De ce sexualitatea ar trebui tratată ca practică spirituală

music,sexy,jkljl,artistic,nude,couples,instrument-b2f35b9ff0c68f2cc80946b531b889e8_h

E suficient să spui cuvântul “sex” , şi toată lumea va ciuli urechile. Reacţia inevitabilă de excitaţie arată natura picantă a energiei sexuale. Să zicem că te afli într-o zi la sală, obosit şi plictisit, dar dacă apare o persoană pe care o găseşti atractivă, care începe să lucreze la aparate în apropiere, dintr-o dată simţi că te umpli de energie. Taoiştii ar traduce asta prin activarea primului tan tien, un centru energetic aflat în zona de dedesubt a buricului, care este responsabil cu rezervele de energie vitală şi sexuală din corp.

Energia sexuală în stare pură este instabilă precum dinamita, şi la fel de explozivă. Ne poate transporta în stări de încântare şi beatitudine, sau ne poate târî în cele mai întunecate abisuri ale suferinţei, fricii şi depravării. Natura sălbatică şi volatilă a energiei sexuale i-a convins pe reprezentanţii unor tradiţii religioase să o vadă ca pe un impediment în calea dezvoltării spirituale, şi această credinţă continuă să se perpetueze în imaginaţia populară datorită confuziei, supărărilor şi suferinţei pe care le poate cauza intimitatea sexuală.

Pentru a demonstra aceasta, haideţi să încercăm să ordonăm următoarele trei cuvinte, de la cel mai spiritual către cel mai imoral: înţelepciune, iubire, sex. Probabil că „înţelepciune” şi „iubire” se vor bate pentru primul loc, dar cu siguranţă „sex” va fi pe ultimul. Nimeni nu pune la îndoială conexiunea dintre spiritualitate şi înţelepciune sau iubire. Însă legătura dintre spiritualitate şi sex este greu de dovedit.

Dintr-o perspectivă taoistă însă, ideea că spiritualitatea exclude sexualitatea este greşită, pentru că energia sexuală reprezintă una din pietrele de temelie ale fericirii într-un cuplu. Dacă vom dori vreodată să avem relaţii de dragoste fericite şi de lungă durată, va trebui să ne vindecăm de condiţionările sociale care distorsionează imaginea sexualităţii. Va trebui să ştergem linia invizibilă pe care am trasat-o la nivelul abdomenului, deasupra căreia se află cea mai importantă faţetă a naturii umane şi dedesubtul căreia e ceva care nu e atât de important. În esenţă, trebuie să învăţăm să ne spiritualizăm sexualitatea.

Dar cum să redobândim adevărata sexualitate şi să o elevăm la stadiul spiritual pe care îl merită? Cum să reconciliem pătratul sexului cu cercul spiritului, când plăcerea sexuală este atât de adesea responsabilă pentru atâta ruşine, traume şi suferinţe? Putem căuta un prim răspuns la această întrebare înţelegând deosebirile aparent ireconciliabile între sexualitatea masculină şi cea feminină. Aceste diferenţe sunt evidente pentru toată lumea când ajungem în dormitor.

În mod obişnuit, energia sexuală masculină explodează şi se termină repede, precum un băţ de chibrit, în timp ce energia sexuală feminină se încălzeşte încet şi rămâne fierbinte pentru mult timp, precum un vas cu apă pe foc. Aceste ritmuri diferite devin sursă de ruşine pentru bărbaţii care ejaculează prea repede, şi de frustrare pentru femeile care nu apucă niciodată să aibă orgasm.

Această problemă este agravată de faptul binecunoscut că atunci când energia sexuală este activată într-un bărbat, acesta devine adesea indisponibil emoţional, precum şi de la fel de bine-ştiutul fapt că, de cele mai multe ori, experienţa sexuală a femeii este încărcată de un sentimentalism cu care de obicei bărbatul nu ţine pasul.

Evident, nu ne putem modifica instinctele. Ceea ce putem face însă, este să ne folosim de practica spirituală pentru a depăşi limitările pe care natura le impune sexualităţii. Astfel, putem transforma nepotrivirea inerentă dintre sexualitatea feminină şi cea masculină într-o oportunitate pentru a creşte din punct de vedere spiritual. Spre exemplu, prin Qigong (dar şi prin alte forme de taoism sau prin yoga) putem să ne valorificăm energia sexuală.

Atunci când energia sexuală masculină este activată, ea se localizează în zona genitală şi are tendinţa de a părăsi rapid corpul (prin ejaculare). Acesta este tiparul natural al energiei sexuale la bărbat. Dar el poate învăţa să inverseze acest flux şi să-şi direcţioneze esenţa sexuală către în sus, unde se află tan tien-ul de mijloc (un centru energetic localizat în zona inimii). Prin aceasta, bărbatul atinge două scopuri.

Primul, este că îşi diminuează impulsul de a ejacula, şi cel de-al doilea este că energia ajunge la inimă, unde pasiunea se întâlneşte cu iubirea şi tandreţea. Un bărbat care învaţă să facă aceasta, va fi capabil să prelungească actul amoros în mod indefinit şi să aprofundeze conexiunea emoţională în timp ce face dragoste (spre imensa fericire a iubitei sale 🙂 ).

Atunci când energia sexuală feminină este activată, ea se îndreaptă în mod natural către inimă. Stimularea sânilor va duce la activarea tan tien-ului median şi pentru ea, şi va declanşa un răspuns emoţional. Spre deosebire de bărbaţi, femeile nu au nevoie să practice Qigong pentru a reuşi să-şi unifice energia sexuală cu iubirea. Aceste calităţi se amestecă în mod natural, şi din acest punct de vedere sexualitatea feminină este în mod inerent mai integrată.

Dar prin practica spirituală, atât femeile cât şi bărbaţii pot învăţa să-şi integreze sexualitatea la nivele spirituale chiar şi mai înalte. Vitalitatea sexuală poate fi direcţionată mai apoi din zona inimii către creştetul capului (unde se află cel de-al treilea tan tien), unde va fi infuzată cu beatitudinea sacralităţii. Şi din acel moment, vitalitatea sexuală poate fi circulată prin Meridianul Central (canalul energetic ce uneşte cele trei focare principale – cei trei tan tien-i) către cer, unde poate fi experimentată ca extaz divin.

Sexualitatea care se limitează la nivelul organelor genitale şi rămâne doar în sfera primului tan tien (din zona ombilicului) corespunde cu sexul pasional. Sexualitatea care integrează vitalitatea sexuală specifică primului tan tien cu energia celui de-al doilea tan tien, localizat la nivelul inimii, corespunde cu a face dragoste intens. Sexualitatea care integrează toţi cei trei tan tien-i corespunde cu amorul sacru beatific. Iar sexualitatea care integrează toţi cei trei tan tien-i plus Canalul Median corespunde cu extazul cosmic.

Extazul cosmic este mult mai intens, plăcut şi semnificativ chiar şi decât cel mai pasionat sex. Dacă ai încerca să le compari, ar fi ca şi cum ai vrea să compari o cadă de baie cu oceanul. Nu există o cale mai sigură de a aduce fericirea de lungă durată într-o relaţie intimă decât faptul de a-i construi baze trainice în beatitudine.

Sursa: mindbodygreen.com

19 comments
 1. Legatura dintre spiritualitate si sex nu este deloc greu de dovedit, ci doar de observat. De ce ? Simplu. Pentru ca suntem prea legati de materie si prea indepartati de spirit. Cand avem orgasm, majoritatea il simtim/observam doar fizic, insa la nivel energetic si emotional nu prea ne concentram sa observam si, pana la urma, sa “ne bucuram”.

  Intrebare de clasa a 3-a: Poti sa ai orgasm fara sa te atingi la ‘putsa’?…

  Raspuns: Da, evident, si nu doar daca ai ejaculare precoce. Un exemplu in acest sens sunt visele erotice. Tu fizic nu te atingi, sau nu atat de intens, insa in cazul barbatului multi se trezesc ‘patati pe izmene’.

  Intrebare de clasa a 4-a: Care-i cel mai activ organ sexual?

  Raspuns: Creierul. In mare parte, de la el incepe totul.

  Intrebare de clasa a 5-a: Poti sa faci sex fara sa iti atingi partenerul?

  Raspuns: Da, totul se intampla la nivel mental.

  1. Dragul meu, iti multumesc mult pentru comentariu si pentru interesul pe care mi-l acorzi. Totuşi, am şters o mare parte din el, pentru că spuneai chestii foarte grave acolo. Dacă eşti familiar cu magia, probabil că nu-ţi este străin nici conceptul de karma. Nici nu vreau să mă gândesc ce consecinţe karmice poţi declanşa folosind energia sexuală în alte scopuri decât cele spirituale. A încărca un sigiliu aşa cum ai spus tu implică o intenţie legată de mesajul cu care îl încarci… Pe mine mă interesează strict practicile sexuale care implică să ridici energia, s-o foloseşti ca să evoluezi, magia mi se pare o chestie puternică, periculoasă, dar din păcate puerilă din punct de vedere al motivaţiilor. Mai povestim 🙂

   1. Mi-ar place sa pot spune ca oricine poate sa invete sa faca asta… Din punct de vedere anatomic si fiziologic, da, toti am avea sanse egale sa putem face acest lucru dar, dupa 10 ani de cind am incercat sa explic altora cum si ce sa faca pentru a reusi in timp scurt si cu rezultate foarte bune, am observat ca nu exista un interes real, o dorinta ferma, si o minima autodisciplina, macar pe durata a 6 luni, … Am scris carti, am postat filme, articole, am incercat sa aduc dovezi si voi face asta dpv stiintific, dar rezultatele sunt foarte slabe… In 10 ani de cind am declansat aceasta transformare fiziologica, doar 6 femei si 2 barbati au mai reusit sa o faca… Desigur, sunt mii de oameni care au aceasta aptitudine aproape nativa, sau in orice caz de la o virsta foarte tinara, insa ei nu stiu ca o au, nu stiu sa o explice si nici nu inteleg de ce sunt oarecum diferiti de ceilalti… Problema este ca niciunul din cei care o au nativ nu stiu sa o explice celor care nu o au… pentru simplul fapt ca ei nu cunosc conditia biologica a celor care ne-am dezvoltat asa ca … toti ceilalti (inclusiv eu) si care de fapt am avea nevoie de un fel de educatie… Aa.. exista scoli esoterice, dar acolo n-o sa vi se spuna cum sa faceti asta intr-un mod in care sa nu fie nevoie sa practicati exercitii complexe si sa mentineti un regim de viata foarte strict…. si atunci ce folos ?… Nu am fost deloc incintat de ideea de a trai o viata in care nimic altceva sa nu se mai intimple decit : asane, exercitii fizice diverse, respiratii dirijate, relaxare, dieta stricta, pe urma iarasi asane, alte exercitii si tot asa … 365 de zile pe an. Cui ii convine asa ceva ? Unora da, mie nu,… dar pina la urma tot e nevoie sa faci ceva, altfel boala si suferinta te “ajung din urma” … Ceea ce propun eu este greu, necesita vointa de a crea setari si programe subconstiente prin tehnici de autoeducatie, dar acestea nu vin intr-un “pachet” de exercitii zilnice ci trebuie sa devina parte integranta a existentei… sunt doar 5 lucruri importante, care se pot face si …. totusi … dezinteresul e mare. Lumea vrea ceva rapid, eficient, ieftin si foarte usor de executat. Eu nu pot oferi asa ceva… dar multi altii promit ca ofera … Chiar au facut din asta o afacere, iar euforia promisiunilor atrage adepti care sunt in permanenta multumiti sa primeasca in fiecare zi o noua tehnica, o noua teorie, o alta forma de meditatie… dar fara sa conteze daca chiar obtin rezultate permanente… Faptul ca au rezultate e mai important decit a avea rezultate permanente… iar daca intrebi de ce acele rezultate nu devin permanente atunci ti se spune ca daca vrei ceva permanent atunci trebuie sa faci si tehnicile in mod regulat si foarte des… zilnic, mai precis, adica ore in sir pe zi, ca sa fiu si mai exact…
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLm7uyPwcHexKBLsQf1yxUcKig7W81WiJb

    1. Pentru orice transformare este nevoie de efort in timp. Si daca vrei sa dai jos 10 kg, si daca vrei sa alergi 100 km la maraton, si daca vrei sa-ti dezvolti increderea in sine. Nu vad de ce nu am avea nevoie de efort si in acest domeniu.

     1. este nevoie de acel efort dar care nu e unul suprauman, nu e unul imposibil de facut… eu am depus acel efort plus 16 ani de cautari pentru ca in urma reusitei, la ultima limita posibila, sa fiu in stare sa creez un model si un sistem de abordare care sa ii ajute pe ceilalti sa nu mai caute 16 ani degeaba, sa nu depuna decit poate jumatate sau chiar a 10-a parte din efortul de care am avut eu nevoie, sa faca acest lucru cit inca sunt tineri si sanatosi – nu in conditii de boala – sa obtina rezultate in citeva luni si nu in ani si ani de practici fara sa mai poti scapa de ele… Asta e ceea ce am facut, asta e ceea ce am recomandat celor interesati, dar concluziile sunt cele pe care tocmai le-am mentionat. Imi privesc prietenii, colegii, cunostintele cum la aceeasi virsta pe care o am eu, ei incep sa aibe boli, suferinte, imbatrinire accelerata, probleme de tot felul … si pur si simplu nu ii pot ajuta, CHIAR DACA IMI CER AJUTORUL (ceea ce foarte rar se intimpla). Spun asta pentru ca nici macar nu intilnesc deseori aceste cereri – ceea ce cu atit mai mult nu e recomandat sa intervii – asa ca privesc cu detasare, trag invataturi din ceea ce sufera altii, mai adaug cu ocazia asta cite un nou paragraf la cartea mea,… imi continui propriile experimente mai departe si ma consider cel mai fericit si norocos om ca am sanatate la o virsta la care deja foarte multi altii nu o mai au si ma uit cu oarece indiferenta la modul in care sexualitatea e discutata, pervertita sau atacata de catre cei care nu au nici cea mai mica idee despre problema in esenta ei.

    2. Vă mulțumesc pentru răspunsul amplu și pentru timpul acordat. Înțeleg ca pe canalul de YouTube găsesc filme din care pot învăța. Am înțeles că există și materiale scrise, urmare a eforturilor de cercetare pe care le-ati depus. Probabil că pare o impertinenta din partea mea ca va rog sa am acces la ele, dar simt ca de data asta mă adresez cui trebuie, și că sunteți cu adevărat mânat de bune intenții, dorind să ajutați oamenii, și nu să profitați de pe urma lor. Va pot lăsa o adresă de mail unde sa primesc câteva materiale? Mulțumesc anticipat

     1. Toate materialele mele sunt puse gratis pe YouTube si facebook, deasemenea si pe site-urile de stiinta academia si researchgate. Tot acolo aveti si datele de contact… Dati-mi add friend pe Facebook dar cind va faceti cont sa puneti date reale si poze reale… pentru ca nu primesc cereri de la persoane care doresc sa ramina complet anonime.
      https://www.facebook.com/cristian.muresanu

 2. Foarte interesant articol, dar din moment ce abordati subiecte asa de serioase nu era firesc sa scrieti corect numele acelei practici orientale pe care o numiti “Quigong”? Stiu ca suna mai francofon asa, cu “u”, dar acea minuscula in plus adaugata unui cuvant neaos chinezesc da o suparatoare alura sfertodocta acestui frumos discurs despre sex si spiritualitate 🙂

  1. Multumesc pentru aprecieri! cred ca o simpla cautare pe google iti poate oferi foarte multe raspunsuri. Si in Romania sunt deja o multime de cursuri unde poti practica. Stii cum se spune: cand discipolul este pregatit, maestrul apare 🙂

 3. Interesant articol…ai apucat sa legi toate zonele energetice? Daca da, poti initia cupluri la practica respectiva sau recomanda maestrii care sa stie sa faca asa ceva si sa-l impartaseasca?

  1. Draga Seb, am scris acest articol pentru ca mi se pare interesant subiectul si am citit cat de cat pe tema asta. Ce spui tu este un nivel avansat, care tine de practica, nu doar de teorie. Eu ma inscriu in categoria celor care mai au de invatat, dar mi se pare important ca asemenea informatii sa fie aflate de cat mai multi oameni. Intr-o societate obsedata de sex ca a noastra, trebuie sa stim macar ca se poate si altfel.

   1. Multumesc pentru rapsuns. Nu stiu cum te cheama dar a fost o placere sa citesc articolul tau.
    Daca poti recomanda persoane cu care ai invatat ceea ce stii, experimentat ceea ce ai simtit, m-as bucura sa creez si eu legatura cu aceste persoane.

    Intotdeauna avem ceva de invatat de la alti…si uneori chair multe :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like