“Poţi reuşi, orice ar fi!”

O carte care m-a umplut de energie pozitivă. Autoarea, o negresă care a apărut şi în filmul „Secretul”, co-autoare a seriei Supă de pui, a trecut prin multe. A făcut parte din prima serie de negri care au fost integraţi în şcolile de albi, n-a avut bani să-şi termine facultatea, i-a făcut un copil unuia care s-a dovedit a fi un delicvent care „nu ieşea des” (din închisoare), s-a îndrăgostit apoi de un psihopat care era cât pe ce s-o omoare… şi multe altele. Ea a ales să depăşească toate aceste probleme şi să-i ajute şi pe ceilalţi să le depăşească pe ale lor. Sunt 9 calităţi esenţiale pe care – zice ea – trebuie să le ai pentru a avea o viaţă „aşa cum îţi doreşti”. Mai enumeră şi altele apoi. Eu cred că nu e esenţial să trăieşti după o schemă, aşa că nu ţin neapărat să mi le bag în cap. Dar mi-au rămas în minte de la ea câteva idei importante:

–         Ce-ţi doreşti mai mult: să fii acceptat şi iubit de ceilalţi, sau să fii fericit? Aici este o distincţie foarte importantă, pentru că de multe ori faci ce vor ceilalţi numai din teama de a nu fi respins. Şi apoi te miri de unde ai strâns atâta frustrare!

–         Focalizează-te pe soluţii, nu pe probleme! Asta e spusă şi în „Secretul”, cu tot cu consecinţe. Conform principiului „Ce gândeşti, aia eşti”, dacă te gândeşti la probleme, ele vor fi atrase de tine ca un magnet. Dacă te gândeşti la scopul pe care vrei să-l atingi, te vei umple de entuziasm, şi astfel te apropii din ce în ce mai mult de el.

–         O idee interesantă în legătură cu relaţia cu Dumnezeu. Că tot întârziem să facem ceva în direcţia asta, gândindu-ne că mai avem de „curăţat” înainte de a da ochii cu El. Şi când colo, El stă la uşă şi aşteaptă să intre ca să ne ajute să… ne curaţam! (eu aş zice: să ne cureţe…)

–         Despre iertare. Când ierţi, nu-i faci o favoare celui pe care îl ierţi, îţi faci o favoare ţie. Pentru că tensiunile sufleteşti pe care le acumulezi atunci când nu ai iertat cu adevărat pe cineva, îţi ecranează celelalte sentimente care compun starea de fericire…

… şi aşa mai departe. Plus că are un stil demn de ţinut minte în materie de planificare. În momentul în care ai aflat ce vrei, dacă nu te mobilizezi metodic, e posibil să te “sufle” de pe calea ta primul strâmbat din nas al unuia care nu te crede. Nu mă omor neapărat după americănisme, dar fata asta le zice bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like