Viitorul fără noi

Am citit un interviu care m-a dat pe spate! Cu un respectabil domn futurolog, Ian Pearson – inginer şi om de afaceri. După ce a răspuns evaziv la o mulţime de întrebări interesante, a devenit brusc foarte concret:

“Adrian Novac: Ati spus recent ca nu credeti ca moartea si taxele sunt inevitabile. Cum explicati acest lucru? Vom trai vesnic si, mai mult de atat, nu vom mai plati taxe?
Ian Pearson: Pana in jurul anului 2050, ne vom imbunatati in mod curent creierul cu accesorii IT externe, pana in punctul in care cea mai mare parte a mintii noastre va exista mai mult in spatiul IT decat in creierul biologic. Cand corpul tau va muri, mintea va continua sa functioneze in spatiul IT, te vei “incarca” intr-un corp android, vei mege la propria-ti inmormantare  si apoi te vei intoarce la viata normala. Intre timp, robotii vor putea automatiza economia atat de mult pana in punctul in care vom putea doar sa stam si sa privim. Robotii vor genera singuri suficienta bogatie incat vor elimina necesitatea ca noi sa mai platim taxe.”

Nu ştiu dacă să mă tăvălesc de râs sau să urlu de frustrare. Să mă simt penibil pentru că încă mă mai tulbură misterul vieţii? Domnul inginer chiar crede că omenirea ştiinţifică e atât de aproape de dezlegarea enigmei pentru care atâţia filosofi din toate timpurile şi-au stors creierele, şi anume: în ce fel este legat sufletul de corp? A, pardon. A zis ceva de minte, nimic despre suflet. Şi a mai spus o frază antologabilă: “Tehnologia este foarte previzibila, mai ales pentru un inginer.” Căci predicţiile sale mai ales pe asta se bazează. Crede cineva că tehnologia ne-ar putea invada într-atât încât să ne transforme în roboţi? Sper că nu. Pentru că sunt femeie. Să-l văd eu pe domnul futurolog in ce spatiu IT mi-ar putea înmagazina emoţiile 🙂 

Interviul întreg aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like