu ceilalți devin tensionate, iar relația cu ea însăși nu este bună, pentru că ea nu e mulțumită nici de ea, nici de ceilalți. Iar în plan profesional de asemenea se reflectă, pentru că un om care nu este fericit și împlinit nu va avea rezultatele scontate. Succesul apare atunci când omul își găsește echilibrul și e capabil să se focalizeze asupra a ceea ce își propune.

Energia sexuală feminină este foarte oscilantă. Induce femeilor aceste stări de oscilație. Poate aici e cel mai mare pericol și cel mai mare dezavantaj al femeii în societate. Și poate că și din acest motiv femeile nu reușesc să ajungă și să rămână constant în cele mai înalte poziții în plan social, pentru că femeia, mult mai mult decât bărbatul, are aceste stări oscilatorii, care sunt corespondente cu ciclul menstrual.

O viață amoroasă, erotică, împlinitoare poate s-o ajute foarte mult să-și stabilizeze nivelul de vibrație și să elimine aceste oscilații. Asta pot s-o spun și din experiența mea, pentru că am văzut în ani de zile în care eu încă nu mă centrasem, nu mă echilibrasem interior, aceste oscilații constante și perioade în care pur și simplu eram „scoasă din uz” sau îmi propuneam să fac anumite lucruri, dar era mult mai greu.

Unul dintre semnele de care eu râdeam tot timpul era când mă aflam la volan. Când eram la menstruație sau înainte, pur și simplu mă orientam foarte greu, parcam foarte greu, reflexele erau greoaie. Și asta mi-a arătat foarte clar că așa se petrece cu totul în perioadele respective în viață. Ești, pur și simplu, foarte bulversată.

O viață erotică împlinitoare vine să polarizeze energia asta feminină care e debordantă și greu de controlat, și o echilibrează. E lucrul de care femeia are foarte mult nevoie. Și asta vrem să facem în cadrul acestui program.

Există o conexiune între traume psihologice și sexualitate? Cu alte cuvinte, putem vindeca traume emoționale cu ajutorul energiei erotice?

Da, categoric, atunci când reușești să faci dragoste și când începi să ai stări de orgasm, să intri în comuniune cu ființa cu care faci dragoste, să simți că iubești profund, ai acces la o zonă a sufletului tău, a ființei tale mult mai profunde.

Traumele de obicei sunt reprimate la nivelul subconștientului. Atunci când noi ne accesăm sufletul sau – dacă ar fi să vorbim în limbajul practicii yoga – anumite corpuri subtile, de acolo putem chiar să „ardem” traumele, chiar să le eliminăm complet.

Mai mult decât atât, există forme de orgasm care scot la suprafață traumele respective și le elimină complet. Un asemenea exemplu este orgasmul punctului G.

Da, putem să ne vindecăm făcând dragoste, ceea ce este extraordinar, pentru că nu trebuie să stai să plângi, să retrăiești, să treci prin calvarul acela iar și iar, ci pur și simplu te poți vindeca prin plăcere.

E ca și când creierul își face o „baie de plăcere”. Chiar se spune că, atunci când femeia are orgasm, creierul se activează în proporție de 80%. Atunci e logic. Plus că se vede și după starea pe care o avem după ce facem dragoste mai mult timp, cu stări profunde, intense…

Există o diferență între energia sexuală și energia erotică?

Energia sexuală este o energie de bază a ființei noastre, care are un rol foarte bine definit: ajută specia umană să procreeze și să se mențină în timp. Tendința omului de a procrea este naturală și firească. De aceea se mențin aceste tendințe de a face sex în vederea procreării.

Dacă vrei să faci un copil, bineînțeles că e necesar ca bărbatul să ejaculeze și să se producă întâlnirea dintre spermatozoid și ovul pentru a da naștere unei noi vieți.

Însă ceea ce noi propunem prin așa-zisa „revoluție erotică” este o altă abordare și chiar o altă energie mult mai elevată, care nu are această tendință descendentă de a ne duce în materialitate, de a crea în planul acesta fizic, ci are exact sensul opus, acela de a ne ridica din materialitate, din planurile gregare și obișnuite, folosind tot întâlnirea dintre masculin și feminin, dar pe baza iubirii. Acesta e ingredientul care face diferența și care aduce și ridică energia, și care ne poate ajuta să experimentăm altceva, adică acel ceva de dincolo de lumea aceasta.

Poți să simți acea comuniune cu sufletul celuilalt, să ai acces la aspectele profunde ale sufletului tău și al celuilalt și, mai mult decât atât, la aspectele profunde universale, chiar la comuniunea cu Dumnezeu.

Aici este diferența majoră între a face sex ca păcat și a face dragoste ca virtute.

Pentru că de fapt este păcat într-adevăr să faci sex, atâta vreme cât asta te ține în materialitate și cât nu vrei să procreezi. Și devine o virtute atunci când tu folosești energia asta și o ridici și chiar o duci ca un dar către Dumnezeu, făcând ca relația dintre tine și ființa iubită să înflorească și să fie un rod pe mai multe niveluri – comuniunea sufletului, comunicarea subtilă, stările de empatie, deschiderea către alte dimensiuni paranormale șamd.

În tantra e cunoscut faptul că a face dragoste poate fi un prilej de a pătrunde în alte dimensiuni.

Ce este acest „Etern feminin” și cum ne ajută conectarea cu el?

Este așa: eu ca femeie sunt o floare, și fiecare femeie este o floare unică – cu parfumul ei, culorile ei, calitățile ei feminine specifice. Și noi toate împreună suntem un buchet, care de fapt este această sursă universală a vieții. În momentul în care eu ca femeie accesez „buchetul”, care conține toate atributele și calitățile feminine, atunci e ca și cum eu am acces la o sursă infinită de posibilități și pot să mă încarc din nou și din nou atunci când am nevoie. Sau aleg o anumită floare care îmi place, pentru că vreau să împrumut și eu calitățile respective.

Este o modalitate prin care noi putem să ne redescoperim dintr-o altă perspectivă, să ne trezim calități pe care încă nu le avem trezite. Sau să ne vindecăm anumite aspecte ale feminității noastre care au fost rănite, traumatizate și astfel, prin raportarea la această sursă care este continuu perfectă, ne realiniem la natura noastră feminină esențială. Este un ajutor extraordinar care funcționează de fiecare dată.

Mai ales că femeile sunt extrem de sensibile. De fiecare dată când lucrez cu femeile cu aceste lucruri, deși par abstracte și intangibile, femeile sunt copleșite și curg lacrimi, și ele se regăsesc într-o formă a lor completă și perfectă.

În ce constă inteligența erotică?

Este o abilitate de a interacționa cu aspectul polar opus, de a înțelege care sunt nevoile, ritmurile, de a te cunoaște pe tine ca femeie senzuală, erotică, de a-ți cunoaște propriul erotism, de a ști de ce ai nevoie și de ce nu, ce-ți place și ce nu-ți place.

În același timp, de a putea să empatizezi și cu celălalt, de a-l simți, de a-i oferi suportul și susținerea, de a-i împlini dorințele sau nevoile. E un aspect pe care fiecare femeie e necesar să și-l dezvolte. Sunt câteva mici secrete pe care dacă femeia începe să le cunoască, cu ușurință poate să jongleze cu interacțiunea aceasta senzuală.

Ce este extazul amoros și de ce am avea nevoie de el?

E un apogeu al plăcerii erotice, al stării de orgasm. Există o anumită gradație în trăirea stării de plăcere. De la o simplă excitație care crește și crește, până ajungi la o stare de orgasm care și ea poate fi trăită pe diferite niveluri. Atunci când descriem tipurile de orgasm, descriem de asemenea și nivelurile la care se trăiesc aceste stări și nivelurile de plăcere.

Cu cât plăcerea devine din ce în ce mai elevată și mai extinsă, ea îți cuprinde tot trupul, nu mai este focalizată numai la nivelul unei anumite regiuni a corpului, se expansionează, te cuprinde cu totul și mai mult decât atât, îți cuprinde și părțile subtile, cele pe care nu le vedem, mintea este complet redusă la tăcere, sufletul înflorește și gradat te duce către acest extaz amoros în care de fapt te contopești cu Totul.

Te contopești cu cel pe care-l iubești, simți că nu mai există diferență între tine și el, chiar simți fizic că, atunci când îl atingi nu atingi pe altcineva, ești chiar tu, o prelungire a ta, simți această uniune a sufletelor foarte profundă și, de asemeni, ceea ce este cel mai extraordinar, simți această infuzie completă a divinității, a prezenței unei conștiințe universale în tot.

Poate să fie o experiență pe care o trăiești efectiv când faci dragoste. Atunci când se întrunesc mai multe aspecte și când există această aspirație interioară a sufletelor celor doi de a se contopi prin iubire în Dumnezeu sau în conștiința universală, a face dragoste nu devine numai satisfacerea unor plăceri, sau „hai să ne bucurăm și noi că suntem împreună”, ci o ocazie sau o oportunitate a celor doi de a descoperi universalul, chiar pe Dumnezeu.

Atunci când două suflete care ard în iubirea de Dumnezeu se întâlnesc, pot să trăiască atunci când fac dragoste aceste stări de extaz amoros care sunt absolut copleșitoare și care sunt tangente cu extazul mistic pe care sfinții sau sfintele îl descriu.

Am avea nevoie de el ca să ieșim din noi înșine și din separarea asta care ne face nefericiți. De fapt, marea noastră nefericire este atunci când ne simțim singuri, când ne simțim separați, când nu ne simțim iubiți și trăim în această „cutiuță” care este eul nostru limitat. Când reușești să ieși din această „cutiuță”, stările de fericire care apar sunt mult mai stabile. Și de fapt este ceea ce caută toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like