Uite așa arată creierul unei femei în orgasm

http://www.youtube.com/watch?v=Ns7IEDG2OTc

Na, că am ajuns să pun și eu titluri ca în tabloide. Fenomenul arată mirific la tomograf, chiar dacă presupune că a existat o femeie suficient de trăznită încât să se masturbeze acolo. Dacă mai afli și că avea 58 de ani, deja e kinky. Dar să vedem ce zice știrea:

Un grup de cercetători americani au realizat un film care surprinde în imagini animate activitatea cerebrală a unei femei în timpul orgasmului. Ei vor folosi aceste “dovezi” pentru a afla de ce bărbaţii şi femeile nu ating concomitent orgasmul, precum şi pentru a afla mai multe informaţii despre legatura dintre orgasm şi activitatea intensă a creierului din acele momente, scrie The Guardian.

Pentru a realiza animaţia, cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New Jersey au monitorizat creierul unei femei, cu ajutorul unui scaner magnetic, în momentul în care aceasta se autostimula.

Filmuleţul, a cărui durată este de cinci minute, prezintă modul în care activitatea creierului se intensifică odată cu atingerea punctului culminant şi surprinde modul în care diferite regiunil ale creierului “se trezesc la viaţă”, adaugă sursa citată.

Experţii au observat că orgasmul feminin activează peste 80 de zone cerebrale, iar aproape întregul creier pare să cânte o “simfonie”.

Nivelurile de intensitate a plăcerii resimţite de organismul uman în timpul şi după atingerea punctului culminant sunt marcate prin colorit: nuanţele se schimbă de la roşu-închis, la portocaliu, roşu-aprins şi în cele din urmă, alb, în momentul orgasmului.

“Concentraţiile de oxigen sunt afişate pe un spectru ce porneşte de la roşu închis (activitate slabă) şi ajunge la galben/alb (activitate intensă). După cum se poate observa, orgasmul generează în cele din urmă activarea a aproape tot creierului, fenomen marcat prin nuanţe de galben şi alb”, a explicat Barry Komisaruk, profesor şi psiholog la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Studiul a fost realizat cu ajutorul voluntarei Nan Wise, un sexolog american în varsta de 58 de ani, care s-a oferit să se masturbeze în timp ce i se scana creierul cu ajutorul unui aparat RMN

Un alt studiu de același tip – de data asta voluntara este o scriitoare, Kayt Sukel, iar cartea ei o poți găsi aici –  vine de la New Jersey și aduce mai multe amănunte despre fenomenele din interiorul creierului:

Mai întâi s-a activat hipotalamusul – asta n-a fost o surpriză, pentru că se știe că el este implicat în comportamentele de reproducere, inclusiv excitația. Zonele motorii care controlau degetele lui Kayt s-au activat și ele, la fel și cortexul senzorial genital, care a înregistrat stimularea. Apoi a intrat în joc talamusul, în care sunt integrate amintirile și fanteziile care au fost folosite pentru a susține excitația. Substantia nigra, o zonă bogată în dopamină și producătoare de neuroni, împreună cu eliberarea de oxitocină au dus la apariția unei stări de bine și de relaxare.

Zone implicate în memorie, integrarea informațiilor senzoriale și emoții s-au activat, de asemenea. Pe măsură ce orgasmul se încheia, hipotalamusul a revenit la normal, iar zonele în care apare starea de recompensă, cum ar fi nucleul accumbens și nucleul caudat pluteau în dopamină.

Și încă un studiu care vine în întâmpinarea întrebărilor mele, de data asta din Olanda:

Orgasmul stimuleaza nu mai putin de 30 de zone diferite ale creierului femeii, inclusiv cele care au legatura cu emotia, centrii tactili, centrii bucuriei, ai satisfactiei, ai memoriei, zonele responsabile cu teama si anxietatea. Mai mult, atingerea climaxului este sinonima cu antestezia, femeile simtind doar placerea. Pentru barbati este nevoie de cercetari suplimentare intrucat orgasmul acestora dureaza mai putin decat al femeilor, astfel incat nu s-au putut afla cu exactitate cate zone sunt „afectate” de orgasm. Un lucru este insa cert. La barbati trebuie stimulate organele genitale pentru a se transmite informatia la creier, in timp ce la femei este nevoie de relaxarea creierului pentru a se transmite mesajul la organele genitale. „Barbatii simt mai mult nevoia de a-i fi atins penisul, decat simt femeile sa fie atinse pe clitoris. Ele au nevoie mai degraba de atmosfera, de ambient”, spune Gert Holstege, coordonatorul studiului.

Revenind la filmuleț, orgasmul feminin susține o adevărată revoluție, și arată literalmente ca o “iluminare”. Orgasmul masculin nu pare să ofere aceeași bogăție de informații, pentru simplul fapt că durează prea puțin!

Cred că trebuie să ținem cont și de condițiile în care este făcut experimentul (într-un tub de RMN trebuie să fii foarte devotat științei să-ți vină să faci ceva :D). Poate că femeile răspund mai ușor unui asemenea tip de experiment pentru că la ele activitatea mentală e mai mult legată de cea sexuală decât la bărbați. Poate că, pur și simplu unui bărbat îi este mai greu să simtă că e îndrăgostit în tubul ăla decât dacă ar fi în brațele reale ale iubitei lui. Mi-e greu să cred că bărbații au orgasm fizic și atât.

Ar mai fi o variantă. Ceea ce au studiat până acum oamenii de știință în materie de orgasm masculin este doar orgasmul cu ejaculare – care da, este fizic, în cea mai mare măsură. Bărbații care practică taoism sau tantra și au experiența orgasmului fără ejaculare spun că într-adevăr, pentru a reuși, au nevoie de componentele emoțională și mentală. Asta și îl face să fie mult mai satisfăcător decât cel cu descărcare. Alte avantaje ar fi că bărbatul în cauză nu mai pierde energia vitală, dacă tot nu are de gând să procreeze (vitamine, minerale din spermă), îmbătrânește mai greu, se îmbolnăvește mai puțin, reușește să-și satisfacă și femeia (care în sfârșit ajunge la orgasm prin penetrare, nu clitoridian prin auto-stimulare…), relația de cuplu este mai profundă și mai longevivă. Plus că devine mai altruist, pentru că una din condițiile pentru a reuși orgasmul fără descărcare este să fie atent la dorințele, nevoile și stările pe care le are femeia în timp ce fac dragoste.

Orgasmul feminin – dacă are șansa să-l trăiască – e atotcuprinzător, femeia se simte dizolvată în senzații, pe când bărbatului abia apucă să i se oprească puțin mintea, cât să-și dorească să repete experiența. Bărbatul înaintea unui orgasm cu descărcare e posedat de propriile senzații, are o atitudine animalică, de cele mai multe ori uitând că mai e cineva acolo. Femeia îl lasă să fie așa, după care e nemulțimită că se întoarce pe partea cealaltă și începe să sforăie. Dacă ea ar fi mai atentă, dacă l-ar ajuta să mențină un ritm mai lent (ea poate, are mintea trează în acele momente, indiferent cât de excitată e), ar reuși și el să se controleze un pic, și toată lumea ar fi mai fericită. Nu-i așa? 🙂

Surse: gandul.info, science.howstuffworks.com, bigthink.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like