Singurătatea la control – cum te ajută, cum te încurcă

the_birdkeeper__s_lament_by_Amuletz

Îţi place să te izolezi sau suferi când nu e nimeni prin preajmă? Ce faci când nu te vede nimeni? Află cum îţi influenţează personalitatea momentele de solitudine

 „Singurătatea este pentru spirit ceea ce este dieta pentru corp” – a spus cândva un înţelept. Mulţi oameni se vaită de singurătate, dar puţini îşi dau seama cât de mult ar putea să profite de pe urma ei. Câtă vreme nu apare ca urmare a unei fugi, şi câtă vreme nu e însoţită de tristeţe şi de alte sentimente negative, singurătatea este o stare necesară, în care rămâi numai cu tine şi îţi încarci bateriile.

 Cum te simţi cu tine?

 Un alt înţelept spunea că „Dacă te simţi prost în singurătate înseamnă că te afli într-o companie proastă”. De fapt, a te simţi bine atunci când nu mai este nimeni prin preajmă este un semn de sănătate psihologică, chiar spirituală. În acele momente îţi faci planuri de viitor, îţi propui scopuri, te analizezi, îţi dai seama ce-ţi doreşti şi ce nu. Îţi clădeşti stima de sine şi te cunoşti cu adevărat.

Când eşti cu cineva, oricât de apropiat, nu poţi să faci abstracţie de prezenţa sa. Orice ai face, nu vei scăpa de o reacţie din partea sa, şi din acest motiv, nu vei putea fi sută la sută naturală.

 Singurătatea cu ceilalţi

 Există şi situaţii în care te simţi singură când eşti cu ceilalţi. E un sentiment de gol, de a fi neînţeleasă, care poate apărea chiar şi într-un cuplu. Cu toate că ai nevoie de momentele tale cu tine, este esenţial să comunici cât mai profund cu ceilalţi. Oamenii au nevoie să-şi împărtăşească sentimentele, să-şi exprime emoţiile. Au nevoie de apreciere, de acceptare, de iubire. Atunci când acest mod de comunicare nu apare, singurătatea care îi ia locul este greu de suportat, chiar devine patologică. Alternanţa dintre momentele de solitudine şi cele de colectivitate sau în cuplu face parte din înţelepciunea de viaţă a fiecăruia.

 Ştiai că…

Singurătatea influenţează genele? Un studiu publicat în revista Genome Biology arată că persoanele care suferă din cauza stării de singurătate au un sistem imunitar slab şi prezintă adesea inflamaţii cronice.

Articol publicat în revista "Sănătatea de azi".
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like