Tao pentru longevitate

4436912-1534234787-latest

Paşi mărunţi, viaţă lungă – spune o vorbă din bătrâni, care ar fi pe placul taoiştilor. Ce trebuie să mai faci, în afară de a trăi lent, pentru a trăi mai mult?

Marii înţelepţi chinezi, practicanţi ai taoismului, trăiau în medie circa 150-200 de ani, iar unii dintre ei se apropiau chiar de 300. Pentru ei nu era ceva neobişnuit. Într-adevăr, dacă se face un calcul referitor la raportul dintre vârsta copilăriei şi totalitatea vieţii, comparativ cu diferite specii de animale care trăiesc în mijlocul naturii, oamenii ar trebui să aibă o durată de viaţă de minimum 150 de ani. „De ce trăim atât de puţin?” – a întrebat-o Împăratul Galben pe Fata Simplă în urmă cu circa cinci mii de ani. Răspunsul ei este la fel de actual şi astăzi: „Pentru că nu cunoaştem secretele taoiste”.

Ani, respiraţii şi bătăile inimii

Acestea sunt măsurile după care îşi calculează viaţa un taoist. Dat fiind că fiecărui om îi sunt repartizate un anumit număr fix de respiraţii şi de bătăi ale inimii, cel mai înţelept lucru pe care îl poţi face în primul rând, dacă vrei să trăieşti mai mult, este să măreşti cât mai mult durata dintre ele. Pentru a respira mai rar şi a avea, drept consecinţă, bătăile inimii mai rare, este necesar să înveţi să-ţi păstrezi o stare de calm profund mai tot timpul. Nimic nu-ţi dă peste cap întregul sistem ca o izbucnire bruscă emoţională. Emoţiile intense, care fac ca ritmul cardiac să crească rapid, sunt mari consumatoare din timpul vieţii, din punct de vedere taoist. De asemenea, pentru bărbaţi, lungimea vieţii se mai măsoară şi în numărul de ejaculări, iar pentru femei în numărul de cicluri menstruale. Prin respectarea unei diete sănătoase şi prin practica unor exerciţii speciale, acestea pot fi rărite şi transformate în alte tipuri de energii, superioare. Consecinţa este păstrarea unei stări de vitalitate şi sănătate excelente un timp cât mai îndelungat.

Taoişti celebri longevivi

Împăratul Galben a plecat urechea la sfaturile Fetei Simple, care cunoştea secretele taoismului, şi drept urmare a trăit 111 ani. Legenda spune că Lao Tze, autorul celebrului tratat Tao Te King, a trăit în jur de 160-200 de ani. Cel mai mare medic chinez al tuturor timpurilor este, în asentimentul tuturor chinezilor, Sun Ssu-mo, care a trăit între anii 581-682 era noastră, ceea ce înseamnă că a murit la 101 ani. În anul 1939, un ziar important din China publica povestea lui Wan Hsien, care la vârsta de 135 de ani nu arăta mai mult de 50. Avea părul grizonat, dar în rest nici un semn al bătrâneţii. Secretul lui era aerul rarefiat de munte unde trăise în cea mai mare parte a timpului, dar şi unele plante medicinale speciale. Botanistul taoist Lee Ching-yuen avea 256 de ani când a murit, şi tocmai se însurase cu cea de-a 24-a soţie. Analele taoiste abundă în prezentarea unor personaje longevive care practicau sexualitatea controlată, luau plante de leac, mâncau raţional şi făceau exerciţii speciale. Ce ne-ar împiedica şi pe noi să învăţăm de la ei?

Poluarea ne scurtează viaţa

Majoritatea taoiştilor contemporani cred că este imposibil să atingi vârste înaintate dacă trăieşti într-un oraş mare. Sulful, plumbul, monoxidul de carbon din aer, clorul din apă şi alte substanţe toxice pe care le inhalăm sau chiar le ingerăm prin intermediul aditivilor alimentari artificiali, fac imposibil echilibrul necesar unei vieţi armonioase. Ei recomandă alegerea unor localităţi mai mici, eventual la poalele munţilor, unde aerul este mai curat şi alimentele pot fi pe cât posibil cultivate în grădina casei.

Plante şi exerciţii

Totuşi, putem să ne prelungim durata vieţii peste limită dacă respectăm câteva reguli simple. Practica exerciţiilor taoiste ne ajută să învăţăm să ne menţinem organismul cât mai echilibrat. Apoi, pe lângă o alimentaţie bazată în proporţie foarte mare pe crudităţi şi hrană naturală, anumite plante de leac fac minuni. Ginsengul este una dintre cele mai renumite, şi ea trebuie să facă parte din dieta zilnică a unui taoist care ţine la longevitatea sa. Lee Ching-yuen, despre care am vorbit mai sus şi care a trăit 256 de ani, obişnuia să consume frecvent o plantă numită buricul apei, în limbaj ştiinţific cunoscută ca Hydrocotyle asiatica minor, care a fost ulterior studiată de oamenii de ştiinţă. Ei au descoperit că există un alcaloid puternic în frunzele şi seminţele ei, ce au efecte de întinerire asupra nervilor, celulelor şi sistemului endocrin.

Sexualitatea controlată

Sexualitatea controlată are un rol hotărâtor în menţinerea unei durate de viaţă cât mai lungi. În mod normal, statisticile arată că femeile trăiesc în medie cu 5-10 ani mai mult decât bărbaţii. Taoiştii cred că acest lucru se datorează abundenţei de energie yin pe care ele o au în mod natural. Nu este şi cazul bărbaţilor, care trebuie să fie foarte atenţi cu energia lor yin ce este mult mai arzătoare şi deosebit de preţioasă, întrucât conţine forţa vieţii. Evitarea ejaculării la bărbaţi şi micşorarea fluxului menstrual în cazul femeilor, sunt condiţii de bază.

Purificarea, cel mai important lucru

În era colonului iritabil şi a constipaţiei cronice, purificarea sângelui de elementele poluante s-ar putea să fie cel mai important lucru pentru a reuşi să ne mărim durata vieţii. Nici nu trebuie să ştii multe informaţii taoiste, e de ajuns să te abţii de la fumat, droguri, alcool, excesul de cafea şi produse care conţin mulţi aditivi alimentari ori sunt produse la scară industrială.

Articol publicat în revista Plafar.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like